agentcc 入黎 賊王葉繼歡大犯赤柱生活

1001 回覆
299 Like 12 Dislike
原來一獄一世界係真
btw 巴打介唔介意講下自己衰過啲咩

由高登講到而家既一句話,『英雄莫問出處,落難莫問因由』,呢個唔會答.

咁喺入面坐咗幾耐

判4年,然後自己申請高院上訴庭上訴,減左8個月
原來一獄一世界係真

由高登講到而家既一句話,『英雄莫問出處,落難莫問因由』,呢個唔會答.

我純粹係好奇 完全唔緊要
咁我想問係咪犯好小事嘅犯都有機會見啲大犯

正常黎講唔會,因為大犯係會放係Cat A大樓,唔會同其他人混埋一齊的.
原來一獄一世界係真

正常黎講唔會,因為大犯係會放係Cat A大樓,唔會同其他人混埋一齊的.

犯啲咩先會入cat a 謀殺強姦打劫呢啲應該無走甩 有無啲其他偏啲嘅罪都會入
原來一獄一世界係真

其實唔難估,時代唔同
依家詐騙,金融罪案依兩類犯佔左一半

詳細唔記得,但記得巴打高登年代講過多少
睇好多監獄片
由發哥睇到高登闊少
想問少少野:
你話大人

手快快禁錯

大人倉好少打正常人
咁有冇話會恰D咩人解決性需要?
成日好怕坐監俾人

另外有煙係咪真係可以買到出面既食物?

如果有黑底果D係咪入之前都會盡量調埋同一個社團, 防止搞事?

問:大人倉好少打正常人,咁有冇話會恰D咩人解決性需要? 成日好怕坐監俾人
笞:係會有屌屎忽既人,不過你唔係既都唔會攪你既,同外邊既世界一樣,係同性戀既,就自自然然會走埋一齊.但係荔枝角收押所,曾經發生過一單野,係1個南亞人(叫『阿nake』),同一個印度人(唔記得個名),同一個香港既靚仔,因為荔枝角收押所出名人多,唔夠倉用,3個人訓埋同一個細倉度,有一晚個香港靚仔比個南亞人(阿nake)屌屎忽,然後個靚仔半夜寫紙仔向職員求救(晚上職員必須每15分鐘經過所有倉一次的),然後半夜『爆骨』(即係開倉門)帶走條靚仔。需要知道係監房夜晚『爆骨』係一件好大件事黎的,因為每晚中更轉夜更時,會有個高級職員,會用條Master Key幫所有倉門做Double Lock,然後呢條鎖匙就會鎖起佢,只有高級主任先有權拿到呢條鎖匙的.所以夜晚如果要『爆骨』,就要打電話Call高級主任返黎,打開個櫃,拿條鎖匙出黎的,所以如果真係非必要,你就算病,病得好辛苦,都唔會開門比你出黎去醫院,除非見到你就黎死,知道再唔開門就大濟,先會半夜三更『爆骨』的. 呢一件事,當晚值班既職員叫做『剛哥』,佢第2日就比人掉左去守地下大堂度門,做最低級既野。但其實佢都算無辜的,因為監房內好多工作,根本唔係職員做,職員只係等收工,實際上D野只係『B仔』(幫職員做野既犯人)做的,職員最多事後簽個名,個職員就比人怪,點解將南亞人同香港人放埋同一個倉度.

問:另外有煙係咪真係可以買到出面既食物?
答:唔可以,只可以買到監獄入面既物料整出黎既野食,拖(帶)外邊既野入去監房,係好大件事既野,所以無人會做.(但有時職員帶小小外邊既糖入去比犯人食,間中都有的,我都食過泰國既糖,因為同個職員Friend,佢剛剛去完泰國旅行)

問:如果有黑底果D係咪入之前都會盡量調埋同一個社團, 防止搞事?
答:你一入去就會有人問你邊度,有無跟人,然後會安排你去返同樣既『單位』(黑社會)度的.
原來一獄一世界係真

咁喺入面坐咗幾耐

姐係3年4個月 但實坐2年幾出翻嚟?

判既刑期,叫『流把』
實坐既刑期,叫『堅把』

我堅把坐左2年3個月零10日,因為加左10日監
原來一獄一世界係真

犯啲咩先會入cat a 謀殺強姦打劫呢啲應該無走甩 有無啲其他偏啲嘅罪都會入

問:犯啲咩先會入cat a 謀殺強姦打劫呢啲應該無走甩 有無啲其他偏啲嘅罪都會入

答:唔會,係以年期黎分:
Cat A , 12年零1日 至 終生
Cat B , 4年至12年
Cat C , 1個月至4年
Cat D , 1個月以下(呢個Cat可以做外圍工作,是係出去監獄外邊工作)
咁多巴打都未訓既...
原來一獄一世界係真

咁喺入面坐咗幾耐

判既刑期,叫『流把』
實坐既刑期,叫『堅把』

點解加左10日監既?
原來一獄一世界係真

問:犯啲咩先會入cat a 謀殺強姦打劫呢啲應該無走甩 有無啲其他偏啲嘅罪都會入

Cat D , 1個月以下(呢個Cat可以做外圍工作,是係出去監獄外邊工作)

有d17 18歲仔販毒幾公斤毒品俾人捉到判坐10幾20年係咪都會放係Cat A?

問:有d17 18歲仔販毒幾公斤毒品俾人捉到判坐10幾20年係咪都會放係Cat A?
答:少年犯既野我唔係好熟呢,之前呢度有個係少年犯出生的,佢可能會熟D。但到左18,就夠資格上『老鬼』監房的.但實際上,18-21歲之間,可以去少年監獄又得,去老鬼監房又得,所以睇你彩數,好彩既入老鬼監房,好捱D;唔好彩既入少年監房,日日比人打.
係咪真係會鑲珠
原來一獄一世界係真

咁喺入面坐咗幾耐

判既刑期,叫『流把』
實坐既刑期,叫『堅把』

點解加左10日監既?

幫阿『高佬源』收埋左20包煙係自己床下底,保安突擊檢查時,解釋唔到D煙既來源(個保安阿頭大我,話唔好講大話呀,我打電話去指摸房查下你今個月買左D咩架!...比佢大到我  )
然後就鎖左去臨時水飯房,第2日見board,好似小型法庭咁,由3粒去審呢單野,認左罪後就判左...

14日單獨囚禁

14日無福利(即係暫時收起晒你既零食,『貓』(即係收音機),報紙雜誌娛
樂既書(但學術性既書就得))

14日扣人工(個14日無人工)

10日加監
其實d床有冇彈性?
感謝詳細回覆
再問:

問: 話帶外面野入去係好大件事, 咁係咪真係有人偷帶手機? 如有, 平時點差電?

問: 平時入面睇開既電視節目係咪全部錄播? 通常會係幾耐之前既節目?

問: 刑期短既會出去做野, 咁做野附近有冇可能有D平民行過會離遠見到班犯?

問: 話帶外面野入去係好大件事, 咁係咪真係有人偷帶手機? 如有, 平時點差電?
答:曾經有職員幫犯拖過電話,好似衰過,詳情唔知.但講過無人知既秘密出黎先,係壁屋既叉燒期(即係接收醫院送黎既床單衣服黎洗),成日會執到電話,通常可以打1日左右,第2日個事主就會發現唔見電話,就會CUT左張SIM卡而打唔到的.而我地因為怕比人知,所以打完電話,打比朋友/親人玩下後,都唔會長期留住個電話的,因為都無得叉電,又無SIM卡.

問: 平時入面睇開既電視節目係咪全部錄播? 通常會係幾耐之前既節目?
答:前一日,但所有關於監房既戲,都唔比睇.但曾經試過睇到外邊正在上畫既戲,因為套戲係劉德華拍的,佢係唔知咩監獄愛心大使,佢整左當時係出面上影緊既『天下無賊』既錄影帶送比懲教處,播比我地睇,係影片既右上角會見到CSD Copy既字.

問: 刑期短既會出去做野, 咁做野附近有冇可能有D平民行過會離遠見到班犯?
答:會架
cat a係8碌-老終
另外一定要21歲先可以過老鬼監房
師兄你錯了

利申 入過去幾次 以前做個單位老總 checker
如果因為社運入去會唔會好捱d?
之前睇另一個巴打個post講話勞教d職員又係藍屍又同d黑社會好熟 所以向入面做咁多衰野都冇仇報
係咪真係會鑲珠

問:係咪真係會鑲珠
答:係!物料係快指,整斷佢後,係地下慢慢磨,磨成一粒珠.然後用『界仔』(即係用電芯,用力掉落地下,整到佢變型,將個外皮個片金屬撕落黎,然後係地下將佢磨簿,磨到鋒利,成為一把小刀)將條J界開,將粒珠放入去.但因為唔乾淨,見過有人條J發炎,腫到成個拳頭咁大
原來一獄一世界係真

有d17 18歲仔販毒幾公斤毒品俾人捉到判坐10幾20年係咪都會放係Cat A?

問:有d17 18歲仔販毒幾公斤毒品俾人捉到判坐10幾20年係咪都會放係Cat A?
答:少年犯既野我唔係好熟呢,之前呢度有個係少年犯出生的,佢可能會熟D。但到左18,就夠資格上『老鬼』監房的.但實際上,18-21歲之間,可以去少年監獄又得,去老鬼監房又得,所以睇你彩數,好彩既入老鬼監房,好捱D;唔好彩既入少年監房,日日比人打.

如果真係咁唔好彩18歲入左少年監房咪要捱捉三年俾人打先可以轉老鬼監房真係生不如死

係,所以未夠22歲唔好犯法!
其實d床有冇彈性?

絕對無!
其實d床有冇彈性?

絕對無!

去過落後地區訓地下訓10日都腰骨痛,訓幾年點捱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞