住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
I see,因為下年會過去讀書,所以想了解下。多謝巴打分享!
Newcastle好唔好住?搵工易唔易?物價好似平好多
真心,如果你有錢想讀個master, 一定要係英國讀,洗左個底, 因為好多HR好仆街,無英國學歷/工作經驗就直接bye bye

想去scotland既就Strathclyde, 佢地CS/engineering好多reaseach funding, 想英格蘭就 data analytics master imperial, Manchester/Sheffield果d都正路嘅, 同埋而家呢邊流行information system management master

韓文無咩特別,要睇佢本身咩職位咩行業喎,韓國係英國唔多遊學團, 大把人好叻咁一條友apply左summer school/自由行就黎左,唔使人take care, 識中文/阿拉伯文有用d

我有個friend係做bloomberg, 佢係識埋俄文,佢係用Russian speaking 個quota入,唔見佢有提過條team入面有韓國人
我本身做咗IT 6年,主力寫開傳統software,用C++/Objective C多,另外會成日掂到SQL相關嘅野
想問吓如果去到英國搵工我應該focus咩position好?
我用Senior Software Developer/Engineer搵,搵到唔少去到£65000左右,但係睇完required skills我又好似唔夠料咁
Hahahaha佢全部護士都係印尼同菲律賓,本地唔夠人手,你有証書佢都會考慮
hi 想問問報英國鎖匹協會啲課程,學下裝鎖
起碼有個技能搵下錢先 有無得諗?
Aberdeen主要係BP/oil and gas, 你唔怕dry可以去既,都有個沙灘既
我怕悶,我就一定講Manchester, 同埋
Aberdeen 口音係scotland數一數二難聽, 唔知你有冇細佬,想唔想佢學埋個口音
Liverpool 果邊點睇?
推 一國兩制已死
多條戰線要人
香港自治法案 retweet國際線
BNO 5+1 取回強積金 特區免簽地位
7.11-12 初選 黃色經濟圈 快閃文宣
#HKGestapo 馬格尼茨基人權法
係香港做 Fintech company app development
London 易唔易搵到工?
Ching我都係做呢行,黎緊係咪都會去英國讀書再搵工?
Reading人工係算高,相比係附近城市, 佢supermarket都請人中,啱睇完indeed.
我有朋友係果到做野,佢去前大家都笑佢,但佢話其實都唔錯,雖然一出車站有少少荒蕪,但市中心正常,租金平 £400-500有一間大房,有埋自己廁所, oracle/board Street mall都多野行, 都安全
點睇英國的legal market
您覺得係香港執左業成為solicitor 先過去,定而架就過去?

London average 租樓幾錢
係做鍋,唔係送外賣, 呢邊用開uber eats/deliveroo, just eat係間舖要送埋,但好多時佢隨便請個有車牌既本地人
Wtf, 梗係per year, £22000
Interior design 有冇得做
小朋友,校區選錯左就gg, 我前面有覆過另外一個人, 好嘅state school都大把家長返教會扮晒野加分, 佢地Council 個教育部門係有條team 特別查假地址
有冇咩區多人揀?
有冇Ching 熟悉UK既 audit/compliance 市場
想知英國僱主需要咩性格特質既人,同埋香港人係果度有冇咩優勢?

小弟5年EA (asset man + fund)+ 2年IA (bank credit)經驗。

大家識個朋友
TG: https://t.me/buywong
無covid-19都可能得,event(結婚什麼)都改到2021年,好多venue都摺埋/上crowd funding 叫人捐錢
而家英國個trend係online events
Emarketing邊到都一樣,都係dotmailer/sales funnel果d
兩條路, 一係讀個language school, 一係搵個coach 一對一改正你既elocution, 後者可以直接搵dialect coach, 因為佢有能力教到英國演員換口音的話,有信心好多
1個鐘頭 £40左右

你連讀咩科都唔講答你唔到
你香港考左直接換喎
Interior design,搵唔到食, 裝修另計,文科你識中文CS/business development 都可以
以供參考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞