住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
我覺得係少人識啫,因為London Manchester Birmingham 係英國三大城市,不過都有啲人話 Leeds 先係第三,因為首都係南面北面相對發展一定無咁好,台北台南咁呀
朋友,你google 下leicester嘅新聞先啦,果到而家封城,因為肺炎大爆發,知唔知點解?因為BAME人中招係比白人高三倍風險,出晒名果到係好多黑人
https://www.leicestermercury.co.uk/news/leicester-news/leicester-lockdown-end-date-google-4305261

我鍾意leeds
咁都跟?😂
正常?而家有好多學校話小學開始教coding,
好缺乏人手,識呢d唔一定搵大錢,但起碼死唔去
我知李城封城呀,咁都好多因素既,同埋聽講李城都多印度人,香港人又多唔多呢?Leeds有點太北,見少人討論李城就想多了解下,因為聽講李城上少少Loughborough都有一間英國Top 5大學,另外同Derby同Nottingham成為一個鐵三角。曼市而家都炒到高哂,Leeds都多人提,而我估李城會唔會係Leeds之後可以值得投資得地方,住就會住Rothley果頭
你去我呢個post到搵下岩嘅job websites
https://lihkg.com/thread/2098980/page/1
識SQL無咩問題
night-shift? 外包俾晒印度啦,英國好多call center 都係印度果邊接電話
我係呢個post 答左你個問題https://lihkg.com/thread/2098980/page/1
因為scotland而家有鑽油有風力發電有水力發電, 火箭都有搞, 你一定會搵到岩你嘅位置,2050前要零溫室氣體排放,glasgow機場都會起鐵路, 只會不斷地起infrastructure

https://www.heraldscotland.com/news/18204897.scotlands-railway-roadmap-think-tank-reveals-wish-list-train-network/

一般cilvil 係Glasgow /Stirling/Aberdeen 附近
呢幾個地方我會揀derby

Nottingham 唔係一個特別posh嘅地方, d口音呢。。。
Nottingham我都唔會諗,不過想問下你點解寧願Derby都唔揀李城?李城都剛剛係10大城市之一
Loughborough top 5
即係Coventry好過LSE?
我都係上網睇,有個榜就top5, 有個就第8,仲有1-2個好似都前10,應該都算係中上既大學?!

搵到圖, LSE第6, 不過唔知咩標準啦
derby 同 notts 有咩分別 =_=
derby 仲細過notts
sidenote 個個都 leeds
york, coventry, Brighton 無人提
note: 無乜人care 你間u排名
係香港人唔知jm9 拎排名打飛機
利申以前拎排名打飛機
發現啲人根本唔care

正正常常ok 出名 & 長歷史就ok
人人都講Coventry/brighton 喎。。。
我好唔鍾意Coventry,
brighton唔岩後生,我住過,無咩行,人工明顯低過附近,接受唔到
York, 可以一戰
York 唔怕悶嘅okay
city centre 係town size 嚟
附近都無乜點見過tech office
不過無記錯 rackspace 好似有 datacenter/colocation
Thanks bada, 我會睇多d scotland 先~~
Thx bro
500-700係唔係 Zone 1 先?如果去到嗰啲 Zone 5 以上嘅鬼去住
另外我做 web developer ,請問 Bournemouth 行情好嗎?有無其它海邊城市推薦?
已經睇緊 你個post 整理好曬好正
睇黎都係要同印度佬爭多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞