[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
你又唔記得咩叫what's happened is happened.... 如果樓A個狀態未有屍 逆向人仲係正向因為佢未入機器 係呀

咁引爆點都唔應該有neil條屍(主角未到都冇架)
因為neil重未再逆向多次翻去 啱

之後主角到左嗰陣 Neil係已經逆向左死埋
所以你先會見到
套戲主張殺死過去既你 唔會有影響呀
咪好似你下面嗰句咁講

未來棟樓有屍體 點會影響到過去棟樓
唔明嗰個係你
套戲一直講緊時間線得一條
再冇力同個on9辯論
套戲一路都講what's happened is happened
條友都重可以ff逆時人可以改變過去
所以個死人一定要本來就係牆入面,車出廠時就係爛,條公路起好時就有爛車係入面,或者係之前就要有人炒左一樣既車,以順時睇就係主角走入去變返正常
基本上時間一拉長就會出事既設定
再講其實逆向人打正向人仲有好多矛盾
如果個人正向比逆向子彈打中其實唔應該有事,因為以逆向人去睇除非射之前就見到子彈孔再去match,而射中之後係反而好返,唔係既又係矛盾位,因為活人上子彈孔如果先存在就正向去睇已經死左
再講其實逆向人打正向人仲有好多矛盾
如果個人正向比逆向子彈打中其實唔應該有事,因為以逆向人去睇除非射之前就見到子彈孔再去match,而射中之後係反而好返,唔係既又係矛盾位,因為活人上子彈孔如果先存在就正向去睇已經死左
所以個死人一定要本來就係牆入面,車出廠時就係爛,條公路起好時就有爛車係入面,或者係之前就要有人炒左一樣既車,以順時睇就係主角走入去變返正常
以上喺grandfather paradox立場
就係未來嘅你殺死過去嘅你 會影響到未來嘅你 同樣地 未來嘅你死左都會影響過去嘅你
如果係咁
過去俄佬係本來一定死?
佢死左我地仲點睇到未來俄佬

套戲喺grandfather paradox 個立場
就係未來嘅你殺死過去嘅你 唔會影響未來嘅你

同樣地 未來嘅你死左 唔會影響過去嘅你

你70年後先死 會唔會影響到依家嘅你呀 唔會呀
因為依家嘅你未行到去70年後

我咁講你明唔明
你個名真你啱你 最忌有自信
呢幅圖證明你錯啦
當世界轉向 正去逆/逆去正
你要將事件發生順序調轉架
ching 你依幅圖係錯咗,下面條timeline 女主角傷同未傷兩個調轉先啱
你諗下 正向時間向前行 逆向時間向後行
正向事件發生順序係1234
逆向睇順序要調轉架 變成4321
如果唔係點會睇到reverse

正向講 how old are you
逆向聽係 uou era dlo woh 發音順序都係掉轉架
所以以觀眾視覺第一次睇sator逆時番去既時候係扶起已受傷既kat,由見到kat受傷,得知自己要射佢
姐係話逆向人唔能夠以自主意識去傷害順向人只能夠見到有順向人受傷去判斷係咪自己去傷害佢
水氹唔太明。我倒帶睇返好正常,係主角倒後行踩中水氹,佢望一望拎返起隻腳,拎果時就帶起咗啲水。可以睇睇下面條倒帶片:
https://www.dropbox.com/s/3t86hp3c2l36odc/Video%2017-9-2020%2C%208%2031%2009%20PM.mp4?dl=0

反而我發現主角同sator 紅藍房嘅對話有bug:

琴日睇返網上版,sator 同主角喺紅藍房嘅對白其實有bug,

例如開頭主角視覺係:
sator : 係咪收咗喺消防車?
主角:邊個同你講?

如果去到sator 視覺,正常應該係sator 等主角問咗邊個同你講,佢先答係咪收咗喺消防車。 但套戲調轉咗。
唔洗諗,套戲係咁做,sator 入逆向房果下kat係傷咗,佢開完槍kat 先邊返無事,你可以去返你俾我條link 度睇
我好肯定唔係 你返去重睇嗰part
Sator 逆時返去嗰陣Kat 係未傷 之後主動開槍打傷Kat 你可以望下玻璃係未爆變爆左架

你信我最後一次
就係咁先有問題
逆向人向一個正向人開槍,如果個傷係跟逆向既,咁以正向人既視角係佢一早死左比人復活。如果係跟正向既就會以逆向既角度係對住傷口開槍之後好返。但問題係死物又唔係按呢個原理。如果要正確去拍,應該係只有逆向中先會見到子彈返入槍,佢地要一開始帶空槍出發再係最後反轉前放低支槍等正向去睇佢地係拎起支槍
交個棒比大家,我已經用盡左我所知既論證/思辯方法去引導條友發現自己既bug

btw quote一quote段野,唔知條柒頭會唔會睇多次套戲同自己講既野有冇矛盾

討論緊機場fight既刀傷,下面言論by羽sir:
路人係正向人 佢睇逆向人點會正常流血呀
應該係由啲血逆流 由有傷變冇傷

.......都唔知條友有冇認真睇套戲
你get 到未
發生順序要倒轉!
正向對答係 1234
逆向對答係 4321
如果照你咁講 玻璃應該都係爆左係咪?
你望下玻璃嗰陣爆左未
但如果係咁就根本唔需要之後去救kat而帶佢去逆轉多次,除非係kat係逆向下中槍再回轉成正
但咁做既畫面上應該要有多過一個kat
我食完花生都會block佢
套戲就係咁做
成個熵逆向慨念 就係時間順逆倒轉
事件發生順序都係倒轉
分清楚先啦
子彈吸入kat 度打傷佢,玻璃不嬲都係爆咗變無爆,調轉咪未爆變爆咗,kat 由有傷變無傷囉

自己睇:
https://www.dropbox.com/s/fsil20yv1g3sw0x/sator%20in%20blue%20room.MP4?dl=0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞