住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
好詳盡呀!唔該晒
喺香港做開網店 如果過去開 啲客應該都仲會跟住我買野 但聽講英國郵寄好貴 驚比logistic cost搞死 巴打對呢方面有無認識?
可唔可以講下nursing咩環境
係香港做緊registered nurse,見個邊人工好似好低咁。係咪真係冇乜其他related既career path可以揀?
Google Shopfiy, otherwise, Amazon can do your shipment for you.
本身讀緊幼兒教育,想問下英國幼教出路如何?本地學校會唔會只請當地人?只怕畢業後搵唔到相關工作。特殊教育出路會否闊些?
Thx
人工係好低, 你愿意做一定有位俾你, d nurse大部分都係菲律賓啊印尼啊咁

大部分nursing 都係NHS, private 唔係咁簡單就搵到

有人話過做hospice care 會人工高d, 但有時係佢派你過去, 唔係你可以選擇,起碼做醫生會係咁

你如果想人工高d, 一定要係倫敦到做, 倫敦既公營機構有一樣野叫做London weighting allowance, 私人機構大多數都冇, 會無啦啦工資一年高£3000左右, 係俾你舒緩下係倫敦既高生活指數,你可以search下
巴打,想問下幼兒教育ok嗎?畢業之後會唔會難搵工呢?
O....做開酒店中高層,睇黎都好難搵返呢行
想問下Urban planning 喺英國既就業機會如何?我見好似多數係政府機構請人,但唔知英國政府會唔會請BNO 5+1 visa 人
同問
但無BNO
九月讀英國urban planning master
想留係英國做野 唔知點準備
我見已家好少地方請planner,可能因為疫情
同埋工作機會可能英國政府部門多過私型機構
巴打讀邊間
Ucl 但一月先過london
諗緊要唔要搵on sem intern 儲下英國經驗
但冇門路又唔知請唔請non local
想問吓如果搵compliance/accountant/audit嘅工,除咗london外,仲有冇其他城市會有較多這些行業的工作機會?
英國比唔比喺屋企養草泥馬
搞事出返去啦屌你老母
已封鎖會員 肛門比蚊針
有親戚係威爾斯開餐館
想問問呢區咩環境
呢d真係冇定, 到到都要人, 例如big four, 全部consulting/audit仔都係要派去好多唔同既城市, client係邊, 你就去邊

如果你問邊到容易入, 一定係outside of London, 除非你唔想離開base果個城市,咁你要search下 你香港audit開咩行業,果個城市多唔多果種firm
Usually architecture/urban start hiring interns who are in their Y2, my friend said so
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞