[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
俄佬由頭到尾果刻都有喺遊艇死,唔係點會一開始kate 話見到另一個女人喺遊艇跳落水
刀傷在於逆行主角身上係逆行喎,你冇腦架
一開始個Kate
同最後一開始個Kate
佢地接收到嘅歷史係唔一樣架
又ff
你啱 我用錯左字 sorry sorry

唔會逆行嘅係 人對時間嘅感覺 人永遠覺得自己係順時緊
正向人 喺正向世界會覺得自己係順時緊
逆向人 喺逆向世界會覺得自己係順時緊

正向人睇正向野(人同死物)係順時 逆向野係reverse
反之亦然
逆向人睇逆向野(人同死物)係順時 正向野係reverse

唔知你明唔明
調返轉問,如果有一個kate 佢嘅歷史係俄佬無喺遊艇死,佢點樣一開始同時帶個仔上岸又喺遊艇跳水走?如果套戲一開始做咗kate 見到自己跳水,就即係話果個kate 就係未來人,未來俄佬係有喺遊艇上面死
唔係Ff架 係事實黎 我聽日再解釋
ff當事實...你都係快啲睇醫生好
我地講緊同一個condition係:
點解兩個例子都係逆時物件影響到順時物件,一個例子順時物件(水氹)既物理定律係正向,一個例子順時物件(倒後鏡)既物理定律係逆向
唔關主觀客觀事
麻煩樓主唔好偷換概念

救命,有冇人可以令樓主理解我地既意思
咁你答多我一次
刀傷係逆行主角既生理時鐘上係順定逆??
槍傷係逆行neil既生理時鐘上係順定逆??
冇,我都係今晚得閒先同個智障嘈
我等緊樓主覆
我就係隔離Bug post個樓主,依個post係依個羽蛇樓主特登開黎回應我個post

估唔到今日多咗咁多師兄幫我覆佢,我可以休息下觀戰

尋晚同佢講到好攰
佢好多基本思辯觀念都錯哂
現實生活做野同人討論都唔知點算
睇咗咁耐依家明點解羽蛇會有咁嘅觀點,就係因為佢覺得命定論嘅歷史係可以改變,但其實nolan 已經喺套戲好白咁解釋咗咩叫命定論,就係發生咗嘅事不能改變。
命定論其實純粹係主角組織既諗法,而唔係個世界設定係wo
依家就係世界設定係點無人知,但套戲入面角色所經歷嘅嘢都係乎合命定論,原因就係tenet 組織信奉命定論,而成個行動都係tenet 策劃。
樓主 無撚得救

唔係人地明唔明套戲講咩

而係大家明套戲講咩
先至話佢套戲入面講嘅野有矛盾,即係bug
點答
死症黎架
冇得救
佢唔係講錯一、兩個論點
係錯幾十個論點
有啲詞語佢都用錯
又睇唔明正常人講野

即刻佢眼耳口鼻心肝脾肺腎全部有事
對所有藥都有抗藥性
冇得醫
完全同意
點會無bug

逆向到最後會去到big bang

樓主你拆得掂再討論
係 主角組織以為係命定論
但去返成個世界黎睇 唔係命定論黎

望下幅圖就知
綠色=俄佬未死
紅色=俄佬死左

主角係知道過有兩個事實
呢個世界係存在過兩個事實
其實一開始女主角已經講緊係船上見到個女人(未來既自己)跳落船....個陣未來俄佬已經死左,只係冇人知......你不如重睇
因為逆向世界 子彈打中女主之後先打中玻璃
變做正向世界 會睇到逆向爆玻璃先中女主
正向世界角度 = 逆向世界reverse
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞