(嚴重FF輕鬆愛情同居故)我與貓系女室友的二三事

1001 回覆
195 Like 3 Dislike
多謝多謝
多謝你
晏啲出
11點前出
咁都中40
下次應該難啲
Ch.10

「點解會有隻貓喺到嘅?」呀Man伸手摸咗摸黑貓。

「我返嚟嗰陣係垃圾桶附近見到佢濕哂咪執咗佢返嚟囉。」黑貓舔左舔呀Man隻手。

「佢好似好肚餓好口渴咁。」呀Man去廚房拎咗個碗放咗啲水然後放到黑貓面前。

黑貓真係好口渴係咁飲水。

「佢會唔會肚餓嫁?但有咩可以比佢食吓?」呀Man問。

「我都唔知呀,我唔敢亂比嘢食佢呀。」有時睇facebook都見到啲post講啲人亂比寵物食嘢,搞到寵物中毒或者影響佢地健康。

「妳有無養過動物嫁?」

「我無呀,但係我細個嗰陣就好想養。」

我同Man一齊上網搵資料,搵有關貓可以食咩。最後發現屋企雪櫃有啲雞胸肉,就拎咗去加水煮。

另外我都煮咗兩碗烏冬,拎咗出廳。

係咁多燭光下,兩個人坐係地下食烏冬個畫面都幾好笑。

當我將雞胸肉遞到黑貓面前,佢立即喵一面伸個頭埋去碗到食,仲食到四圍都係。

見佢咁精神,仲願意食嘢我都放心啲,因為啱啱一直好驚佢捱唔到,宜家附近獸醫診所又收哂舖,要等到聽日先開。
「佢真係好肚餓咁喎。」見到佢食得咁滋味,我都開始食碗牛肉烏冬。

「Gary⋯⋯你諗住點處理隻貓呀?」

「無呀⋯⋯我諗住聽日帶佢去睇獸醫,之後上網搵貓義工交比佢哋。」突然我聽唔到任何回應,我轉過頭一望,只見到Man捧住碗烏冬,一面期待嘅眼神望住我。

「妳⋯⋯想養佢?」

聽到我咁問,佢即刻係咁點頭。

「我一直想養貓好耐嫁啦,但係因為養母唔鍾意,所以一直都無提出過。」

佢一直望住黑貓然後講:「我會做一個好主人,唔會拋棄隻貓嫁。定係⋯⋯屋企唔比養寵物呀?」

見佢個樣咁失望,我都有啲唔忍心:「都唔係嘅⋯⋯但係我同妳都無養貓經驗,可能要上網搵多啲資料。」

聽到我嘅說話,呀Man好開心佢不自覺伸手搭上我手臂講:「真係嫁!多謝你呀!」

我從未見過呀Man笑得咁開心,原來佢露出笑容個樣都幾甜,都唔係咁cool。
「咁我哋不如幫佢改名先?」

「不如叫⋯⋯黑媽媽?」

呀Man聽到呢個名即刻笑咗出嚟。

「哈哈,你改個名好奇怪呀。不如改佢個名做芝麻糊好無呀?」

「好呀,就叫芝麻糊啦。」

呀Man摸咗摸芝麻糊然後講:「芝麻糊唔使驚嫁,我哋聽日會同你去睇醫生。」

我望住呀Man只見佢露出溫柔嘅表情。呢個表情我從來都無見過。

我同呀Man坐係客廳一直傾計傾到半夜,直到停咗雨先各自返房瞓覺。
哈哈
如果有90個正評
我每日2次更新。
支持
Lm
冇機
所以先咁口響
貓義工
新讀者留名~ 好好睇呀樓主 期待
多謝你呀
Ch 11.

第二日放假,好早就比呀Man嘈醒,佢好急咁敲我房門叫我起身。梳洗好之後,我地就搵個袋袋住芝麻糊去附近嘅診所睇獸醫。

呢次係我第一次同呀Man一齊出街,雖然只係帶芝麻糊去診所,但係比我感覺好似同佢出去約會咁。好似一對同居嘅情侶帶貓去睇獸醫咁。

有一瞬間,我真係有咁嘅錯覺。

我同呀Man一齊走入診所幫芝麻糊登記,過咗無幾耐就可以見醫生,經過醫生檢查芝麻糊並無大礙,估計佢應該未到一歲,醫生幫佢打咗針同杜蟲。芝麻糊好乖,醫生幫佢打針個陣無點反抗,只係好慘咁喵咗聲。

呀Man就一直摸芝麻糊嘅頭頂,安慰佢。

睇完獸醫之後,呀Man就拉住我去寵物店去買芝麻糊嘅用品,入到去見到好多唔同嘅寵物用品,花多眼亂。

我哋係舖頭到行咗個圈,最後呀Man停咗係個飾物架到。

「你覺得邊條頸繩襯芝麻糊多啲?」

貨架上面掛咗好多款頸繩頸圈,又有唔同嘅質料,我望住一條紅色有噹噹嘅頸繩,唔知點解我第一時間會幻想到呀Man戴住呢條頸繩⋯⋯

又好似幾襯佢⋯⋯

「不如買呢條啦。」我係貨架上拎條頸繩落嚟遞到呀Man面前。
「都幾好喎,黑色配紅色都幾襯。」

我覺得襯你多啲。

我哋又走去揀芝麻糊嘅床、碗、廁所、糧,罐罐⋯⋯

好多好多嘢,因為買得太多嘢嘅關係,有免費送貨服務。我哋比錢嗰陣,呀Man佢諗住比哂全部,我立即阻止。話晒芝麻糊都係我拎返屋企,而且佢只係做緊freelance畫畫。

我都唔係咁好意思。

當我哋沿路返去嗰陣,我一直留意住呀Man嘅表情,同尋日一樣露出好溫柔嘅表情,嘴角都微微向上翹起。

「其實妳笑起嚟都幾好睇呀。無咁cool。」我不自覺咁講咗出嚟。

當我講完出嚟之後我先發現自己好似撩緊呀Man咁。

呀Man塊面紅晒,望落有啲怕羞。

正常我想講嘢嗰陣,忽然聽到有把聲叫我個名。

「Gary?」

我轉頭一望原來係Tracy。佢用好奇嘅眼光打量住我同呀Man。

我行開幾步拉開咗同呀Man之間嘅距離。

「又會咁啱係到撞到你嘅Tracy。」我有啲尷尬笑住講。

「係呀。因為尋日颱風班機取消咗,所以我放假呀。」

忽然佢視線轉移去呀Man到,佢有啲猶豫問:「佢係⋯⋯」
「我⋯⋯我朋友呀Man。」我唔想比Tracy知道我同呀Man同居,好在Tracy經常飛,無係大堂撞過呀Man,不過大家住埋同一幢大廈,點都會撞到,到時真係唔知點解釋好。

聽到我嘅說話,呀Man望咗我一眼,佢咬住唇無出到聲。

「係喎,你仲差我一餐飯喎。既然今日大家都得閒,不如今晚一齊食飯?

「好呀!」無諗過Tracy會主動開口約我,我覺得有啲驚喜。

呀Man見我應承Tracy食飯,就開口講:「我⋯⋯走先啦,唔阻止你哋啦。」

「呀Man⋯⋯」我未講完佢就帶住芝麻糊走咗。

我一直望住呀Man嘅背影,直到Tracy拍咗拍我膊頭。

「做咩呀?你成個人呆咗咁嘅?你對人有意思呀?」Tracy向我壞壞一笑。
聽日休息一天
加油
幫樓豬推吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞