住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
Spareroom係咪指share house定點?我搵果啲盤都係share house
係 同埋過咗180曰 可以唔俾你再入境(單以travel visa 計

你咁樣計係啱架
香港稅低個代價係去左高樓價度
租住成本供左 等於同地產商納稅咁

英國平樓高稅
但係個生活同社會環境舒服嘛
同埋稅收最尾流向自己度 (老咗或者失業時福利)
有無巴絲熟Derby/Leicester?
上youtube search英國老人院
🙈🙈
社會環境舒服
市容破舊,冇乜點清潔,d樓又起得密。加埋天氣又麻麻成日又大風大雨,有唔少地區比香港仲差。
如果 Google view 見到街邊泊咗車,一般都泊街,有啲賣屋廣告寫明有車房或 off street parking (泊入花園)。市中心通常都冇地方泊,有啲estate 有車位租。
喺google view 搵下,有啲有牌指明 permit holder only. 申請唔難,最初可以貼張紙 applying permit, 一兩個星期都會放過你。
呢個啱 唔夠快 唔夠新 唔夠靈活
好多香港老師傅移民咗!
而家英國仲有冇係社區戴口罩被歧視既問題?
Cardiff centre has high number of Indian. I checked one of the school (Cathay High School) over 80% are not speak English at home.
想平,維多利亞站有national express 巴士上,不過要五六個鐘。
想搵好學校可以試下 google real school guide. 佢冇一條link,但好多地方 online 地方報紙quote 佢,包括rating, no of student have free meal, number of non English speaker, no of minority, % of pupil getting 5Cs in GCSE, % of 5As. Funding spent per students.

有啲學校rating 好高但成績唔係太高,一睇,原來八成係 Non English speaker. 對香港人黎講,呢啲學校可能仲好,因為真的教得好,唔同香港啲band 1A 學校,只收band 1 生,跟本冇乜點教。
律師樓會提你,要上會銀行一定要。

英國有啲舊樓有事好大鑊。如果係enlisted building, 維修隨時貴過買。
subway scale點同national train network比呀
去上海peking嘅直通蝗国火車車飛都要買定啦
乜都要新㗎咩
咁鍾意新UAE咪啱你口味囉
未來城市呀
UAE仲有港蝗最鍾意既低稅
揸車又有咩問題呀
九唔搭八
你都用下腦先好黎英國
冇啦
好多鬼佬都戴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞