住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
佢唔care你邊間,佢care既係你有冇本地工作經驗, 頭一份工人工可能會少一截, 做踏腳石囉係,無計, 工作假期果d人都係咁
lm
答左等於無答
幾想過英國
但無BNO
依家仲睇緊可以走去邊
咁樣問想我點答?呢d好簡單就search到,貴過manchester囉, 同埋bristol主街果邊係一條斜路,好多night clubs, 一般人唔會住到咁近,上zoopla睇啦自己
Working holiday is your best friend
After tax租都唔夠比喎
問樓價真係on99 ,上網求其㩒2野都有得睇,上黎問托柒
我想去Cardiff, 唔知wales 有冇咩特別要留意
會計係較吃香,都係indeed/linkedin 多, 4大london係出名難入,你可以行experience hire 入左唔係london既4大,跟住apply過
租一間房有d城市先£300-500, 點會唔夠,加上好多有埋住(因為d老師傅退休,但請黑工有風險), 你係人,有身份,愿意捱,佢一定請
咁大把, 唔使擔心,你有埋牌
Ching 知唔知嗰邊做design/media 咩環境,係咪同香港一樣乞食
咁NGOs/NHS啱你, accounting 到到都要請,唔係你freelance 幫要過黎既香港人做囉
National rail/transport for london較多請人,同埋佢地而家行diversity initiative, 你係亞洲人有d so
我唔知香港行情, 但工時會一樣長,大公司mediacom果種都好縮數下,全世界work from home, 佢唔俾人work from home (當時)

有d agency overcharge 得好勁, 我地條team要一條分鐘既video, show下我地活動既highlight, 同埋只係edit現有footage, 跟住佢收我地£2555, 最燥既係我manager話無問題。。

要有心理準備,佢會叫你咩都做,in house的話, event後light room都可能有你份,不過講真,一堆公司marketing budget cut左一截

識人無讀大學,但有Google analytics,真係要上堂嘅diploma, 都有£25-27k (London)

Photography 跟一日活動(9個鐘) £700 - 1200
我見隔離d post話十幾k一個月, 應該講緊租個單位
如果喺香港做開普通IT support同埋喺NGO做過嘅經驗
係咪完全唔駛諗可以做返呢啲本行?

之前見人開post講過話Brighton同Sudderland 都係個唔錯嘅地方

想問吓有咩意見
想知歧視問題嚴唔嚴重
會唔會當街當巷畀陌生人指罵
邊一城市平均天氣最好?
想問如果想申請settlement status 住學生宿舍係咪冇咁易prove
自己喺出邊租屋係咪好啲(但係見到你話嗰邊學生租屋冇咁多)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞