住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
都有睇阿。佢地轉考試制,學美國咁。

我都同意你大部份講嘅嘢。而家諗住過去讀一年Master,之後再GDL 同時儲下人脈
如果想去一個月除咗酒店有咩住嘅選擇
租又唔會俾你咁短
Airbnb, Spareroom間唔中都會有一啲係短租,個原因係因為佢個租約可能仲有一個月先至完,但係佢要提早搬入去新屋嗰度(交晒錢),或者因為佢而家搬咗返去佢本來個國家度,所以會喺業主知情或者唔知情之下租上租出去

仲有一種類型係同業主直接一齊住,因為佢唔想即刻綁死自己同一個唔鍾意嘅人一齊,所以佢會願意簽三個月左右嘅租約作為觀察期
有無人知bno 做唔做得消防員?
做media真係到到都有工
唔知點解一方面好安心,一方面又好擔心
上網睇過keep住都有請人,係驚過到去又唔係咁
但可能請當地人先,唔welcome華人
我都唔清楚,但天真咁諗做得media應該開放啲
冇歧視都當bonus
做UBER都要有的士牌, 唔易考
利伸: 伸過半隻腳入去
番大灣區岩你
支那人思維
80後無degree,去到會唔會好難搵工⋯⋯?
定係degree係基本?
本身做緊Network & Security
唔支那
中國特色香港人好未?
你話係咪係 我唔玻璃心既又 liked
我有聽過話有人係走法律罅,逢親180日期滿之前係咁出出入入英國,但你要搵一個識得玩嘅本地會計先得。

你而家係走難嘅身份,唔覺得呢招會好適合你,同埋稅局都唔係真係咁蠢,出得嚟行遲早要還,到時影響咗移民申請咪仲大鑊。
諗住係London落腳 宜家已有既概念就係用tube map黎分啲租盤係屬於zone幾 但有時啲租盤講既站名我係tube map又搵唔到 google search又彈到佢係zone幾
想問下London除左tube 係咪仲有火車? 上網搵好似唔見有 thanks
係呀,有火車,仲有輕鐵 (Overground/DLR)

冇火車住好遠既人點返市中心嘅工?🙈
略略搵過火車個版圖都好大下 但似乎就冇好似tube咁分zone幾 咁可以點做?
另外見你話住zone1 會唔會分租呀? 人生路不熟去到會好驚
你上spareroom搵啦, 不過我有個香港女仔朋友一月左右搵zone 3 flatmate , 但只限女仔/情侶
我睇rightmove同其他都搵到500磅左右有zone 2既盤
另外想再問下火車版圖既問題
單身冇英國居住歷史agent唔會咁輕易租比你,所以我先至話spareroom上面私人放租你搵既機會大d

倫敦主要係zone 1- zone 6, 其實出咗Zone 4以外既地方就已經算做火車線路, 出埋zone 6果種好多都算做非London, 要當左另一個shire/county

例如香港人好迷戀既Surrey, Kent, 都已經唔係倫敦嘅一部份

你要查就上National rail同埋各大鐵路公司個網到直接搵,每間公司都只會係post自己嘅線路出嚟,唔會提及其他公司嗰啲路線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞