住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
唔係咁樣計, 我地就個個月咁交, 你搵左新一到同council交代就冇野, 大部分人都係交10個月

一通知左council, 佢就會close你account,俾多左既會退還俾你,一星期左右就會回水
19fg 非三大 ,直接報big 4 grad programme有無機?宜家喺香港big4做差唔多一年
下,如果你係現職做緊, 申請experience hire? 係LinkedIn 到yo 下英國果邊HR問下有冇機

而家4大cut左好多人, 同埋grad scheme一早就close晒application la, KPMG係肺炎前話過會係reading新增幾百個職位, 但佢呢排都炒左一堆人, 好難講佢仲會唔會go ahead as planned
thx ching
請問ching,如果租間屋,自己唔住既時間可以租出去做Airbnb? 定係佢地自己偷雞做?
想問下leicester city覺得如何?
安唔安全?
感謝。不過吓吓都逐個區問,都幾煩膠。
所以想問問其實除咗用 StreetCheck,巴打一般點判斷嗰個區好唔好?
我諗住抵埗之後先 AirBnB,然後揀幾個有興趣嘅區行入去睇。
你會建議我觀察/問啲咩?
BM bachelor 得 2:2 大影響?
唔該
請問你對Plymouth有乜睇法?thx
唔可以subletting , 理論上犯法, 當然有好多人照做, 租上租唔okay
...都大, I am sorry :(, 有間consulting FDM 會收2:2好似, 但佢一開頭人工好低, 畢左業幾多年都收grad scheme

除左呢樣, 而家只有data 唔理係讀過咩書, 做到就請
Local間大學唔算好, 以前工業化做shipping, 佢想發展tourism 但做唔到下一個Brighton/Bournemouth, 出租市場冇咁有回報,overall 唔係有錢人既地方,好chav town feel, Devon/Exeter 先係
慘了
Data 係指data analyse?
近computer Science 科個類?
Actual data analytics like Google Analytics or coding and data science yes

I don’t mean banking financial modelling tbh, as I doubt they will accept a 2:2
讀master 係唔係職業導向好d?
睇過下lse,ucl,kcl,queen mary university of london, University of Manchester, university of birmingham
好多都好高要求

d樓買同租都好貴
請問一下,我職業係珠寶寶石buyer,呢一行係英國係咪好難搵工?
因為搵過幾個網站search “jewelry buyer”都搵唔到⋯
同埋當部份行業發現經過長期WFH對運作無乜大影響
好可能將來都會比更多WFH時間
咁既情況員工自然無必要住係london市區
唔係career oriented 讀做咩
degree讀文社科,我上面講個d學校都有唔少文社科
都有考慮會唔會business analytic 同account finance 個d易d搵工,但係驚會唔會唔比undergrad冇底既人讀
Disagree, 我就唔知邊個咁一樣講, 有好多咁岩lockdown前走左去hometown/Europe, 到肺炎穩定左就會返London, Europe 果邊boarder政策改來改去d人唔想咁快起行

真係因爲COVID-19 要走既人, 係本身就做precarious employment, 例如waiter/actors, 手停口停果種人, 佢捱唔住咪走囉, 果堆澳洲人working holiday 就係咁

50% off 通街都係人,shopping mall 人多到爆, 早排d人唔出街姐, 你一全面解禁, soho果日有幾萬人

Stamp duty holiday 勁多人搵樓, d agent冇停過手. 本身Londoners 就係prefer有左小朋友後住Kent/Cornwall, 呢樣野一直都存在, 但後生/working class會住city, 點會唔network ah, 我早幾日見lbanking果堆企晒係酒吧到吹水, 有好多人work from office already

唔係個個都可以work from home, 大部分junior to mid level都要係office 到做野, 上左岸先會住suburb
你undergrad有冇教過quantitative既科, 因為我知psychology/sociology都要做research, 整data , 佢哋唔理咩major, 但要有呢個background
一科咁大把
咁你可以send email問下既, 佢哋student recruitment 好desperate, 會覆你, 以前就睬你都有味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞