住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
thx bro!
今年聖誕?咁真係祝你好運
唔好留值錢野
我都係唸住1月過左去,租屋幫d細路報左學校,同開左銀請大假行戶口先,安頓好就番香港遞信同寄野

如果租屋俾人爆格洗唔洗賠錢?租客洗唔洗自己幫間屋買保險?
手指太肥㩒錯左

我都係唸住1月請大假過去,租屋幫d細路報左學校,同開左銀行戶口先,安頓好就番香港遞信同寄野

如果租屋俾人爆格洗唔洗賠錢?租客洗唔洗自己幫間屋買保險?
好奇樓主無考公開試點入英國啲大學?係咪讀foundation? 會唔會入唔到高ranking嘅U?
Ietls夠高分 校內成績ok就得
Liverpool
俾人爆格係唔關你事, 但警察report要証明到你有鎖好門窗, 係條友隔梗爆入你到, 唔係的話, 業主可以話你都有錯, 搞到佢保險cam唔到

但有d保險係會連你既錯都cover埋,果d唔係一般home insurance 係 rental insurance

一般而言, 你交租交水電煤就ok, 要維修都係agent/業主既問題
I mean, QMU Is already sad enough, please don’t go to Derby 🤭
Sheffield還好啦,我唔清楚你個人情況好難評價岩唔岩你, 冇Birmingham 咁多種族

London 唔好既area 有
- Deptford
- Stratford 附近 (Manor Park/West Ham/East Ham)
- White City
- Kilburn
- Wood Green
- East Croydon (呢個我唔評論,都做左本地人既一個meme,一有人講起Croydon就笑人柒, 但好多人根本去都冇去過就係咁diss佢)

佢哋附近okay 既地方 :
- Surrey quays
- East Village (E20)
- Shepherds bush
- Hampstead/ Golders Green/Finchley Road
- Hornsey
- Crystal Palace/Bromley

有時London好同壞既area行過幾條街而已
岩覆左, 都ok既, Sydenham 可能交通會好少少, Crystal Palace冇咩做 , 後生既可能E Croydon 有waitrose 有boxpark 果d行下會合適d, 火車15分鐘直到London bridge

但local好似會prefer south Croydon
根本都冇分, 呢d工到到都有, 但經濟會衰退, 你穩陣就大城市,因為細firm會暫停請人
你要攞既係流動食物牌- https://squareup.com/gb/en/townsquare/food-truck-cost

揸車就當貨van 我諗
我會擔心squatting多d, 佢哋好勁, 會搵到掉空左既屋入左去住, 你要去法庭申請趕佢地走, 好恐怖

如果幾個月都唔係到,搵下有冇gated development/new builds會好d, 到時住洛左先搵houses
可唔可以講下Sheffield點
好似都幾正路, 你可以問埋agent 有冇concierge service/合作開既cleaner company

我見過有一家人係一年有6個月時間都係gran canaria,係西班牙既時候英國間屋會做Airbnb, 佢哋附近有信得過既local cleaner, 有人book左airbnb佢地會做埋check in清潔, 日日都會檢查一下, 咁樣會保險一d
唔識英文點生存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞