住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
多呀
巴打介唔介意講多少少?
例如最好係香港儲多邊方面既經驗先好去英國搵工?
因為你都知環保分好多範
唔係太知邊一範吃香d
Consultant經驗會容易d
都係做eia果d比較普遍
如果係ESG呢?
可能亞洲人難小小
應該local多
巴打依家係英國做?
英國讀過 識人英國做
唔好盡信我
你好, 想請問下bristol個環境如何? 因為我下年過去讀EE/BS

同埋你清唔清楚工程搵工難唔難? 我讀EE 係香港做緊consulting BS engineer 出吓tender 畫下圖計下數,比人屌吓,

個邊呢方面既C HING 你清唔清楚啊,@@
請問Oxford多唔多初級mechan工做?
Yes, 舊樓一定要, 新樓可能home buyers report 都ok, 要查清楚好d
老婆彈開鋼琴,請問有冇巴絲知道住terraced/semi detached會唔會有機會嘈到隔離鄰舍?

(極力游說老婆過到去先買返個電子琴,但機會唔大... )
留個名先,不過我係調轉,對聲音敏感,驚住terraced/semi-detached牆身太薄會嘈到瞓唔到
法律市場前景點?打算過去讀完留係當地Practice
想問下如果係做media/廣告製作既話有無話邊度易啲搵到工 個人比較鍾意啲artistic少少/多subculture既area, 之前research過見到Peckham或者Bristol好似唔錯, 想問下巴打知唔知個邊住既環境好唔好
測量行業大約咩情況 咩價位到
有Rics牌 加電牌
Residential:
RICS homebuyer £400-1400 + VAT, 一般 £600-800左右
Building Survey 就 £500 - 1800 + VAT

唔知道香港有冇snagging report呢樣野? 仲有party wall survey

我咁岩呢排要幫人格價, 攞左好幾個quote, 因為stamp duty holiday, 測量真係好旺

Commercial就shared ownership/help to buy 新樓盤, 商用大樓London個market會淡d,發展中既城市會多d activity

有d行類似係agency 咁有一個network, 而唔係直接join左果間firm做死某幾個postcodes, 會有彈性好多, 佢有果個area既job就會彈俾你
如果 remote working, 咁仲同 London 嘅人工有掛鈎嗎?
人工都會係返你喺倫敦做嘢嗰陣時嗰個價錢
我就唔知你指既sub culture係咪grime music 果種, London Brixton, East Croydon, Hackney Wick果種就sub啦,Peckham 而家想成為下一個battersea, 你可能會失望, 布里斯托都係比較中產feel

反而格拉斯哥/New Castle 有啲好古靈精怪嘅character, 你可能會有意外嘅驚喜, 好似蘇格蘭有個歌手叫做Gerry cinnamon, 早幾年紅到不得了,但你們英格蘭人就一定唔會知道佢係乜水

做media真係到到都有工,好難答到你
你哋做法律嗰啲人,尤其係啱啱畢業嘅人,我一概都係建議就咁搵份paralegal/移民律師行嘅工,因為你本身冇乜人脈, 冇本地經驗, 好難話即刻做到business litigations啊 insurance 啊, IP啊, 任何真係搵到錢既範疇。除咗你可以吸收香港客之外,你要思考下你有咩優點或者過人之處係佢一定要請你嘅

唔知你宜家有冇留意新聞, 當地個制度有少少革新,開始鼓勵freelance soli既存在,唔使比間行食晒,不過都唔係一時三刻嘅事
其實就唔會嘅,好多嗰啲屋都係石磚頭起, 如果你係成間屋買起左就唔會有呢啲野通常,如果你只係買咗間ground floor flat, 咁同香港樓上樓下嘅噪音問題會一模一樣,睇你好唔好彩

彈琴係噪音管制時間之內做都冇問題,你驚嘅咪同啲鄰居打好關係囉,英國係要咁㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞