(嚴重FF輕鬆愛情同居故)我與貓系女室友的二三事

1001 回覆
195 Like 3 Dislike
Ch 3.

「呀哥,呢個就係我嘅網友叫呀Man。」呀妹用住天真爛漫嘅表情向我介紹企係佢身邊嘅女仔。

「Hi⋯⋯你可以叫我呀杰或者Gary。」我一邊望住佢一邊打招呼。

我伸手抺一抺額頭上流落嚟嘅汗,個心仍然驚魂未定。我唔知應唔應該慶幸個妹白白地痴,完全發現唔到我古怪嘅地方。我係危機嘅時候立即打比佢問佢係咪會帶網友嚟,叫佢係大堂等我,好在呀妹無問咁多,就帶咗個網友落去大堂。

我一見到佢哋入咗𨋢,樓上傳嚟嘅腳步聲越嚟越接近,我就立即拖住Mary跑去屋企前,用鎖匙開門嗰陣手都震撚埋,一入到屋企我就將Mary掉入去雜物房。

好在呢一切都無其他人發現到,唔係我未開始入住就要準備搬屋都似。
我原本都無諗住同其他陌生人一齊住,宜家好似比呀妹逼到無得拒絕咁。我望住眼前嘅Man,佢比我感覺同其他女仔好唔同,一頭黑色長髮、小麥健康嘅膚色、又大又圓又黑嘅貓眼,著住黑色貼身衫顯出佢美好嘅身段。

佢比人感覺好cool,好神祕仲好難以接近嘅靚女。

我無諗到過「紅巴」竟然係一個咁靚嘅女仔,如果同一個咁靚嘅女仔一齊住,仲有得收租⋯⋯咁我都唔抗拒嘅。

「周卓雯。」佢無表情勁簡短咁介紹自己,比人感覺好似好難以同人接近咁。

「呀哥,呀Man佢無屋企人喺香港,好在你平租房比佢,唔係一個女仔出面要捱貴租,你知啦一個女仔係出面好危險嫁嘛。」
聽到呀妹嘅說話,我就啤住佢。叫佢同陌生男人住咪仲危險!仲有妳條癲婆擅作主張同人傾左幾錢租呀!

我唔想係外人面前同呢個衰妹開片,影響我個形象。好似比呀妹逼到硬食咁。

「呀哥,你仲唔快啲幫人拎行李上去。」

我嘆咗口氣,表現出我紳士嘅一面,主動伸手幫呀Man拉行李。

佢望咗我一眼,點一點頭講:「唔該。」

呀妹見我拉住行李就話:「Man唔好意思呀,我約咗朋友趕時間,我要走先啦,BYE BYE。」佢一邊甜笑, 一邊向我哋揮手道別。

我同Man一齊目送佢離開,然後互相望左對方一眼,氣氛有啲尷尬。

我帶住Man上到我屋企,好在我屋企有兩間房,原本有間房係諗住同朋友睇通宵波,會比朋友係到留宵,點知宜家竟然租左比個女仔住。

一入到屋我就簡單介紹下:「呢間係我間房,旁邊個間房就係你嘅。」
呀Man走入房四處張望,佢將手袋放落床上面係到留意住房裡嘅擺設。

「呢到直入係廁所,旁邊就係雜物房。入門口旁邊就係廚房。」呀Man聽住我嘅介紹就出左房參觀,當佢想打開雜物房嗰陣我立即伸手擋住道門大叫:「等等!」

呀Man聽到我大叫,就停咗落嚟呆咗咁望住我。我察覺到自己好似大聲得滯,就有啲尷尬摸住鼻講:「er⋯⋯呢間房好細嫁,比我堆曬好多雜物係到好亂嫁。妳千奇唔可以打開呢間房。」

見到呀Man想打開雜物房嚇到我差啲賴撚哂屎,因為個膠Mary就比我掉左入間雜物房裡面,雜物房好撚細一打開門就會見到,萬一佢打開咗以為藏屍案或者以為我係變態佬點算。

呀Man佢點咗點頭表示明白。

「咁⋯⋯因為我未整好租約,過幾日我整好租約再同妳簽啦。」

過幾日我同Man簽咗租約,就係咁我就同佢開始咗同居生活。
留名支持 樓主加油
多謝支持
Push
好似唔錯
多謝支持今晚會再有更新。
Ch 4.

同Man同居咗幾日,我發現佢非常神秘。聽呀妹講佢外國回流返香港,但我好少見佢走出房門,係我返工嘅時間都唔知佢有無出去搵工。

後尾同呀妹傾計得知,原來呀Man係一個好出名嘅畫家同插畫家,經常係屋企畫畫所以唔會點出街。

咁就仆街啦!

個膠Mary仲係屋企,無理由等Mary陳屍係屋企等佢發臭嫁。我一定要掉返個Mary比家強嫁嘛!

同呀Man同住咗一星期,我哋好少碰面,每日我返工放工佢都係喺房裡面,有時OT到好夜返到屋企見到佢沖杯麵或者見到佢走去廁所,我同佢講過嘅說話應該都無廿句。有關佢嘅一切我都唔了解。

星期日朝早我走咗去廚房煮早餐,當我整好拎出廳嗰陣咁啱見到Man係房走咗出嚟,佢眼定定咁望住我放係枱面嘅沙嗲牛肉麵。

「妳好,早晨。」
「⋯⋯」

「妳食咗早餐未?」

「⋯⋯」

「我煮埋妳個份一唔一齊食?」我客套咁問。

原本一直望住我無反應嘅佢,對眼忽然發出閃光。佢立刻走到餐檯前坐低食嘢。

我哋一直無對話,忽然佢抬起頭望住我好認真咁同我講:「下次,我想要杯牛奶同想食煎蛋。」

我呆咗咁望住佢,邊有人咁厚面皮叫人幫佢準備早餐,佢意思好似打算一直要我準備咁。

當相處耐左,望住佢一頭黑色長髮,一身健康膚色甚至凹凸有致嘅身材,都令我覺得佢唔單只神秘仲好傲嬌,就好似一隻黑色流浪貓咁。

我煮多一碗麵拎出廳,見到佢仲未食等埋我一齊食。當我坐低後,佢就立即拎起雙筷,食得津津有味。明明只係一碗普通嘅沙嗲牛肉麵,但佢食到好似米芝蓮美食咁。
見Man食到咁滋味,我嘴角不自覺咁向上翹起。佢食完麵甚至捧起碗飲湯,飲完湯後放低碗伸手拎咗張紙巾抹一抹嘴。

當Man發現我一直注視住佢,佢塊面開始變紅。

「你⋯⋯煮得好好食。」Man望住我以好認真嘅語氣講。

我無諗過會有人讚我煮野好食,而且見到Man佢咁認真令我忍唔住笑起上嚟。煮嘢食成為咗一個契機,令到我同Man close 咗。其實所謂colse只喺每日朝早都會一齊食早餐,食完早餐之後佢都會幫手洗碗。雖然Man佢依舊好cool,但係佢表情明顯比之前柔和好多。

之後每日朝早,星期六日嘅夜晚放假係屋企我都會煮早餐或叫外賣,每一次都會同Man一齊食飯。
* * *

又一個OT嘅晚上,趕完圖後我伸一伸懶腰,望一望手錶時間。原來已經夜晚十點,不過做得呢一行就預咗一定會OT,呢幾年都已經習慣麻木咗,好似已經將OT視為理所當然咁。

我望一望四周其他同事已經收咗工,又係我最後一個離開公司。一落到大堂看更見到我就打招呼:「黃生,今日又OT呀?每次都係你最後走。」

「日日都OT,女朋友唔會話你咩。」

「係呀⋯⋯哈哈。」我有啲尷尬咁笑。我無答看更問題就笑住向門外走去。

女朋友都要有時間先識到嫁,做呢行經常OT,公司大多數都係男人,女嘅唔係結咗婚,就已經有男朋友。

忽然電話響起嚟,我一望到個電話來電顯示,就立即電話:「元家強!你條友失咗蹤咁多日去咗邊呀!whatsapp完全唔覆我。」

元家強聽到我係咁鬧佢,佢立即安慰我:「巴打!冷靜啲。我慢慢解釋你聽。你宜家得唔得閒呀?不如我哋去飲返杯,去曹念華返工間酒吧見。」
聽日繼續
手動支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞