[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
唔同標準???我叫你state句statement出黎
一句statement比較套戲所有事件,都唔同標準??你個標準係你老母個閪到未出世啊?
你都未答我就問番人
from neil's perspective,個槍傷係順佢定係逆佢啊
如果納入導演鏡頭做思考
(上個 post 尾有人睇出實驗室做證明我已經思考緊)
水氹拍攝手法係先拍主角倒後行
再倒帶播返俾觀眾睇
吸子彈入槍同樣道理
因為拍攝上面無可能將粒子彈塞返入槍而周圍環境唔出現違和

但相反只要有任何逆向時間唔係以先正常拍攝
再倒轉呈現俾觀眾睇嘅方法表現
就會出現矛盾
例如逆時 sator 掉火機落地起火
觀眾唔會感到違和感,同踩水氹吸子彈 scene 完全相反

睇得出導演已經刻意避開好多拍唔到嘅鏡頭
同埋避免令觀眾睇到型態改變嘅畫面
例如水氹
睇返戰場逆時 neil 隊野向前行嘅時候
個背景係完全 blur 曬
如果唔係拍攝上就要成隊人倒後行
再倒帶播返比我地睇
從獨立事件主角角度佢望到唔同時態(順/逆)嘅野係(逆/順)向運動 佢影響該物件會產生逆向反應
順囉
但係場景本身都唔係from neil's perspective
睇到咪調轉囉
其實冇問題架,如果佢認為納入導演鏡頭作為設定入面因果律既影響係冇bug既話我ok
只係我地(至少我)睇科幻片正常都會假設導演鏡頭係唔存在,只係觀察,唔會影響戲內事實,所以覺得係bug咋嘛
佢信服導演鏡頭係設定一部份咪比佢信囉
所以咪就係話你認為導演鏡頭可以影響到戲入面既因果律囉,你信,ok,我地(至少我)覺得有問題丫嘛
咁去到哩個咁基本既位都有分歧,重呦黎做咩啊,你點講我地都會認為導演鏡頭既角度唔應該影響個科幻設定架啦,講黎晒口水
OK 咁依家我地只有一個諗法唔同
就係 導演鏡頭係咪設定
你話唔係 我話係

觀察者角度 姐係路人
你試下指出返 路人喺三個場景 係正向定逆向
屌真係好撚激氣,用命題黎比較戲內劇情都可以叫唔同標準,條友思路真係好撚有問題
觀察者角度 姐係路人??
咁姐係觀察者係順向架啦wo?你真係要講落去?
Nolan 拍嘅劇情 鏡頭角度唔係永遠正向/逆向架
佢會switch黎switch去 所以你要考慮埋個鏡頭角度呀
係 請你講落去
刀傷:逆向主角中順向刀,刀傷逆向於主角
路人角度:正常吉傷,好番
槍傷:逆向neil中槍(順向槍,如果係逆向槍冇可能會有射出哩個動作)槍傷順向於neil
路人角度:死屍彈起身檔完子彈番生,cls
neil 係咪女主個仔,有冇人知
屌咪姐係話咁你係眼中個命題要加入導演鏡頭做考慮囉
咪話我地認為導演鏡頭如果影響到個科幻設定係有bug囉,唔好再呦哩樣野啦

呢度就係主角同你睇到發生嘅事 戲入面係咁架
路人都係正向人 男主都係正向人 你都係正向人
唔係啦 兩個唔係同一人黎
個仔未出世 Neil已經喺度
係啊,咁刀傷呢??

刀傷:逆向主角中順向刀,刀傷逆向於主角
路人角度:正常吉傷,好番
槍傷:逆向neil中槍(順向槍,如果係逆向槍冇可能會有射出哩個動作)槍傷順向於neil

你睇唔到個分別?
但啲人話neil 個名係佢個仔調轉,同埋佢係返返過去
由傷到冇傷
由死到冇死 你答下我兩個係咪都係調轉
兩個都係調轉 都係逆向反應
點解有分別
冇可能啦
個仔幾歲 Neil已經咁大個
本身年齡差就冇可能係咁
我覺得成套戲最大敗筆係逆物理/逆能量設定
其一呢個設定會產生大量bug
例如以「順時間」的角度嚟講
逆時間逆人物產生逆爆炸
我哋應該會見到一個爆炸收縮ONLY
但根據設定會變成額外見到主角由冰解凍
另外如果能量放射和收縮會反轉
用逆打火機點火係不可能發生的
屌...bio你都唔掂
重睇啦屌
機場個逆向主角以路人角度睇係吉傷之後流血之後先止血好番架wo
係正常受傷次序黎架wo
唔完全,其實同因果都無關,係波涵數問題,如果無觀察者下世界不存在定型,所有野都係機率。咁如果觀眾鏡頭或者主角係唯一觀察者就可以解決所有問題,因為觀察外既世界可以講存在又不存在,能夠非因果
見到主角由冰解凍
重睇啦 主角係由正常變凍架
所以主角先有失溫症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞