住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
我鍾意Bristol ah, party town, 多野食, 果到無話好多Asian餐廳, 可能有機,佢地City center有間好大既cosmo buffet, 係連鎖店, 果間野係英國Chinese buffet黎講都算係咁,有鐵板燒, 點心
如果你係正宗,local 有UWE 同Bristol U, 都多香港人讀可以去你到食
咁我又唔想做中菜 我自己後生浪流過歐洲同南美洲係好多間餐廳做過打算賣異國小食(slider,taco,咖喱魚蛋,越南法包)加便當(有中,地中海,法式高級飯盒)主打外賣唔玩餐廳,英國興唔興依d take & go 既外賣店? 同埋有無好似台灣咁有創業agent幫手搞license?
下你讀咩,維修同會計😂😂😂😂

真心,而家好多飛機會係dubai到整,因為平, 佢地英國航空業萎縮,連ryanair果d頂爛市都唔係好撐到,唔清楚整飛機有咩market ,點解virgin同easyjet要整咩d 咩hotel, phone network就係因為個market係幾saturated

會計pwc grad scheme 2020 £24k ,London 好似£26/27,唔surw (有人同我開心share).
我識同U acc grad, 黎左London 係news building某出版社到做business analyst, 一開頭£24,但公司出錢俾佢考試,如無意外n年後攞晒accounting qualifications都會£50-80k
係,都係等details 公佈左先
小學中學讀普通學校就得架啦
好過係香港讀書放學都同同學用普通話溝通
華人firm講真就人工低,因為佢地想用可以出tier two呢招黎招大陸/台灣 cheap labour

你可以考慮下直接linkedin connect/cold call d in house counsel/head of talent acquisition, 而家lockdown 好多人都無咩野做可能會覆你
都好多下,而家d人慣左叫takeaway, 同埋有好多pop up market, 可以俾你試下水溫,London, manchester food culture會好d

大把business incubator, 你就咁Google 都搵到,有d大陸人就係做中菜food truck 攞到innovator visa, 我份工就係派錢俾初創企業,我地有一間restaurant係韓國素食小食,都做到唔錯, 有鋪位

Netflix 有個show叫million pound menu, 就係一堆start ups去攞angel investor既錢,跟住講佢地係manchester試業點, 有時可能概念太新d人get唔到佢地個cuisine, 幾好睇
Thanks 巴打,開netflix睇下先,真係過黎英國請你食飯
同時幫埋人地問啫
即係飛機維修收得皮

反而做會計既話仲有D機
垃圾冇考到牌 但考英國牌都唔係易事

咁做會計係咪其實喺London住會好D?
但好貴
如果你想Big four, london係好q難入的,你係另一到入左先,過起碼1-2年先apply London branch會好d,本身auditing /consulting 就係要到到都去, 係有機會London office send 你去newcastle 6個月, 有見到KPMG London grad scheme, end up到而家個人都仲係Bristol client到
你仲有咩想問既可以add我tg @elisabennet
啲人鐘意去 bham 原因係唐人街夠旺姐
Cyber sec / compliance向易唔易搵工?地方只要唔好Leeds對上就可以
我係從事Medical 既 想問如果去英國任何城市既China town 開診所有無唸法?因為我知好多華人係果邊住都唔去NHS睇 想知去果邊開診所有無得撈?如有 London以外有邊個城市既China Town 最好撈?

利申 大學讀書時住過 Birmingham 4年 ,有英國專業資格(畢左業每年都有俾錢續英國hcpc牌)
Bristol樓價係咪都好貴下? 大約咩價錢? 唔該
Liverpool 好唔好住?
做data 去邊邊度好?
我想問你係好耐以前畢業?
我個point係上左年紀既人有冇private health insurance, 無既話佢會唔會捨得俾錢你,你諗住收幾多先算合理?因為大部份private practice 都會link up corporate health package, 唔係點做得住, 收咁貴
同埋NHS都有埋translator果d (一般香港學生freelance咁), 唔一定唔愿意去NHS,我知NHS private arm醫院果邊有請識講普通話,full time 既relations officer去take care呀d大陸in patient/out patient

你唔會覺得去Chinatown做好似cheap 晒咁,唔通黑工入到黎都收£80 consultation (London) ? 加埋可能人事上咁複雜, 萬一有人收保護費咁點。。
而家有好多pharmacy/dispenser都會有過識講廣東話既人係到,一來BBC鍾意讀pharmacy, 二來馬來西亞/香港 local grad

一定要係chinatown開,唔好諗Glasgow, 因為佢係basically無chinatown, 係幾間野係到,好有洗黑錢feel佢d中菜全部係晒sauchiehall street到

以london做例子:
你可唔可以copy Harley street果種營運模式,開係Notting hill/bayswater果頭(都多大陸人/香港學生/上左年紀既香港人去朝朝飲茶,呢次coronavirus 有個bayswater 中菜老細死左), 跟住係wechat到放ad, 好多local牙醫都係咁, 華人晚報果d又放下廣告, spread the words out
London, 識人Cambridge grad 24就£80k但York/Manchester 都搵到下
邊到有援交叫? 合唔合法
其實我都唔係畢業好耐 亦都無唸住收人 80鎊咁貴. Target 都係30-40鎊一個症 一日target 做15-20 個症

介唔介意講多少少咩係 link up corporate health package?

你咁講其實Private medical 係英國係咪好難做?我以前係NHS 做過 待遇差 工種又麻麻地 返到香港我呢加都係做 private clinic 多

我都明china town 好雜好多黑社會 但老實講英國人咁cheap 好少會去睇 private 再者 因為nhs 關係 好少人有買意外保險 好少會黎睇 所以我想做 香港/台灣/華人生意多 因為多有錢人 特別係班大陸學生

其實大家成日話做醫護好好 係得香港咁好 英國NHS Band 5 得 20-24k 到 上到 Band 6 30k都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞