[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
等我guide你
對你同主角係逆時角度係唔係?
你話比我知 順時角度
逆向主角做左乜
你答我先啦
車都未撞就有架爛車係地下
子彈都未射就有子彈窿
頭都未爆就有屍體

以上事件係順時角度睇到逆時因果
咁點解踩水氹會順時角到睇到順時因果架???
用死物做例子:

水氹例子

水氹:正向
主角:逆向

逆時角度(觀眾角度):漣猗>主角踩水氹>冇漣猗
順時角度:冇漣猗>主角踩水氹(動作係逆向)>有漣猗

水氹係順時物件,就算比逆時物品影響,個物理效果(漣猗)都是順時。

================================

倒後鏡例子(追車戲個幕)

倒後鏡、玻璃:正向
子彈:逆向

逆時角度:玻璃冇爆>子彈射中倒後鏡>玻璃爆左
順時角度(觀眾角度):玻璃爆左>子彈射中倒後鏡>玻璃冇爆

點解上面個觀眾角度同下面個觀眾角度
一個順時 一個逆時?
guide乜鬼,
你諗清楚水氹同倒後鏡喺"順時角度"係發生緊相反物理現象,
講到咁你都仲get唔到, 我甚至懷疑你記錯晒劇情添呀...

男主逆向之後踩水氹, 個水氹係係發生逆向物理現象,
正向角度:水氹個漣猗就會係順向。
而倒後鏡就相反, 逆向時候倒後鏡係發生順向物理現象,
正向角度:倒後鏡個破壞係逆向。

兩件事同樣都係正向物件受逆向物件干涉, 物理都唔consistent。
你地做乜呀搞亂哂

車都未撞就有架爛車係地下
子彈都未射就有子彈窿
頭都未爆就有屍體
你睇到呢一part 係跟住個正時主角睇架

到你睇水氹嗰陣 嗰個係逆時主角踩架喎

以上事件係順時角度(你同主角順時)睇到逆時因果

咁點解(你同主角逆時)踩水氹會順時角到睇到順時因果架

兩個情況你都唔係跟緊同一個主角(一個順時一個逆時)
順時就順時, 逆時就逆時,觀咩眾角度, 佢靜係播逆時, 有心實諗得返順時係點。
總之就係同一個時間向性嘅時候, 同樣係順時物件, 受逆時影響而出現唔同時間向性物理現象就已經係bug!
男主逆向之後踩水氹, 個水氹係係發生逆向物理現象,
正向角度:水氹個漣猗就會係順向。你啱

而倒後鏡就相反, 逆向時候倒後鏡係發生順向物理現象,
正向角度:倒後鏡個破壞係逆向。都啱 呢個shot係順時主角見到架 嗰陣佢未逆時
痴撚線你要去証明一個因果係唔係相同邏輯就梗係要係同一個客觀環境去觀察架啦
你理得主角係順時定逆時,總之要客觀睇就要將所有事件放係同一個時間方向睇架啦
巴打我同係你思路相似
究竟點解佢會聽唔明....
但係你撈亂左
倒後鏡嗰個 男主嗰陣係順時,你都係跟男主順時架 睇到逆向反應咪正常

主角變左逆時之後見到水氹, 抬腳之後先有漣猗後踩 你係跟男主逆時出黎 咁你同男主都係逆時 咪兩個都啱囉
正常人都咁諗啦呀嘛,
點會分析兩件事, 但就分別用兩個唔同嘅客觀環境架....
就係你唔理個主角順逆咪搞亂左
個shot本身有分順逆時架
兩個鏡頭個客觀環境唔一樣
主觀先會唔一樣
客觀係指抽離事件以第三者角度去睇一件事
點算...你覺得應該點...自問冇乜教育天份....
用死物做例子:

水氹例子

水氹:正向
主角:逆向

逆時角度(觀眾角度):漣猗>主角踩水氹>冇漣猗
順時角度:冇漣猗>主角踩水氹(動作係逆向)>有漣猗

水氹係順時物件,就算比逆時物品影響,個物理效果(漣猗)都是順時。

================================

倒後鏡例子(追車戲個幕)
主角倒後鏡、玻璃:正向
子彈:逆向

逆時角度:玻璃冇爆>子彈射中倒後鏡>玻璃爆左
順時角度(觀眾角度):玻璃爆左>子彈射中倒後鏡>玻璃冇爆
或者咁啦...
你試由旁觀者角度, 正向wor記住...
去諗返呢兩件事如果喺旁觀者角度(正向),你會睇到d咩....
佢話我地先係撈亂咗呀
水氹 逆時主角係主觀
第三者角度= 用順時角度

倒後鏡 順時主角係主觀
第三者角度= 用逆時角度

咁睇兩件事咪係正常發生囉
你究竟知唔知咩叫"客觀"
邊有客觀係唔一樣架....
我明你諗乜呀 但第三者角度唔係永遠正向架
主角個主觀會變 你個第三者角度都會跟住變
你用唔相同既時順去睇同一件事已經唔可以叫客觀
主觀會影響客觀………
估唔到原來係呢個位我地有誤會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞