(嚴重FF輕鬆愛情同居故)我與貓系女室友的二三事

1001 回覆
195 Like 3 Dislike
好努力想埋尾,但係寫唔返同一個風格
唯有寄情煮嘢食,煮嘢食應該吸引過我寫嘢
我寫嘢無人睇
tracy鬼馬
唔唔知盤算緊d咩
終於捕到你
年頭番睇番次發現有update到
我仲等緊個結局
個個都捕佢
睇埋就知
好厲害
識整咁多嘢食
我唔曉嫁
見到個蛋榚焦糖布甸好吸引
我都想食
想食同想睇故
我都係乖乖地繼續追post好喇
Ch.14

Tracy走出咗𨋢,我唔知自己發咩神經,我竟然同佢講:「sorry呀Tracy,我忽然醒起有事要做,我下次先去妳屋企飲咖啡啦。」

Tracy聽到我嘅說話,佢成個人O咗嘴,完全無諗過我會拒絕佢邀請,又或者可以話完全無諗過會有男人拒絕佢。

佢個表情好似同我講 come on gary!我咁正,咁索,咁主動你竟然拒絕我?唔係呀嘛?

「我走先啦。」𨋢門慢慢關上,當到六樓嗰陣,我一出𨋢就立即係褲袋到拎鎖匙出嚟,一開門就見到客廳好暗,呀Man攬住芝麻糊坐咗係地上面。

呀Man同芝麻糊望住我無出聲,唔知點解我都唔夠膽講嘢,覺得個氣氛有啲尷尬。

隔咗一陣,呀Man就開口講:「你⋯⋯咁早返嚟嘅。」

「係呀⋯⋯」

佢完全無望住我講嘢,佢宜家嘅態度好似比今早相差好遠,就好似⋯⋯好似完全唔想同我講嘢咁。

我完全唔敢同佢講⋯⋯
我因為擔心佢所以先早咗返嚟屋企。

呀Man佢抱住芝麻糊返入房,我就去沖涼然後返入房。

窗外仍然落緊雷雨。

陣陣雷聲,我一直係房入面一直諗緊呀Man會唔會好似尋晚咁驚到係咁震。我走出咗房,行到佢房前面。

原本我想敲佢房門,但一諗到佢啱啱咁冷淡嘅語氣,我卻步咗,最後我轉身返入自己房,關上咗門。

* * *

嗰一晚之後,Man對我嘅態度好似變返平時咁,我照樣平時都會煮早餐,放假都會煮埋飯大家一齊食。除咗比租外,亦都開始比生活費我。

至於Tracy嗰一面,自從個日我選擇咗返屋企,而無去佢到飲咖啡後。佢whatsapp我多咗,唔知佢係覺得我有挑戰性定點,佢呢排要飛歐洲,順便去旅行,佢影咗好多相比我。
因為ot我返到屋企好攰,完全唔想煮飯,但原先又應承咗呀Man會煮晚飯,搞到佢餓住個肚咁等我。

「呀Man呀,sorry呀。今日無啦啦要ot,放咗工之後我有啲攰,不如我哋今晚出去食好無呀。」

「我無所謂呀。」呀Man換咗套衫就同我一齊出去食飯。

我哋係屋企附近行咗陣,我完全諗唔到食咩好,唔知Man鍾意食咩。我問:「呀Man妳想食咩呀?」

呀Man諗咗一陣,佢望到一邊嘅大排檔說話:「不如我哋食大排檔?」
「好呀。」

我無諗過呀Man會揀大排檔,我哋坐低後叫咗幾碟小菜同埋幾枝啤酒。

「無諗過妳會揀大排檔喎。」

呀Man拎起枝啤酒倒啤酒落杯到:「係咩?我覺得幾好呀,幾有香港特色。」

我都好鍾意食茶記食大排檔,諗返起前排同Tracy去法國餐廳食飯。我覺得呢到先適合我,唔會覺得拘謹,我覺得宜家好舒服。

無幾耐啲小菜嚟到,我同呀Man一邊食飯一邊傾計,忽然whatsapp有訊息通知,我一打開就見到Tracy send佢係外國餐廳嘅相比我。

呀Man坐係我隔離咁啱望到。

「Gary呀⋯⋯上次嗰個女仔係你女朋友嚟嫁?」

「唔係,佢係住係我哋大廈嘅住客嚟嫁,可以話係朋友。」

「原來係咁⋯⋯」呀Man沉默咗一陣,然後講:「Gary⋯⋯嚟緊月尾個星期六我會係PMQ舉行畫展,我想邀請你。」

「邀請我?」聽到呀Man嘅邀請,我有啲開心,有啲雀躍。

佢點點頭,然後問:「你會唔會出席呀?」

佢眼神好似充滿期待咁,我拎起酒杯同佢講:「去!我緊係去啦!我實去!幾驚妳唔請我去呀!宜家我係到預先祝妳畫展大成功!」

我誇張嘅表情同埋語氣引到呀Man忍唔住笑咗出聲。

佢都舉起啤酒杯同我碰杯。
「希望畫展成功。」
聽日休息一日
想睇
希望之後嘅劇情唔係tracy約男主同一日然後男主又唔知點解答應咗,最後兩頭唔到岸咁唔知jm9
後日啦
努力寫緊
如果寫得切睇聽日po唔po
唔會兩頭唔到岸嘅,男主遲下會覺醒。
好呀
幾好幾好
鍾意去大排檔嘅女仔
茶餐廳都ok嫁
冇錯 奄列正呀喂
阿man加分!
可唔可以出快啲呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞