[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
解答唔到,如果按返倒帶,咁上面正向同逆向嘅紅藍字就應該調轉唔應該兩個一樣,如果一樣,咁已經係平行時空咗。

主角刀傷合理係佢哋係救護車,佢隻手開始有傷口出現,落車就流血,然後入到鐵閘俾另一個主角拮把刀落去再掹返出嚟變無事。成件事倒帶睇係一樣,結果都係主角會有刀傷。唔會係一個主角有刀傷一個無。
上面個正向世界 正向男主
過程係由我幅圖嘅左去右

下面逆向世界 逆向男主
過程係由我幅圖嘅右去左

你再理解下
呢個先係

比你搞亂左 你睇呢個先啱
上面個正向世界 正向男主 過程係由我幅圖嘅左去右

下面逆向世界 逆向俄佬
過程係由我幅圖嘅右去左

你再理解下
第一個shot 正向世界 鏡頭係跟正向男主
你睇到嘅過程係跟幅圖上面條線左至右咁去

第二個Shot 逆向世界 鏡頭係跟逆向俄佬

你睇到嘅過程係跟幅圖下面條線右至左咁去

我已經講得好直白 兩個shot嘅主角都唔一樣
所以同一結果係冇問題
因為男主係望住過程發生(被動)
俄佬係做個過程出黎(主動)

你分返清楚先
講緊邊個bug ?
你已經好有心機
受害者集中區
唔洗reddit喇 正常有logic嘅人都會明白個bug
係樓主呢d人唔多正常 先搞到咁
歡迎加入呀巴打
中文佢都唔明
英文佢更加唔明
佢係蠢到
就算70億人用中文同佢解釋
佢都唔會明
佢粒cpu處理唔到
ram又唔夠
你點攪都冇用

好似捉棋咁
佢諗到第3步就開始靠運
有啲阿伯捉棋係咁
退化左
你同佢捉一萬次
佢都係最多諗兩步
你講晒第3步有咩可能性都冇用
佢係記唔到咁多野
果時我post依個bug, 仲係成班撚頭話水氹無bug話全世得我依個樓主睇唔明。

依家話無Bug果班收哂皮咁滯,但依個post 既羽蛇樓主依然撐緊,我都算欣賞佢,始終我都經歷過俾人圍廿頁先開始有人幫拖既感覺

祝樓主身體健康
你問得呢條問題 即係仲未明路蘭個宿命論
1.首先你唔會殺到過去的自己
2. 以下case係指殺害的動作
a.逆向的你殺順向的人, 順向人會下一日死, 死因係中槍果一刻開始流好多血, kat case, swat case
b. 順向的你殺逆向的人, 逆向人會逆向中的下一日死, 即順向的上一日, Neil case
c. 逆向的你殺逆向的人, 逆向人都會係逆向中的下一日死, 即順向的上一日, boss case.

3. 然後探討粒子彈停留的地方, 即係張凳, 玻璃, 人體(電影不存在)
a. 張凳,玻璃 存在導演留白左的可能性 - 有可能係tenet team收order 返去過去準備, 亦有可能係成個opera 同 旋轉門成間房 都係逆向物件, 最後會在過去被毀滅(建造), 我相信係後者
b. 人體就複雜d, 路蘭都迴避晒呢方面的問題, 但套用番a的可能性,
(i)如果你係順向人被逆向人開槍留粒子彈係體內, 先否定左你自己係逆向, 即係你過去 必定 先有一個機遇比一個(逆向)人將粒子彈留低(拎番出黎), 傷口會係中槍果下先形成傷害(跟主體), 一日後死, 先因後果的宿命論 冇其他 if case.
(ii)如果你係逆向人被順向人開槍留粒子彈係體內, 呢個有d似好似男主果下刀傷咁, 傷害跟隨主體逆向左, 你會先feel到傷勢逆向續漸擴大 最後形成一個好大的傷口, 要一日後死的話就會係形成傷口前一日feel到傷勢而被打中果日即死, 即係neil之死...... 如果佢體內有子彈 未來 必定 有一個機遇比一個(順向)人放左粒子彈入去(拎番出黎) 先果後因宿命論 冇其他 if case.
(iii) 放子彈入去好荒謬, 但tenet本身就係要你知道個結果先, 再番過去集齊條件, 正如男主中間同個女軍火商傾計, 原來女軍火商一早知男主搶運算器會失敗 但tenet的規則就係要照做 達到最終結局

4. 即係話機場時順男主如果捅死逆男主的話會點? 係neil見到順時男主果一刻就知道, 點都唔會有呢個結局/宿命.
大家就各自活係自己個世界啦
鍾意覺得有bug咪有bug
冇bug咪冇bug lor.....
你依家明未
第一個鏡頭同第二個鏡頭個主角唔同
你要配合佢地嘅時態去睇
就會發現係做緊我張圖寫嘅野
你個case 越嚟越多人幫拖咪好 代表越嚟越多人識用腦
樓主呢個case 你點會想有同一個情況
咁咪越嚟越多人變蠢

我欣賞佢有毅力
我果時都覆到爆哂粗但都係幾句就算無咁多氣,
依個樓主係下下覆一大篇野又畫圖真係唔講得少(雖然我地係覺得錯到離哂譜)
如果你仲係唔明
我cap埋圖比你 最重要就係實驗室嗰part

先因後果 唔係必然 實驗室條女答左你
不,那是我們(正向世界正向人) 看待時間的方法

男主問 咁自由意志呢?
條女答
你不出手 子彈就不會動
不管怎麼看都是你造成的
(正逆向角度都係 正=主角逆向意志造成 逆=主角主動放手)
呢度暗示左主角看似有自由意志 但實際上成套戲都係命定論早已注定發生

逆時子彈唔會憑空出現
未來子彈如果無經過門,只會一直回到過去,繼續係逆向物件

最好嘅解釋係用返祖父悖論,即係一切已經整定
你生存到而家,身體無子彈
即係你永遠都唔會有粒逆時子彈喺身體入面

就算有人射鳩你,粒彈都唔係留喺身體,而係會穿過咗
未明,你依個例子係正向嘅人想拎逆向嘅嘢,所以舊嘢會飛上手,倒帶就係舊嘢由隻手跌落檯面。

就好似高速公路,逆向嘅車撞主角正向車嘅倒後鏡,倒帶就係主角車倒後鏡本身爛,然後逆向車刷過修復倒後鏡,

但sator 係逆向,子彈係逆向,sator 將子彈射去正向嘅kat 令佢受傷。倒帶反而係kat 無受傷,逆向嘅sator 收返粒子彈入槍打傷kat.
依個明,所以反而唔明嘅係,如果按返祖父悖論,kat 一開始條腰就應該有疤痕,然後到臨近佢俾sator 射果時傷口爆開,再有粒子彈穿過玻璃穿埋佢個身入返手槍。
逆向只係一個technology,冇證明到成套戲認為所有野注定發生
boss係sator? 係既話佢死係順向既佢比順向既kat殺

另外關於子彈窿,順向既人幾時會見到,我prefer係開槍既逆向人係進入左逆轉機器直到佢開槍個下計中間依段時間,然後係順向世界既子彈窿就會係相同時間之前出現 (例如有人係3點05分開逆向槍,再係3點由逆向轉順向,咁順向世界就會係2點55分出現子彈窿)

至於子彈窿出現方法: 憑空出現。正如有人從逆向轉順向時,係順向世界既人會見到佢come out of nowhere,所以由佢射出黎既子彈,個子彈窿都應該會係咁

唯一既bug就係頭先依個:
https://www.reddit.com/r/tenet/comments/ilaaba/comment/g4xwyrk?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf&context=3

換言之即係如果冇左puddle scene,我暫時未搵到其他bug
正常人睇係有因先有果 套戲同你講係錯
結果一早注定 看似有自由意志其實冇

你依個例子係正向嘅人想(決定嗰下)拎逆向嘅嘢,所以舊嘢會飛上手,倒帶就係舊嘢由隻手(決定嗰下)跌落檯面。
對於你 你係決定拎逆向子彈 子彈先會上黎
對於粒逆時子彈 你係放開左佢佢先會跌

Shot 2 你跟Sator一樣逆向
但sator 係逆向,子彈係逆向,sator 將子彈射去正向嘅kat 令佢受傷。

Shot 1 你跟男主一樣正向
倒帶反而係kat 無受傷,逆向嘅sator 收返粒子彈入槍打傷kat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞