住過英國幾個地方,有咩想知

1001 回覆
195 Like 9 Dislike
英國你除非一炮過如果唔係好難買樓 因為佢地 credit 制 意思係 你要透過工作,交稅,租屋攞信用額先可以問銀行借錢供樓
英國full paid見人見智,因為佢地compliance果d捉到好緊, 怕你洗錢,會話你做咩咁多cash既,但都有樓盤講明cash only, 只不過係驗樓師/法律果d要整一段時間,起碼幾個月

First thing first整左個overseas account先,跟住起碼d錢放兩三個月,clearance會簡單好多, 你要係英國做按揭好難,因為你未搵到工,credit check無你history, 點批,barclays有個極小數既International account講到明可以申請mortgage, 但講到尾要攞咩抵押品要睇你個case

可以的話,係香港申請mortage會好d, 唔一定要做晒residence, 中東土豪都係叫private banker/family office整俾佢,本身個人唔會住係英國,可能仔女讀書時期住. 無諗住買既,果d國家係會送錢俾佢地出國, 無咩所謂
我既意思係好多上左岸既牙醫同醫生都係做bupa/各大公司既health insurance partnership/保險睇醫生
好人好姐,一係無病到要睇醫生, 一係就直接NHS, 因為無保險點afford到

有一d係link up某土豪國家公務員/留學生, 例如saudi既學生係呢個地方到住,一有頭暈身
熱就一定去睇呢個醫生, 跟住沙特阿拉伯直接埋單

我諗你要research下private 到底做咩market好,你係想有White middle class嘅business client,定係中文market, 中文market會愿意俾幾多錢/有幾well-informed/有幾多人真係睇開private

不過香港人黎講,學生cheap cheap地,大部份人都係NHS (俾左surcharge), 一係返香港睇,係大陸學生先咁鍾意本地名醫
好唔該曬ching
IT compliance /cyber security好呀, Brexit同GDPR好多IT transformation project, 但你要識GDPR喎, zoom bombing/VPN/cloud sourcing 維護果d都on trend (因為佢地好多Covid-19前都唔會太過了解呢d system)

你如果本身有晒細佬果d, 你到時睇下大學/公營機構/NHS請唔請人,佢地無所謂既bonus, 但糧準,delivery timeline會長好多, 同事都nice, 好多annual leave (我現有32日)

但會bureaucratic, 慢就係慢果到,要consult好x多 user groups, 好多committees

Events platform都ok, 好似hoppins果d lead time to implentation愈來愈長,個個都搶住訂enterprise license, 我相信呢個events platform 行業會掂
Bristol同bath 都貴, 幾百萬囉都係, 平過香港
Britsol 出名本地讀唔到Cambridge / Oxford/York/Durham 既有錢仔去
租務市場唔錯
樓主玩9我
有d行係香港人做香港人生意,可能裝修會好d, 因為水喉可能要考牌
其實如果無正常既一份工開會唔會影嚮五年後申請bc?
之前係個邊讀大學個陣成日落賭場玩poker 贏唔少諗住直接過去full time
英格蘭同蘇格蘭生活有咩唔同?
正想問
想問NGO、教育有無話邊個網搵工多啲?
Linkedin
師兄你識嘢都好闊喎
唔同行都知
細路 老婆 係咪無免稅額?
Monster
Indeed
Linkedin
Reed
英國人都一樣有student loan,畢左業做野先還
Jobs.ac.uk
State school teaching, council websites directly
Private school, their websites directly
NGOs- charityjob.com.uk
Social enterprises - crunchbase/working in startups.com
唔難
香港d u 過到去會唔會當野雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞