住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
Surrey 係幾貴下, 我推薦Canterbury 附近, or Hertfordshire 倒如St Albans
我係想講公司嘅main product係好似photoshop呢種大型嘅software

你咁講我都放心d,靠backend或者pick up番machine learning 應該都搵到工
淨番都係驚人工,粗略估計要稅前£40000先收得番而家咁多錢
呢d無所謂,都唔係好使講野, 好多波蘭過去既係一句英文都嗶唔到出黎都有工開
大陸人都可以考車牌,但英國好難過,香港考左convert會好d
你有冇諗過Scotland, 有前景civil
岩岩係澳洲讀完個bachelor (marketing + supply chain & logistics),打算去英國搵工,想問樓主大概去邊到會有較好既發展?
有港口/大機場嘅Town, 但肺炎嘅關係, 超級市場, 送貨 fresh produce/medical supplies procurement/logistics迅速發展中

Grad scheme 超級市場aldi area manager好似話唔錯, 起薪點有£40k
https://www.aldirecruitment.co.uk/area-manager-programme/our-area-manager-programmes/graduate-area-manager-programme/

跟住fast fashion ASOS grad scheme
樓主可唔可以分享下個邊政府工,持BNO可唔可以考?
同問,識呢啲tool 但英國係咪一定要沙紙証明?
人工好低, 我friend in大firm, 係prada/Karl 都係london £24k, Miss guided Manchester仲低, gg
感謝
英國教游水都好似香港咁多泳會租公眾池教?有無話邊區會多啲泳會?
你唔mind做sales, 賣名牌regents street有好多識中文,仲有Bicester village,Edinburgh 可以sell tartan cashmere

Skin care wise: Body shop/aesop/kiehls 好鐘意Chinese market, 咁當然仲有la Mar 同
l 'occitane, 但我諗香港都好多大陸人追

賣手錶,因為technical d, 你可能本身要有background
希望BNO可以考公務員
追post 見樓主講過應該都係london比較多機會
但錢有限既情況下又怕生活費太貴
仲有咩其他選擇可以考慮
同埋london市中心同近郊唔同zone之間會差幾遠?
如果得個什麼食物及營養學degree有冇嘢可以撈
如果BNO可以入FCO做就正
或者任何civil service 嘅post
好,bookmark左先 ,thanks.
但交通費 (來往london) 係咪真係好貴
個個地區都有,有分Country club, lido (有熱水池), leisure center, Country club以外都係俾錢就入得, 你英文唔好既話做華人生意都得, 有好多中年人泳會,你可以yo佢地俾仔女你教

你要教人,要去到Swim England Level 2 Certificate喎,你google 下
請教下樓主有冇咩好似職訓/ 技能學校 介紹, 想學做水電, 定係直接搵公司跟人做?
營養師private 搵幾多下,但你要搞好個personal branding, 好似KOL咁

跟NHS無運行
點睇愛丁堡
做開event planning, F&B banquet, conference planner 之類, manchester 有冇路行? 唔該巴打
本身讀physics,做咗兩年lab/電子,識基本cdoing /畫圖,想問除咗倫敦有咩城市比較多電子相關嘅工作?
你search下further education college, 仲有apprentice
https://www.gov.uk/apprenticeships-guide

正解係俾讀唔到大學既人學下門手藝,倒如set頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞