住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
你search下indeed啦
英國啲公司會唔會請非居住在英國嘅人做 IT Remote Work? 因為都想有份工揸住手再飛過去。
你講嘅情況係冇錯嘅,但係始終本地都係有呢個商業需求㗎嘛, 每一個國家都一定係不停向高科技產業發展,唔會因為某幾間公司走咗就停晒d activity
布里斯托其實都幾安全下,個環境都幾清幽,當然都係有啲危險嘅area啦,但正常一個學生就唔會去到咁遠,如果你係讀UoB, 都幾多香港人下,佢每一年仲有一個熱氣球嘅節日添

其實係工程畢業嘅學生,係英國真係要預咗份工喺邊度就要遷移去邊個城市,起碼我眼見嘅例子都係咁,因為如果你係碩士畢業,出咗嚟打算報grad scheme, senior position, 真係好少人會齋報返本身讀書個城市(倫敦除外),所以你而家過分擔心都冇用,會搵到的
多謝你吖師兄

話說家陣改咗決定去conventry讀 果邊你又了唔了解呢。

主要工程師其實算唔算搵到食
呢個問題我已經答過幾次,係非常之困難,除非你係以external專業顧問身份去做個project

英國公司係一定要交英國稅嘅,你冇本身係英國嘅working rights, 人地點請你
你其實一開始嘅時候係咪要去UWS, 而唔係Bristol 😂
點解要揀Coventry? 我對呢個town,印象一啲都唔深, 因為果次一去到我同朋友就搭火車過咗伯明翰食嘢。我淨係知住過既人都覺得乜嘢都冇,悶死人

工程師都搵唔到食咁其他人點算
紀律部隊過到去真係唔知可以做咩
做保安?
利申:非狗
咁我要keep住香港嘅 remote work 再去英國騎牛搵馬😂
Sorry I meant UWE?
你點知的
其實本來係uws ⋯⋯⋯ conventry 係因為近倫敦同伯明翰 諗住搵工易啲

我唔知個邊工程師待遇如何⋯⋯
呢種問題太空泛啦, 我好真心咁答你,你識得modelling 果d野你想去邊都得
倫敦附近交通如何?
唔識揸車要响倫敦 50 miles內周圍走係咪無可能
Eg Oxford <-> Winchester <-> Tonbridge
我係超熟 Ruby on Rails. 見到都好鬼多 Ruby on Rails 嘅 remote job, 仲要年薪好高, 呢個情況係真?
唔係冇可能,但倫敦嘅交通網絡係真係好唔穩定,成日都會delay 十幾至廿幾分鐘,你唔識揸車嘅話,要早啲出門,我唔係好理解到點解你要去咁多邊走啊,係做生意?

就算係倫敦以外嘅地區,火車飛都係十分之貴,你自己諗清楚好啲
RoR係OK嘅,同埋英國做程序員有一樣好處就係,當人哋係要求三年經驗以上但係你只係有一年幾嘅時候,你都係可以試吓俾個CV佢, 你有portfolio證明到你嘅實力,或者佢條Team到最後會決定咗junior都請/第時請, 搵唔到人既niche software 就愈有機會係咁
你不如攞個車牌把啦, 咁搭法你個人都會頹
但英國租車貴唔貴?
買車,買日本車定歐洲車好。係香港日本車因為易整同多款件;但去到歐洲會唔會因為shipping 而變得唔好?
係呀所以我resign. 滿意呢個答案未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞