agentcc 入黎 賊王葉繼歡大犯赤柱生活

1001 回覆
299 Like 12 Dislike
柳記其實係咪好多都睇片做野,欺善怕惡???

係,所以叫食屎狗

"香港[假]在有ICAC!!!"
岩岩由第一頁睇到live cc 兄真係算係咁 比足面小弟 大家繼續留言 佢由1點覆到9點 比佢訓下再繼續
高登追開AgentCC追到呢度
巴打答左成晚
大王 判左22年 由98年 而家應該出獄?
我仲係分唔清勞教同yp

勞教中心,以前叫勞役中心,係不停咁勞役你,操你,日日打到你仆街,等你生不如死,希望你出到去後會因為怕左,改過自身.

YP=少年監獄,無左勞役,只係坐監,都要打,不過打少D

咩人先判勞教?18歲以下係入勞教定YP?
想知犯如果想翻案有咩程序?

上訴,如果係Court仔,可以係14日內申請Review,不過唔建議你咁做,因為有可能會由返同一個官再審多一次。所以可以係28日內去高院上訴庭申請上訴,我就是成功例子,減左8個月.

如果自己認左罪有無得上訴?
佢屋企無乜錢,果時申請法援,個律師又係咁叫佢認,又呃佢話最低可能只係判三個月,佢又無乜讀過書(讀完中一就做地盤)
,就認左,成件事係佢同女朋友分手後一個月,有晚佢地飲完酒,個女仔主動送我朋友返屋企,後來去到佢屋企仲一齊訓,我個朋友以為可以一齊返就開始攬同錫佢,個女仔都無反抗,之後我個朋友又摸佢,佢又無反抗無叫唔好,之後個女仔過左一星期話佢果陣唔係自願,但係驚佢打佢所以先唔反抗

自己送上門既臭雞

死臭閪 唔爭在叫你朋友打柒隻臭閪

條女可能想透過報警去搵返再以前既條仔, 所以就報警話果陣唔自願, 仲要係第1次落口供果陣無落到話同我個朋友拍過拖(因為佢前男友陪佢一齊落), 後期過左一排律師話因為我朋友部電話入面有哂證據證實佢地一個月之前拍過拖, 仲搞過野, 之後果條女可能知道我朋友可以拎返D WHATSAPP紀錄出黎, 所以自己去再落多一次口供 因為果陣唔想比前男友(即現時男友)知道有同過佢拍過拖先無落到......

其實我係識條女同埋佢以前條仔, 都算熟既, 不過就我覺得條女係因為想同返之前果條仔一齊先去報警, 所以我個朋友認罪後, 我都想提一提果條女既以前男友(即現時男友), 點知我提完佢, 佢仲講說話恐我同埋仲話交比律師處理話我講D 唔真實影響到佢同佢現任女友...姐係原告人....
有無見過有人逃獄

見就無見過,但係小欖到聽過,因為有個位,因為角度問題,睇落去係只要跳出去,一直行就會去到大街的,有人真係ON99走去試,點知一直行原來係個外圍鐵絲網加高石牆

之前入醫院爆晒位對面坐左個o靚仔話係小欖跳出去跌斷手腳
見到班CSD好想打鳩佢但係公眾病房而唔可以郁手真係笑到仆街
想知犯如果想翻案有咩程序?

上訴,如果係Court仔,可以係14日內申請Review,不過唔建議你咁做,因為有可能會由返同一個官再審多一次。所以可以係28日內去高院上訴庭申請上訴,我就是成功例子,減左8個月.

如果自己認左罪有無得上訴?
佢屋企無乜錢,果時申請法援,個律師又係咁叫佢認,又呃佢話最低可能只係判三個月,佢又無乜讀過書(讀完中一就做地盤)
,就認左,成件事係佢同女朋友分手後一個月,有晚佢地飲完酒,個女仔主動送我朋友返屋企,後來去到佢屋企仲一齊訓,我個朋友以為可以一齊返就開始攬同錫佢,個女仔都無反抗,之後我個朋友又摸佢,佢又無反抗無叫唔好,之後個女仔過左一星期話佢果陣唔係自願,但係驚佢打佢所以先唔反抗

自己送上門既臭雞

死臭閪 唔爭在叫你朋友打柒隻臭閪

條女可能想透過報警去搵返再以前既條仔, 所以就報警話果陣唔自願, 仲要係第1次落口供果陣無落到話同我個朋友拍過拖(因為佢前男友陪佢一齊落), 後期過左一排律師話因為我朋友部電話入面有哂證據證實佢地一個月之前拍過拖, 仲搞過野, 之後果條女可能知道我朋友可以拎返D WHATSAPP紀錄出黎, 所以自己去再落多一次口供 因為果陣唔想比前男友(即現時男友)知道有同過佢拍過拖先無落到......

其實我係識條女同埋佢以前條仔, 都算熟既, 不過就我覺得條女係因為想同返之前果條仔一齊先去報警, 所以我個朋友認罪後, 我都想提一提果條女既以前男友(即現時男友), 點知我提完佢, 佢仲講說話恐我同埋仲話交比律師處理話我講D 唔真實影響到佢同佢現任女友...姐係原告人....

其實我都驚驚地, 因為佢前男友有黑底(仲話想搞我同我屋企, 雖然無打到明話殺人放火, 但係我都唔知佢會做D乜騷擾我), 我唔知佢真唔知定假唔知佢之前條女同過我朋友拍拖, 但正常黎講, 如果佢真唔知先會嬲....
問:成日聽人講可以睇書,入面有圖書館借書?流程同出面一樣?

睇邊間監獄
赤柱入面有間圖書館,但d犯唔入得去
除左負責圖書館工作既犯,
平時有分幾時邊批犯借,自己寫好要借邊本,等人派比你
我仲係分唔清勞教同yp

勞教中心,以前叫勞役中心,係不停咁勞役你,操你,日日打到你仆街,等你生不如死,希望你出到去後會因為怕左,改過自身.

YP=少年監獄,無左勞役,只係坐監,都要打,不過打少D

咩人先判勞教?18歲以下係入勞教定YP?

睇個官
林過雲、葉繼歡、屯門色魔……這些香港人耳熟能詳的經典重犯,隨着入獄多年,已逐漸被人忘記。
然而最近,石壁監獄重犯綽號「花柳全」的何毓桓,涉嫌重拳打傷五名懲教員事件,及葉繼歡涉嫌在獄中打傷懲教員消息曝光後,令人再次關注一眾危險重犯在獄中的生活情形。
這批危險重犯分布不同監獄,其中位處偏遠的石壁監獄內,就住了多名窮兇極惡人物,包括雨夜屠夫林過雲、元朗姦殺女童藏屍案重犯唐永強等;而另一處赤柱甲級監獄,亦住了大賊葉繼歡和屯門色魔林國偉等猛人。
九七年因打劫綁架禁錮罪,被判重囚十五年的阿傑,十幾年來游走於石壁及赤柱監獄之間,與該等危險人物共處。放監後,他憶述自己在獄中苟且偷生的痛苦生活,並揭露這等危險重犯在獄中生活的真實情形。
本刊經過長時間觀察,亦拍下部分重犯的最新近況。
阿傑(化名)說,監獄的確如人們所說的,是「社會縮影」。
「有勁人、有有錢人、有小人,亦有好多像我一樣躲在一角的小人物角色。」阿傑嘆道。
一九九七年九月,當年廿二歲的阿傑誘騙塑膠廠少東到長洲拍攝電影,藉機禁錮、勒索和洗劫,九九年八月三日在高院被裁定一項行劫及一項綁架罪名成立,被重判入獄十五年零八個月。
扣除假期,阿傑兩個月前刑滿出獄,站在赤柱監獄門外,阿傑感慨萬分說:「最青春的十幾年都喺裡面受,出來需要一段時間重新適應,一切由頭來過。」

赤柱、石壁甲級重犯
阿傑九九年入獄,頭四年被判入赤柱監獄,之後調到石壁監獄,幾年後又轉回赤柱,十幾年來游走兩大監獄。經常調來調去,是因為防範犯人長期共處混熟,容易集體對抗。
「甲級囚倉住的都是重犯,即是被判終身監禁、或者十幾年以上,唔知道幾時有期放監的重犯,個個都是犯大案的大人物。」
甲級囚倉生活嚴謹,各囚犯編配在約六呎乘九呎的單人囚倉,倉內一張床、一個踎廁、一張三角形的枱。每朝六時半起床,各人在自己倉內吃早飯,然後分批放出操場行街。
「一星期有三至四日放風俾我哋出去透吓氣,不過每次只限廿人,每次與不同組別的人出去。」阿傑說,由於甲級囚犯危險性高,所以在獄中分派的工作都不涉任何利器工具,主要負責處理紙張。
「平日根本好無聊,所以令我有機會同啲勁人彼此認識吓,了解吓佢哋嘅人生。」他口中的勁人,包括為人所熟識的危險重犯林過雲、唐永強、葉繼歡及林國偉等。
林過雲 五十四歲
原名林國裕,香港最有名的連環殺手、強姦犯,有「雨夜屠夫」之稱。林過雲為一名夜更的士司機,案件中受害者全為女性。犯案時多為下雨的晚上,他以的士把目標接載到僻靜地方,然後迷暈殺害,再姦屍,並把屍體的性器官部分肢解作標本,放於土瓜灣寓所留念。1982 年2月至7月期間殺了四名女子,頭三名均是夜總會小姐,第四名受害者是十七歲女學生梁惠心。他每一次作案後均會拍攝肢解的人體殘肢,在一次沖曬照片時,被沖曬店員工發現報警。同年8月18日於灣仔一沖曬店被捕,被判終身監禁,現囚石壁監獄。

陰沉林過雲
「阿Lam是我在獄中住了十幾年來,最陰沉的一個。」阿傑口中的阿Lam,正是林過雲。
他說,不是因為深知林過雲的過去,才有這種陰沉感覺,而是在獄中與他為鄰幾年以來的親身感受。
「佢從來不會主動跟人傾偈,我都係因為跟他同倉同組別,日日一齊放風(行街)一齊去工場,日日走埋去主動跟他傾偈。初時完全唔理我,不斷嘗試後,他才一句起兩句止理吓我。好似我哋每晚七點半要全部入房,不過因為房與房之間好近,入房後大家都會照樣大聲傾吓偈解悶,甚至伸長手大家交換食物雜誌咁。但阿Lam一入到自己個倉,我哋無論點樣叫佢,佢都係一句都唔會應你,甚至整晚連咳嗽聲都無,完全死寂一樣。」阿傑打冷震地說,林過雲身邊的空氣彷彿都會冷幾度,令人不寒而慄。
至於平日白天,林過雲一星期有三至四天,在清晨六時多被安排到監獄內的球場散步。上星期記者在附近高地離遠觀察,便見他一個人在石壁監獄足球場漫步半小時。年過半百的他頭頂半禿、身材明顯比前瘦削。他戴着黑眼鏡,拿着水杯及報紙,一個人踱步。之後他坐到球場旁邊的長椅,旁邊有人主動跟他傾談,他只淡然笑笑,又再埋頭閱報,偶爾會抬起頭凝神沉思,甚至報以一絲冷笑。在獄中度過了廿七個年頭的他,似乎對獄中生活感到麻木,其他時候多是面無表情。

沉迷命理風水
阿傑說,同倉的人都知道林過雲入獄頭幾年,經常有教會朋友及一位像似他父親的人探訪他,獄中更盛傳當日行兇時,不止林過雲一人,不過近幾年已無人到訪。
「但是他曾經對我講,在世上早已經沒有親人。」阿傑說,林過雲在獄中非常沉靜,只喜歡閱讀,在他的個人囚倉內便堆滿書籍。
「望落去,簡直係書屋,連可以行的地方都無。但我就從來冇見過他如外間所傳睇乜嘢解剖醫書,亦沒有見過佢睇心理學書,我只知道佢以前鍾意睇倪匡衞斯理及武俠小說,近年就沉迷睇八字風水的命理書籍。」
阿傑起初就是向林過雲借閱金庸、古龍、梁羽生等武俠小說開始與林過雲攀談,之後便知道他沉迷命理八字。「佢差不多每個月在獄中的四百幾蚊薪金,由於唔食煙,全部錢都託獄中人員替他買命理書,近年最鍾意係紫微楊。」
阿傑臨出獄,便多番要求林過雲替他算八字,林過雲最終親筆為他算下八字,圖文並茂寫下一篇長達近二千字的命盤送給他。
「紫微,天府守命,原格局本為不錯,紫微代表進取,天府代表保守 ……」林過雲字跡端正,字句井井有條,儼如一名學者。
「阿Lam在獄中就是有一種超然的地位,沒有人敢隨便掂佢,佢亦唔會掂人。」在阿傑眼中,林過雲是獄中的奇人,而葉繼歡,則是獄中的有錢人
葉繼歡 五十四歲
葉繼歡,外號「大賊」,曾牽涉多宗持械行劫重案,是首名以AK-47步槍在香港犯案的悍匪,當年引發警方是否需要提升武器裝備的討論。葉在一九八四年犯案後被捕,判監16年,到一九八九年成功越柙,九一年間連環洗劫觀塘物華街五間金行,劫去近億元的金飾珠寶,葉更手持AK-47,掃射圍捕警員,此後被列為「頭號通緝犯」。一九九七年再潛回香港,在西環登陸後與巡警相遇,雙方發生槍戰,結果葉下身中彈,造成半身癱瘓,後來總計被判刑36年,現囚赤柱監獄。

葉繼歡有工人服侍
阿傑九九年被判罪成,被判入赤柱監獄,立即與當時同樣重囚在甲級監倉的葉繼歡熟絡。
「我哋都叫葉繼歡Full歡(葉繼歡獄中花名),因為佢係大佬,又有錢,又好大口氣,好鍾意同人講當年佢點樣揸槍啲威水史,又話如果佢唔係而家對腳有事,歷史就會改寫。但啲人如果問佢屋企人喺邊,係唔係仲收埋好多錢,佢就即刻發老脾,鬧到你狗血淋頭。」阿傑回憶,九九年初遇時,葉繼歡的腳患還未算嚴重,雖然坐在輪椅,但看來精神奕奕。
「嗰陣佢都去睇吓電視,同人吹吓水;有日我仲知道佢在獄中結婚(葉與內地妻子一直沒有在港正式註冊,○三年,育有一子一女的葉聲稱希望子女可以正式居港接受教育,二人在獄中正式結婚),嗰日成班阿sir無出聲,靜靜送佢去咗特別室,之後出返來,原來佢已經結婚。獄中當時傳聞話佢老婆似藝人姚樂怡咁話,我哋問佢,但佢笑到收唔到聲。後尾,佢對腳越來越差,話因為神經線受壓,每日打止痛針、食嗎啡,大髀全部貼滿膠貼,一個月出入醫院十幾次,個樣又老又瘦,真係好唔掂。」阿傑說,葉的脾氣因此愈來愈暴躁。
阿傑形容,葉繼歡近年因病患問題,連平日生活起居都有問題,需要獄中負責清潔的囚犯幫手。「佢真係病得好緊要,大小二便都搞唔掂,所以佢間房又臭又污糟,不過因為佢有錢,所以佢請了個大陸來的囚犯做佢工人,平日帶佢去廁所,幫佢清潔房間,出出入入幫吓佢打雜咁。據聞每個月喺出面叫人過錢俾呢個大陸仔的親人戶口,個大陸人亦樂於在獄中打工。」
他說,想不到當年曾經被形容為頭號通緝犯的葉繼歡,近年被腳患折磨到不似人形。「不過因為有錢,即使坐監,都有人照顧。」阿傑搖搖頭說。
http://hkgalden.com/view/37735

上面copy by,連登 太長可以自己去睇
http://hkgalden.com/view/37735

上面copy by,連登 太長可以自己去睇

自膠 係膠登
問:入面有冇會打鳩d有錢人?

正常好出名既大錢佬,一早已經分開唔入大圍

問:假如d富豪衰性罪行入冊會唔會比人打到仆街?

同上
坐監日子
覺得好漫長定係覺得過得好快
監躉都有fansclub

監躉都有fansclub

想問巴打知唔知郭炳江同陳振聰坐監係點?佢地咁有錢 係咪好有特權 好多人服侍 坐得好舒服果隻?
歐陽炳強係咪冤案?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞