[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
隔離po有人講左係上下倒轉
我先畫圖糾正佢咋
你有冇見過戲中任何一次逆轉所發生既事係同順時個陣唔同架
OK
正向世界, 1秒前玻璃一直爆而女主未受傷,但其實女主應該係俄佬係4秒開鎗,3秒由女主正面射穿身體再係2秒打爆玻璃, 以你講法正向一秒未打中女主所以無受傷,但同時應該未打中玻璃,咁玻璃又會係爆既?
自信巴你睇下啦 真係有人唔明架 成個過程左右鏡像倒轉呀
正向世界角度睇到= 逆向世界發生嘅事嘅reverse
知唔知reverse係乜呀 睇圖啦

樓主講緊嘅應該套戲入面唔係一個loop度發生坐,而係描述緊係單一時間線程入面發生嘅野,你講緊逆向時間人同順向時間人 都係係單一時間線重疊然後出現,loop就梗係度度都有我地嘅討論已經loop緊喇,你嘅人生都係一個casual loop喇 依個冇得駁 ,亦未係討論重點
你當我幅圖係YouTube片個timeline
你自己試下左右移動 你會發現係make sense
有人明 好開心
點解仲要開post
而家拗的野除非路蘭出黎講
如果唔係雙方都接受唔到對方果套
I.e. 撞車 係順時動作 定逆時動作
隨著第一個post完左咪算
大家連時間線都未睇得明,咁paradox 單part會唔會收曬皮
呢度一早開左架喇
我講過都唔知幾多次 圖又畫左幾幅

其實命定論個concept 依套戲都係俵俵者。易啲消化同理解。
喺命定論之下,根本所謂既time travel 就係本身就一定會發生,所有野都一定跟本身既歷史發生。

未來人送未來技術翻過去,則係代表個世界會一直存在到未來,先會有未來人。

而喺命定論之下,無論佢地點樣試圖改變過去都唔會令到未來有唔同,因為就連佢地本身送未來技術翻過去都係一早注定左發生。

所以變相喺命定論之下,根本唔會有自由意志,因為其實你本身做既任何行為都係一早plan左

所以無知係最好,因為喺無知之下,你都仲可以期待自己既未來,可惜一切都注定左

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/命定悖論

改變歷史的做法,不論企圖與否,最終都會引致歷史所「命定」的結果,而並非作出之外的改變。
我未睇隔離po但依度都咁多唔睇題目嘅人隔離po都應該凍過水 辛苦樓主,我見你駁得好辛酸
樓主你答我未
Grandfather paradox 佢地冇諗過啦
Nolan set左 殺過去嘅人唔會影響未來
殺自己grandfather 自己唔會有事

下面幅圖可以睇到
殺左回到遊艇日嘅俄佬 係唔會殺死 原本遊艇日嘅俄佬
你時間線再向前畫試下, 正向時間2秒前即係1秒,0秒,-1秒,-2秒, 玻璃爆,女主未傷,
而係逆向時間,俄佬3秒打中女主,4秒打中玻璃,4秒以後即係5秒,6秒,7秒都係女主傷,玻璃爆
有少少野想更正師兄命定論同命定悖論係兩樣野嚟,命定悖論係因果循環,有做過就有會有結果,命定論係宿命論,係講我命不由我但由天,命運係由天決定,唔係同一樣野嚟,但其他野我都好贊同師兄,依套戲好好睇
Nolan冇講過,唔好屈佢
呢套戲都係講無知最好
只係主角以為自己有choice
當佢見到Neil 死嗰幕
主角知道 一切都係命定論
過去嘅佢就算一早知道 結果都係不變
係,尼爾一直都話無人知,所以先有兩派對立
係,所以無知係優勢
有睇big bang theory 應該會get到 又係回到未來系列嘅爭論點 多重宇宙!!! 煩死 Have had has been
呢度唔同意樓主嘅有幾個都係上個post入黎
包括我
原因係樓主上個 post 突然由講宿命論
變到多重宿命論
之後又話套戲唔係講緊宿命論

所以你見到有幾個人嘅發問
係反問緊樓主
而唔係否定宿命論

以下係小小 Quote
直到我對住佢開槍扣下板機嗰下 子彈穿過左佢身體嗰下 子彈打中opera 凳腳碎片飛出
喺呢一刻 宿命已經唔再係敵人冇死 而係比敵人死左呢個宿命取代 呢度係冇時間差 一下直接取代 喺逆向世界嘅我知道我改變左 敵人冇死 呢個宿命係咪?

呢個係逆向人睇到嘅野 佢同時睇到兩個宿命
一個敵人冇死 一個係我殺手殺左佢 敵人死左嘅宿命。

果啲咩時空穿越就唔 cap
我都無心機同樓主玩落去
嘥左我兩日慢慢講
依家仲係有人話有bug
然後佢地話由客觀角度出發
但係用左主觀手段去決定客觀
佢地睇野唔係獨立分開case by case去決定邊一邊係客觀
而係group埋一齊 揀一個一致嘅方向 以為係客觀

佢地以為用一致角度睇=客觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞