住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
相比起倫敦生活費平啲,同時都容易搵野做,其實Leeds 都係大城市,不過相對北啲
係香港本身做sourcing 對大陸vendor 有retail supply chain背景 (office + front line ) 去到嗰邊難唔難塭工 邊區多尼類型既工
住,好多人都講過,你經正規地產代理的話,一定要有1.有效簽證, 2. 英國全職 (好多都唔接受fixed term contract /part time/students

但到埗未搵到工作架喎
有無人諗過去Southampton?
我係Southampton住過1年半, 覺得交通好方便, 使費都唔算大
一d都唔難,好多大陸人開嘅物流公司,大部份英國人都仲係好相信中國14億人is the future
That's why private landlord or airbnb, 無計
搵工既人睇下我個無敵懶人包
https://lihkg.com/thread/2098980/page/1
我都覺得自己未必想響london 落街,行可能想行下既,但長住就唔係咁講,睇親都話倫敦貴其他city好多?

Leeds 無乜睇過,去倫敦要幾耐?都易搵工?(利申:乜撚都做
Btw airbnb 唔係特別平?(我略略望過下倫敦既)

但係又要搵到野做先可以租屋咁其實初初果個星期會唔會好大壓力
倫敦其實真係唔好諗啦,除非真係專業人士or 你非常有錢啦,如果唔係二,三線城市都已經好好啦,
Leeds 仲北過曼城同伯明翰,所以我都覺得都係曼城好啲
曼城黎講租一個studio flat 同 london比相差幾多,因為我預兩個人一齊去(可能係)
我幫你睇過,如果都係市中心為例Manchester 最平£800 London最平£1400
Thx bro leeds 會再平啲?
£500有啦
有個問題唔知有無人問過,我估香港自動波私家車轉牌過黎就照係自動波牌啦正常,但我電單車自都係自動波牌,英國電單車好似無自動波牌,係未即係轉唔到牌要考過
熟唔熟bristol?
我自己就係hkicpa member,應該轉到做icaew aca
bristol生活同工作上如何?
留明
搵到了,原來MOTORCYCLE都有分,不過應該可以換到最高級個個牌既自動波
想問下Leicester city ok嗎? 如果同Leeds/Manchester/London
巴打去賣下手做皮革都可能搵到2餐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞