住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
我廿幾only, 唔使問我senior MD搵幾多,點樣搵到呢d工,我唔會知。。都係答下衣食住行

我係英國先讀書後做野

我嘅意見就係UX design/Salesforce/Coding真係好hit,你如果本身識python/java都有機,marketing 都係SQL多

我做過同政治有關嘅工, 跟住教育簽證相關都有,而家既職業,我地條team係做派錢

你係要send定CV過黎嘅話,Michael Page UK有條global opportunities 嘅team你可以上去望下, 可以upload 你張CV上去

住,好多人都講過,你經正規地產代理的話,一定要有1.有效簽證, 2. 英國全職 (好多都唔接受fixed term contract /part time/students), 3. 銀行戶口statement, 如果你唔夠錢,佢有權叫你一次過交晒6個月/一年租, 4. 可能會要求UK 擔保人 (英國人,過18,有正職)

法律規定左,如果你係租客,佢唔係一齊住,你地簽左assured shorthold tenancy(短期租約),佢一定要擺你個按金入監管機構,如果佢俾人發現佢無,你可以告佢要佢賠償兩至三倍俾你

按金果到,法律話到明佢只可以收你最多一個半月嘅按金。我講既係正規, 私人/大陸業主/好hea果種agency 好可能會走縮數

我以前個agent係要求以下文件:

Passport (The incoming tenant would also be required to come to my office with their passport so that we can take a scanned copy. This will be compulsory)

Visa (if applicable)

Proof of address dated within the last 3 months (Utility/council tax bill, P60, NHS letter, medical card or an official letter from employer to confirm living address is accepted only)

Last 3 months bank statements (6 if self employed)

Last 3 months payslips

有好多人如果一租俾學生,就成間都租晒俾學生,因為唔使交Council tax (你當交俾區議會), 我而家交band F, 成個flat一個月要£180, 最平係band A, 水電煤一個月£40-60, 英國係無

一直都好多呃人錢嘅廣告, 一般黎講,都係因為肺炎既關係,帶唔到你去睇樓,但好多人想租,你係嘅就俾左訂先,跟住佢間屋同個價錢好到你唔信,要小心d

英國係無冷氣, 要自己訂一部冷氣機/Tower fan,熱起上嚟都30度

租樓,可以搵rightmove, zoopla, onthemarket, 有town會'輕'用gumtree

單身人士想搵flatmate可以上Spareroom

台灣人有個Facebook group叫做台灣人在英國,都ok多人賣二手野,搵人合租,香港人group大多吹水性質,大部份結晒婚有埋細佬

我對樓市都有少少研究

讀書:
如果你有小朋友,你做左英國人,住係蘇格蘭 超過5年,佢大學係唔使錢, 英格蘭就£9000一年,蘇格蘭睇醫生, NHS會好過England
想開間餐廳叫its fuckin raw
你Edinburgh 工作機會多唔多?

如果新到英國係咪都係倫敦易搵工?
同埋清唔楚Manchester 工作機會?

Graphic design not UIUX
如果要向IT Coding發展但唔想住London, 住邊度好
Edinburgh / Glasgow 無咩機會,我有個法國朋友搵緊marketing 嘅工,scotland真係好少,人工好低(20-23)

你做creative media Manchester/London會好好多, 有個網叫glassdoor, 你上去可以直接查到大公司咩position幾多人工,working culture, interview會問咩
係,尤其LinkedIn
不過唔介意做廚房/其他工

肺炎後工作仲易唔易搵
Birmingham都幾多黑人,市中心只有一個購物中心, 工業城市都係咁上下,我鍾意Leeds, 但Birmingham有間日本buffet同有間Korean bbq都正常既(同英國比,唔係同香港), 讀coventry同warwick嘅人會鍾意過Birmingham玩, 因為搭火車好快到
咩coding 先,你係Web development 定data?

唔想住London, london附近會唔會考慮
我諗而家只有takeaway 都仲會請人,但你愿意做Chinese takeaway好容易搵,因為佢地本身請唔到人
development in system / web / app
London附近可以,但返工一定要係London返?
如果cheap cheap 地外賣仔大概幾錢一個月?
麻煩曬樓主
我認為你果行你會搵到,but takeaway要睇邊到,一般non London 1500 - 1900一個月(未扣稅)
去二線城市揸uber 搵到食嗎?
果度d 酒店易搵工嗎?
London 太貴啦,我諗住頭一年做下散工先,去學下本地英文,始終係香港同英國需要嘅英文程度完全唔同。如果住London附近,有無話推薦住邊度?東南西北有咩唔同?
Indeed
Reed
Linkedin
Monster
Prospectus
我個人認為呢幾個,但好多行業間會有一個specific 既

CV library 有一個free嘅cv review, 佢都係攞你cv去scan個HR system, 跟住話可以有咩改進, 佢後面會sell你野,unsubscribe 即可,但本身佢個review 都幾detail
希望可以成功
唔明點解D人會想去birmingham 住
係city center 行幾步D區就好似貧民區咁

反而去D細town 仲正常
想知做programmer一個月有幾錢
儲唔儲到一萬一個月
你要同本地的士行搶客喎,但都搵到食,大部份driver都用Google map, 果d難民

酒店炒人啦都,都無人住,早排booking.com直頭唔show 酒店嘅availability, 因為lockdown 唔可以travel, airbnb都收收地皮
要交National insurance同稅,唔過£50k ,個個月扣20%稅, 個人免税£12500
英文廢去做地盤有無得諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞