(嚴重FF輕鬆愛情同居故)我與貓系女室友的二三事

1001 回覆
195 Like 3 Dislike
今日真係出唔到2篇
出住一篇先
Ch.19

星期六一朝早呀Man無等我起身整早餐比佢,佢就已經出咗門口去PMQ準備佢喺香港第一個畫展。

我對畫展呢樣嘢無咩概念,我由細都大都無主動去過畫展,大多數都係學校活動先會去下。我份人真係無咩藝術細胞,不過既然呀Man邀請到,我當然要出席啦。

我有諗過要買咩去比呀Man,最後我都係好老套咁買花比呀Man,但又唔想好誇張,所以買咁一束靚靚哋嘅保鮮乾花去。

當我去花店買完花出嚟竟然又咁啱見到Tracy。

「Hello Gary。」

「Hello Tracy。又會咁啱見到妳嘅,今日放假呀?」

大家都係住客,係附近撞到並唔出奇嘅。不過經常撞到就唔係巧合,係緣份!

我覺得同Tracy都幾有緣。

不過望到Tracy我就諗返起家強講嘅傳言。雖然飲咖啡事件令我好深刻,但係點望都唔會覺得佢似啲咁嘅人。
可能啲女人講得啱,男人唔會睇得出個女係咩人品,只會睇到對方嘅外貌同身材。不過我都係唔願意認為Tracy係個一類人。

咁靚女,又咁斯文⋯⋯

我最多只會確認佢係一個港女。

「係呀。我係附近行下啫。」佢望到我手上束花就笑咗笑。

「鳳梨酥,無啦啦做咩買花嘅?送比女仔呀?」

「er⋯⋯我送比我朋友呀。」

「上次個嗰女仔?」

Tracy一估就估中咗,我有啲尷尬話:「係呀⋯⋯佢今日開畫展,佢邀請我去,兩手空空唔係咁好,所以咪去買束花比佢囉。」

Tracy點點頭話:「原來係咁⋯⋯估唔到你朋友係畫家嚟喎。」

「係呀,佢畫畫好靚嫁。」雖然我唔係好識藝術,但一睇到呀Man畫嘅畫,就知道佢畫畫好叻好靚。
「我都好想去睇下呀。不如我哋一齊去呀?」

聽到Tracy提出去畫展,我呆咗。我無諗過佢會想去,但係佢並無獲邀請⋯⋯

「但今日係有邀請卡先可以去喎,聽日先開放比公眾。」

佢望到我手上面張邀請卡就笑住講:「你咪有邀請卡囉。我跟埋你去咪得囉。」

「⋯⋯」好似唔係幾好咁。

Tracy佢見我有啲猶豫就話:「我都好想去睇下呀。我平時都有去開畫展呀,藝術館呀。我對於藝術好有興趣嫁。既然我哋今日都放假,不如就一齊去行下啦。」

我見Tracy佢好似好想去咁,我又唔好意思拒絕⋯⋯

「咁⋯⋯好啦。我諗呀Man都唔係好介意嘅⋯⋯」

聽佢講佢今日都邀請咗好多行內業界人士同埋傳媒媒體,我諗多Tracy一個應該都無咩嘢掛。

「好呀!咁我係咪都要買啲嘢比你朋友?」

佢同呀Man只係一面之緣,我諗呀Man收佢送嘅嘢好似唔係咁好。

「唔使啦。我買咗就得啦。」
聽日繼續
臭雞Tracy叉隻腳落嚟想點

毒撚男主色心起唔識拒絕又係on9

Feel到啊man會好慘
唔會好慘嘅
估倒
正皮恆常加更通常都fail
阿Man 會好sad
Keep住每日一篇都好好
阿Man
keep 到每日一更已經好叻
你紀錄高過我
我已經放棄治療
你地一齊進步好不好
阿man滿心歡喜準備特別野比on9男主
點知拖住條港女tracy down曬
準備搬屋 搞到男主唔知點好

男主堅on9 呢頭ff完同阿man好似情侶咁同居
嗰頭抵受唔住臭雞叫佢邀請自己
一日未成為情侶,男人都未必會為一棵樹而放棄森林
仲要對方係靚女嘅話,又咁鬼主動,好難唔受誘惑㗎喎
點會咁易搬
相信有個咁靚女又咁主動嘅女人埋身
好多男人都頂唔緊

男主算叻仔嫁啦
佢難啲
已經咁耐都唔埋尾
Tracy會唔會就係阿man家姐
Ch.20

我同Tracy一齊搭車去中環,沿路Tracy好少講嘢,只係一直注視住我,同以往唔同。應該係話自從上次食飯後,好似有啲唔同咗。

可能係我FF啦,我硬係覺得Tracy嚟緊會對我做啲咩咁,又或者佢會對我做主動。

如果講比其他人聽,佢哋一定覺得我痴咗線。

一定會屌我清醒啲,唔好諗得太多。一個好似林明禎咁靚女,身材咁好嘅女仔會對你有興趣?會想向你投懷送抱?

唔好諗太多啦!

但我總係有種咁嘅感覺。

人哋話呢類女仔好鍾意捕獵,睇中咗個獵物如果唔係輕易得到,就會提升佢哋嘅興趣同覺得有挑戰性,會不斷嘗試,引起佢嘅好勝心。

唔通我都要扮下矜持,拒絕佢?我驚我無咁大嘅定力同佢角力落去。

「Gary,今晚一齊食飯?」
嘩!FF都無咁快,佢話咁快就已經開口問我今晚食唔食飯,唔通佢想延續上一次嘅事件,想同我飲返一杯咖啡,大戰幾百回合!

但係我今晚約咁呀Man食飯⋯⋯

真係天人交戰呀!好大嘅引誘呀!

「我今晚約咗人食飯呀。」

「係唔係約咗個女仔朋友一齊食飯呢?」

比Tracy估中晒,佢笑咗笑之後講:「不如大家一齊食飯?」

嘩!咩Tracy咁主動呀!聽到一齊食飯,諗返起上次食個間法國餐廳,我都流晒汗。

「但好似唔係咁好喎。」明明約咗呀Man,無啦啦多個Tracy一齊食飯,唔知呀Man鍾唔鍾意,因為我覺得佢都係一個慢熱嘅女仔,唔係咁鍾意同陌生人一齊,就好似一開始住係我屋企個陣咁,一開始都經常留係房,好少行出客廳。直到偶爾機會下,大家覺多咗嘢講。

「嗯⋯⋯我再睇下點先啦。」

Tracy聽到我咁講,嘟起咗嘴表示不滿。

我同Tracy一齊行一條長斜路,終於到PMQ。我跟住邀請卡嘅地址,走到一間落地玻璃嘅展覽室,透過玻璃見到呀Man同緊一啲傳媒傾緊計同影相,睇嚟應該接受緊訪問。
今日呀Man著咗一條米色雪紡長裙,將原先長直黑髮電成大波浪曲髮,望落好斯文,好女神feel。

我哋一齊走去接待處展示邀請卡,然後就走入展覽室。展覽室好大,每一塊板都用相框保護住畫掛係到,而下面有個價錢牌標示住,聽工作人員講全部畫都可以賣,如果幅畫無show到價錢就係有人買咗。所有買家係展覽會後就可以拎返畫,亦可以送貨形式送上屋企。

我係到欣賞呀Man畫嘅畫,見到作大多數畫都以少女同貓做主題。唔知係咪因為養咗芝麻糊嘅關係。連畫畫靈感都以貓為主,睇下睇下我停低咗係一幅畫前面,畫以男人同貓做主題,畫中男人著住西裝,望落好熟口面。

好似畫緊⋯⋯畫緊我咁。

「你朋友係好出名畫家!我經常係網上見到佢啲畫嫁!」Tracy有啲興奮咁講。

「係呀。」我一邊回應Tracy,一邊望住呀Man,見佢接受媒體訪問個陣,個表情好有自信,呢個表情我從來都無見過,我好似又發現到佢另一面。

當媒體訪問完佢離開後,我就往呀Man個方向行埋去,呀Man原本望到我露出燦爛嘅笑容,但唔知點解佢嘅笑容慢慢冷卻咗落嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞