住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
it support
但人地係Cambridge...
我每次想apply 外國data science 工都好冇信心
硬係覺得一定唔夠人黎
Ching 有冇概念undergrad三大2:1 近1st hon 係英國咩水準
數理工程科 想知普通人揾唔揾到工
想問下norfolk, suffolk, derby, notts, lincolnshire呢幾個郡環境點?
年輕夫婦打算落地生根,呢幾年生小朋友,讀書/治安好唔好?
Liverpool好唔好生活?
都係諗住打下工,F&B/sales嗰啲
我阿媽50幾歲但都想打工做嘢
唔係黑人多好住d 咩
點可以咁諗,情願去訓街唔好諗香港
英國租屋包唔包基本傢俬?
日本buffet是咪唐人街嗰間
係成個birming唯一食得落嘅日本野
車係唔係必需品
唔該ching! 但我比較偏向3D design嗰飯,雖然剪接後製都識

如果落腳係咪都係london好d?
基本上你出左Zone 6就一定貴,重要睇個站,SWR/Southern條線有無快車直到Waterloo/Paddington,有既會更貴,同時屋租同屋價都會貴

個人熟Waterloo - Reading,你會見Reading Wokingham Ascot會一個價,去到Windsor Staine又一個價,到Kensington Richmond Feltham就已經可以用Oyster
Belfast呢個都好有興趣
如果唔選擇london既話 比起其他二線城市既話
北愛會唔會生活消費比較低之餘 機會會比較多
反正香港人多數都冇宗教問題(新教 舊教)
同埋文化應該都同england個邊有唔少分別?
o.....
因為本身打算去,都係london搵工,自己唔係專業人士,多巴絲話都係London 就業會好d,但住應該只住得起zone 4-6
租地方冇左一筆,希望交通會沒咁貴
樓豬知唔知室內設計邊個城市讀u+就業機會好啲
真心有興趣但個個都話會乞食
會唔會好難搵Event designer或者engineer相關既工
你鳩問佢咪鳩答
garbage in garbage out,冇問題架
你跳晒掣咁屌都冇意思
我問得唔好既, 佢可以講返我問得唔好囉, 但其實我都無屌樓主, 係有條ON9仔唔關事就屌我, 我先屌返佢者.
同埋我搵到個POST傾樓價, 大把人問樓價喇, 人地有禮貌唔會一黎就屌九人囉.
https://lihkg.com/thread/2051842/page/1
文化其實同本土一樣,
甚至有少少覺得似香港的新界區。
出街食 dinner around £ 6-15 一餐,如果takeaway 就 £6- 10已經飽死。
當然,自己煮肯定平過倫敦,甚至平過香港。

新教舊教已經唔係好大問題,
好耐以前見識過火箭炮,土炮炸彈各一次。
上年都見過一次車bomb, 不過因為目標唔係亞洲人,所以大致上安全。
現在加上我地的香港人身份, 會多一份同情及支持。
樓主真係識好多野
想問下copywriter/editor/做酒店,旅遊 係英國咩情況 再識流利日文
可以,Simon Cheng咪BNO做FCO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞