[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
本來果個時間順向既Sator坐直升機走左去做第二啲野....
本身條女同個仔準備上艇,見到未來既自己跳船走
姐係未來sator既死已經係整定
未來俄佬嘅狀態影響唔到過去俄佬
所以未來俄佬之後死左 過去俄佬都係未死
佢唔明架
冇問題既野佢話有問題
有問題既野佢話冇問題

佢傻架
唔係誇張或者講笑
佢真係傻架
你都係唔明個分別
Kate 殺俄佬嗰陣 Kate同俄佬都係正向人 影響嘅係佢地自己兩個嘅未來
Neil 殺 Swat Neil係逆向緊 Swat係正向緊

順時嘅未來 同 逆時嘅未來 兩者指向係唔同架
屌 我咪話左改變宿命嗰個係我搞錯囉 有冇追po呀
影陰道 你成段野冇錯
就好似逆時番去機場的男主角無啦啦受到刀傷一樣
你會無啦啦有粒子彈出現 流血 因為個槍係逆時人開 所以粒子彈會向逆時蔓延 直到你有一個過去無啦啦做手術拎左粒子彈出黎 但你依然因為現在果一槍而流血甚至死 就好似kat果一槍
上面有巴打話,原本sator 去左第二度,所以未來sator 先上遊艇
咁其實引申個問題係,逆向返去某時間既話, 係會同時出現兩個相同既人
sator A(過去順向) + sator B (未來逆向返去再順向返時間)
咁咪B 一直要避A 生活落去囉? 直到A 某日玩逆向先會消失,咁得一個老婆點分?
咁假設17/9 你去逆向世界向你自己射一鎗
而你中鎗之後一日就會死

咁我問你
你到底係幾時死左?
個巴打撚緊狗 你有追post就明
逆時翻黎既sator係諗住自殺死攬炒
所以冇避開原本sator哩個問題
另外原本女主係睇到逆時翻黎既女主跳海(殺sator後)
所以未來sator既死係整定
傻仔連sator時間線咁簡單都唔明
咁咪B 一直要避A 生活落去囉?
啱呀 要避免同過去嘅自己接觸 咁係最好
但係如果佢地見到 係冇後果 只係A會覺得好困惑 點解會見到一個同自己一樣嘅人
套戲講緊A都係會跟住B嘅遭遇 所以A未來會變B 又撞返A
記住AB本身係同一個人黎 佢地嘅遭遇係一樣
只不過一個經歷左先咁解 過去嘅A都會跟隨步伐 逆向成為B

直到A 某日玩逆向先會消失,咁得一個老婆點分? 呢個答唔到同 同A傾下比帽自己囉 睇下A會唔會打獲你
呢個問題本身係自相矛盾架
因為Godfather paradox
就係講緊 你回到過去殺細個嗰陣嘅呀爺 咁你呀爺死左 係咪?
問題就係你呀爹細細個死左點會有你?

你逆向殺左過去嘅你 過去嘅你已經死左 又點逆向殺過去嘅你?
呢個問題冇答案
不如你自己追下post先
我唔想當你同佢係同樣咁蠢
睇pin啦on9 仲拗
咁假設17/9 你去逆向世界向你自己射一鎗
而你中鎗之後一日就會死

咁我問你
你到底係幾時死左?

逆世界既你流左一日死左16/9(正向時比你自己射左槍)

條屍繼續係逆世界存在

然後去到15/9

正向世界既你變成15/9 有粒子彈係個身入面

然後你16/9你死左,17/9你番唔到去逆世界向自己開鎗

矛盾出現

然後將呢個情況逆延伸幾十年

你變成出世前就中彈死左
係呀

但係呢個矛盾確實存在
Godfather paradox 你都唔明
去Google啦
睇pin啦

咁假設17/9 你去逆向世界向你自己射一鎗 而你中鎗之後一日就會死

逆世界既你流左一日死左16/9(正向時比你自己射左槍)邊個射邊個呀?諗清楚啦

你係冇可能殺到過去嘅你
因為過去嘅你一早死左 你點逆向呀
套戲冇呢個問題喎
死嗰個唔係過去Sator
而係由未來回到過去嘅Sator
未來嗰個點 係唔會影響到過去

你明唔明套戲個思想
咁大鑊 事關我真係冇睇過果個post
所以個設定容許逆世界既人對正世界人作出干涉本身已經bug左
冇人咁做,冇人會咁做,因為任何人係時間點0之前都係正常活到時間點0,what's happened is happened
逆向人翻去都冇得射死一個本身存活既順向人
套戲其實就係一套戲,所有人都只係按住劇本做出上面寫既野,冇得改變
套戲勁既地方就係佢令你以為入面啲人有自由意志
上面有條友走出嚟加入佢 笑撚咗⋯
希望個巴打回頭是岸
依個就係祖父悖論,所以套戲入面劇情係無發生依啲矛盾,因為tenet 相信正反人直接接觸會湮滅,避咗依啲矛盾位,真正嘅矛盾係刀傷同kate 嘅子彈傷
佢冇追晒post呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞