(嚴重FF輕鬆愛情同居故)我與貓系女室友的二三事

1001 回覆
195 Like 3 Dislike
因為天真嘅呀妹令到我同一個陌生女人同居。

「妳好,早晨。」

「⋯⋯」

「妳食咗早餐未?」

「⋯⋯」

「我煮埋妳個份,一唔一齊食?」原本一直望住我無反應嘅佢,對眼忽然發出閃光。佢立刻走到餐檯前坐低食嘢。

我哋一直無對話,忽然佢抬起頭望住我好認真咁同我講:「下次,我想要杯牛奶同想食煎蛋。」

我呆左咁望住佢,邊有人咁厚面皮叫人幫佢準備早餐,佢意思好似打算以後一直要我準備咁。

當相處耐左,望住佢一頭黑色長髮,一身健康膚色甚至凹凸有致嘅身材,都令我覺得佢唔單只神秘仲好傲嬌,就好似一隻黑色流浪貓咁。

單身宅男工程師 X 貓系美女插畫師 展開同居生活

如果鍾意我寫嘅故事,比個like同follow我,每一個like同follow對我嚟講係一個鼓勵。

Ig:weehours0000am
Facebook:https://m.facebook.com/weehours0000am

紙言:https://www.shikoto.com/articles/186375.html

Penana:https://m.penana.com/story/60515/嚴重ff愛情同居故-我與貓系女室友的二三事/toc

生命的價值出咗實體書有興趣可以睇下
https://m.penana.com/product/98/生命的價值

唔開心最好就係寫啲FF 無厘頭故,寫嚟自己笑下。
唔開心嘅你睇完,希望心情會好啲。

盡量每日出文,最少都會一星期出3-4篇。
Ch.1

人到三十歲,有好多男人係呢個年紀都無錢無樓更加唔好講女人。但可能我比其他人幸運,深知有樓就會有女嘅道理,係好細個嗰陣就已經認真讀書,出到社會做野慶幸有伯樂提攜,係社會上算係混得唔錯,又玩下投資,屋企人幫手先俾到首期。

無錯前面嘅都係廢話,靠父幹先係人生大贏家!

雖然買咗細單位,但俗語有話「麻雀雖小但五臟俱全」都叫做有個安樂蝸。而家樓就有啦!但由於做工程師經常OT都無時間識女仔。女⋯⋯都唔知幾時先有。

雖然無女但係終於可以自己一個人住,唔使同屋企人住係開心嘅,得閒係屋企客廳到睇下四仔,無左格仔,都咪話唔過癮,完全無人阻住晒,仲可以光明正大咁睇。

而且咁啱有個好兄弟都同我住同一橦大廈,放假都可以一齊睇通宵波,打下麻雀,所以我好期待搬屋嘅日子。

正當個單位裝修好,第二日可以拎埋行李開開心心咁搬去過自己一個人嘅世界時,我個白痴呀妹竟然同我講:「呀哥,我有一個外國回流返香港嘅朋友需要搵屋住,不如佢住你個到,你收佢租呀!」

聽到呀妹呢句說話我即刻放低手機望住佢。佢見到我唔耐煩嘅眼神就笑住話:「唔緊要啦!你咪當係有額外收入幫手供樓囉!佢話唔介意同人share house,外國好興嫁!」
佢唔介意但我好介意囉!

望住呀妹個甜美笑容,我內心有一種唔好嘅預感。因為我知道我呀妹講得好聽啲就係天真爛漫,唔好聽就係低能白痴兼低B,邊個做佢男朋友個嗰一定係英雄,因為佢會睇實我呀妹唔會俾佢做埋啲白痴嘢遺禍人間。

你話我同呀爸呀媽或者同妳住就話啫,無啦啦我做咩要同個三九唔識七嘅人同居呀!

我深呼吸一下然後問佢:「黃嘉柔妳同佢係點識嫁?」

「我哋係外國網上討論區識嫁!」

聽到佢呢句説話我眼都凸埋出黎,痴線嫁!我就知道我呀妹廿幾歲人仲係諗野咁天真。外國網上討論區識都信得過!

「個朋友男定女呀?」

黃嘉柔歪住頭諗左一陣,然後話:「嗯⋯⋯我無問過,不過佢係討論區set個性別係女,佢個名叫Man。」

今次無啦無啦⋯⋯

人蠢原來真係無藥醫嫁⋯⋯

Set性別做女,但係個名叫Man,擺明係紅巴啦!

「妳唔好傻的嗎咁去信網上面嘅人好唔好呀!妳連佢男定女都唔知,就叫我比佢住埋同一間屋?我話佢係人妖都得啦!如果佢真係女仔真係多謝妳,叫佢同個男人一齊住。」

我已經好留情面咁無鬧到好絕。我心諗妳有無睇外國新聞,有好多變態殺人狂,妳真係唔擔心個嗰係一個大隻肌肉佬將妳呀哥我先姦後殺,再姦再殺?真係諗起都菊花痛。
黃嘉柔聽到我嘅說話就好嬲,佢竟然嬲到面都紅埋向我大叫:「呀哥!你點可以話我朋友嫁!佢係好女仔黎嫁!」

係!係!佢實係嫁!佢實係當妳係好朋友嫁!

唉!我真係唔明點解妳呀哥我咁醒,但點解妳咁豬!都唔知道呀妹隻豬有無比男人呃左。

我真係無咁好氣同佢講野,好難得今晚唔洗OT我都懶得睬佢繼續用手機玩遊戲,心諗佢都痴痴地嫁。

但係嗰一刻,我無發現到呀妹佢眼神有啲閃縮,正確嚟講係心虛!

由細到大呀妹佢都唔識講大話,只要一望佢個樣就會知道佢諗緊咩,甚至知道佢又做左咩低能野。

如果嗰陣我有發現到佢個心虛樣,就唔會發生之後咁狼狽嘅事,亦都唔會遇到命中注定嘅佢。
聽日繼續
名已留
Ch2.

第二日我已經迫不及待咁執埋剩餘嘅行李準備去新屋,就離開住左三十年嘅屋企前,呀媽好語重心長咁拉埋我去一邊。

佢一定會話呀仔呀,呀媽同你講然後講一大輪野,長氣到死。

「呀仔呀,呀媽同你講。」

See比我講中咗。

「我同Daddy幫你手比首期,係為咗你第時結婚生仔。你都唔細啦,係時候識返個女仔,快啲生返個B比呀媽抱孫。」

我拍一拍呀媽膊頭:「放心啦,我好快就會識到女仔嫁啦。」

有層樓係手,啲女仲唔飛撲埋嚟!我都想快啲識返個女朋友仔到時日扑夜扑大戰千幾回合。
之前某參選議員講過一個好嚴重嘅問題,就係樓價太貴,年輕人想扑野都無地方可以扑呀!不過唔緊要,宜家有層樓就唔同講法。

「放心啦!我都大個仔啦!我走啦。」早一,兩日已經搬左好多野去新屋,拉埋呢轉行李就可以唔洗再返嚟,我拉住行李往門口方向走。

好鬼型咁頭也不回,一走出家門我立即深呼吸,係自由嘅空氣!我聞到自己嘅空氣呀!

係呢三十年我從未感受過!宜家終於可以一嘗自由嘅滋味。

我call左的士無幾耐就到左我住個座大廈,一入去就見到個保安呀姐坐左係一邊係到偷懶,完全無理過其他住客。我拉住行李走入𨋢,正當我想㩒關門制個陣,忽然有一把好甜美嘅聲音叫住我:「唔該!等埋。」
我立刻㩒返開門制,𨋢門一開就見到一個著住紅色制服裙,拉住行李嘅空姐走入嚟。

「唔該。」佢望住我,露出好甜嘅笑容講。

「唔洗客氣。」唔知係咪做空姐嘅都一定喺靚女,我忍唔住偷偷望咗佢幾眼。

佢好像發現到我偷望佢:「咦⋯⋯我好似無見過你嘅?」

我無諗過佢會主動提出話題,我有啲愕然。

「係呀,我係新嚟嘅住客。」

「喔!咁唔怪得啦!我叫Tracy 呀,住你樓下個層。」到咗五樓,𨋢門一開佢就拉住行李箱走出𨋢。

趁𨋢門未關上,我都立即自我介紹:「我叫Gary呀。」我講完自己個名之後,望住佢甜美笑容我成個人呆咗𨋢門就關上左,我有啲後悔自己做咩發呆,唔㩒實𨋢門問佢拎電話。

到左六樓,我就走出𨋢拎鎖匙開門,走入屋企。

一入到屋企我就立即坐落棕色嘅皮製梳化到,我瞇埋眼攤左係度。

柔軟嘅梳發十分美好。

寧靜嘅環境都十分美好。

一嚟到新環境就識到個靚女空姐真係非常之美好!

我諗我開始轉運行桃花運啦!

諗起啱啱個Tracy 真係幾靚女,笑容好sweet個樣有啲似林明禎。下次搵機會八下佢住咩室,問佢拎電話,睇下有無機會認識認識下。

黎到新屋第一件事緊係嚟個新屋第一炮。正當我係到諗緊睇三上悠亞定上原亞衣嗰陣,我個好朋友忽然打電話嚟,我心諗又會咁啱打電話嚟,唔知係咪想約埋今晚一齊睇波。

唔聽佢電話還好,一聽佢電話就聽到佢好慌張嘅聲音:「黃家杰,你宜家係邊呀!」

「我咪到左新屋囉。元家強你做咩好似好驚咁嘅?」

「唔好講咁多啦,救命呀!你快啲上嚟九樓先啦!救命呀兄弟!」家強講完呢句說話之後就CUT咗我線。
「都唔知佢發咩神經!」家強叫到好似就死咁,好似佢屋企發生咗命案咁。既然佢叫到身為兄弟嘅我就只好上去佢屋企睇下搞咩鬼。我將電話放係褲袋,拎起放係枱上面嘅鎖匙就出門口搭𨋢上九樓。

點知一去就踏上咗條不歸路。

一到九樓我就㩒佢門鐘:「搞咩咁急叫我嚟呀⋯⋯」

我未講完門已經打開咗,我未反應得切眼前一個黑影,一個著住黑色LACE性感內衣嘅女人跌係我懷抱裡面。正確嚟講係家強將一個膠Mary推係我身上,我抱住個膠Mary呆咗咁望住佢,只見家強佢拉住褲頭好慌張咁叫:「快啲帶住個公仔走呀!我老母唔知發咩神經話上嚟幫我執屋,比佢發現就不得了啦!」

「我屌⋯⋯你唔係呀嘛!玩埋啲咁嘅野。你叫我點收埋拎落去呀!我唔要呀⋯⋯」識左家強咁耐,我無諗過佢竟然咁變態玩埋呢啲野,我情願佢出去玩女人。

我將個膠Mary推返佢到,家強又推返去我到。

「咪啦屌⋯⋯」

「嚟啦,趕唔切啦。」

我哋來來回回咁將膠Mary推嚟推去,忽然家強隔離屋傳出開門聲,咁啱Mary推係我身上,身體本能反應下我抱住Mary跑去後樓梯。

一關上咗防煙門,我背脊貼住道門流曬汗,個心怦怦咁跳。

仆街呀⋯⋯今次碌七啦!
我望住膠Mary個腦海好似停止咗思考咁,唔知自己接落嚟應該要點做。

「屌⋯⋯」今次真係屌佢老母啦。

搬個Mary去搭𨋢又唔可以,萬一比其他人見到咪以為我係個變態佬。最後我好白痴咁將Mary倒吊孭住佢落樓梯。

諗起家強一開門就拉住個褲頭,我嚴重懷疑佢係咪啱啱係屋企玩弄過個Mary,我專登將佢倒吊係因為我有一個兄弟就夠啦,唔洗再見到千千萬萬,億億聲嘅兄弟!

一諗到佢點輕撫個Mary,點玩弄個公仔。孭住佢嘅我好似比兄弟侵犯過咁,一諗到呢到我就忍唔住反胃乾嘔:「嘔⋯⋯」

個公仔又重到死孭到我喘曬氣,忽然「砰」一聲後樓梯迴響,內心有唔好預感。我一低頭就望到我部IPHONE跌咗落樓梯,個MON爆撚咗⋯⋯

我開始係到懷疑緊人生,點解我要上去朋友屋企,點解宜家我要孭住個膠Mary,點解宜家會咁折墮。

「我屌⋯⋯唔撚係呀。」我之後一定要問家強拎返錢去整個mon。
原本以為去到新屋,係一個美好嘅開始,點知係一場災難嘅開始。

終於行到落六樓,正當我想推門出去嗰陣,係防煙門嘅玻璃到見到有兩個女仔企係我屋企門外面。

「屌⋯⋯邊撚個呀!阻住曬。」當我望真啲點解個女仔咁熟面口嘅?

仆街啦⋯⋯

黃家柔!

點解佢會係到嫁!佢身邊點解企住一個女仔,仲要拎曬行李嫁!

忽然我回想起呀妹提過有個網友回流返嚟香港,想搵屋住。提過我可以租一間房比個網友住。

我明明講過唔得嫁!佢做咩仲帶個網友嚟,咁樣我點收埋個膠Mary呀。

忽然我聽到一陣好似從地獄傳嚟嘅腳步聲,嚇到我係咁標汗。

唔係咁黑仔呀嘛!係呢個時候有人行樓梯定有保安巡樓呀。

我黃家杰遇到呢三十年嚟人生最大嘅危機!
睇聽日定後日再更新
以為係下個月
唔好笑我寫得慢啦
你d 前科好似係幾個月一篇

個啲陳年舊事唔好提啦
最多我勤力啲放假寫幾篇
Keep住個進度
呢個故我寫到ch.16嫁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞