(嚴重FF輕鬆愛情同居故)我與貓系女室友的二三事

1001 回覆
195 Like 3 Dislike
Ch.16

近排呀Man多咗出街,有時星期六日放假佢都會出下去,不過我都無過問佢去邊,可能因為佢就嚟開畫展要出去籌備下。

我見咁嘅情況就諗住叫家強準備好垃圾袋又好,大紙箱又好將Mary條屍搬返屋企。

Mary係我個雜物房好耐啦,耐到屍蟲都就嚟出埋嚟。一日Mary係到我都但擔驚受怕,好怕比呀Man發現有個性愛公仔係雜物房。

見佢呢幾個星期都會係三至四點時間唔係屋企,我就call家強嚟。

係佢嚟之前我落咗樓下買啲貓罐頭比芝麻糊,行返屋企個陣咁啱係樓下見到家強搬個勁大嘅紙皮箱。

「嘩!咁大個紙皮箱呀!我以為你會就咁拎個好大嘅垃圾袋拖走Mary。」

「屌你呀!我個Mary好貴嫁!唔係垃圾嚟嫁!啱啱拎紙皮箱比執紙皮阿嬸鬧我呀!」

係啦係啦!知你個Mary好寶貴,快撚啲同我搬走佢啦。

我同家強係大堂等𨋢,當𨋢門打開之後,竟然見到Tracy。
自從個次請飲咖啡事件,我好似只係whatsapp同Tracy傾計,無見過面。因為佢好似一直好忙咁。

「Hello Gary。」

「Hello Tracy。」

我哋短暫咁打過招呼,之後Tracy就離開咗,我就走咗入𨋢。唔知點解Tracy比我感覺好似好冷淡咁。

家強無啦啦用手肘撞我講:「喂!你同五樓Tracy好熟嫁?」

「er⋯⋯都可以話熟熟哋咁啦。」我無諗過家強都認識Tracy。

家強聽到我咁講佢就話:「你無聽過有關Tracy嘅傳聞咩?差唔多呢幢大廈嘅住客都知道哂。」

我真係完全無聽過有關Tracy嘅傳聞喎。

「係有關咩嫁?」家強嘅說話引起咗我嘅好奇心,令到我好想知道。

「好多人都話佢係飛雞嚟嫁,又有人話佢做援交又介入過人哋家庭。又話佢好大食,睇啱男人就會同佢開房。以前有段時間係網上討論區啲人討論得好熱烈嫁。」

聽到家強咁講我聽到眼都凸,我唔係好相信Tracy係啲咁嘅人,雖然上次佢所講嘅嘢⋯⋯可能係我諗多咗啦,係有啲令人遐想嘅。

我將同Tracy相識經過,上次食飯同飲咖啡事件講哂比家強知。

家強聽到之後好似見鬼咁嘅表情望住我:「我屌!黃家杰你都唔撚係男人嚟嫁!佢擺明邀請緊你啦!有食唔食,罪大惡極。你簡直係男人之恥!」

「咩料呀⋯⋯你會食咩。」
家強半瞇雙眼,用手係半空比劃Tracy嘅身材:「佢咁正,比我一定狠狠咁教訓佢。不過可惜呀,咁靚女但咁多醜聞。呢種女人只適合玩下,唔可以認真。」

「你有無後悔個日無食到佢呀?」家強笑住咁問。

「無呀。」

「屌!又講大話,大家咁熟唔使講大話喎。」

我真係無後悔到,換住係以前我一定後悔到揼心口。但奇怪嘅係我無咁嘅感覺。

我更加唔夠膽話比家強知⋯⋯

我因為擔心呀Man而趕返屋企,佢知道嘅話一定會話我痴咗唔知邊條線。

一到六樓出𨋢,一入到我屋企我哋就走去雜物房。一打開雜物房門家強立即飛奔入去,佢一見到Mary訓咗係雜物之中,就好心痛咁摸住Mary講:「陰公囉!Mary身上面鋪哂塵,黃家杰你點解唔好好咁搵嘢都保護佢呀。」

我反撚咗一個好大嘅白眼,唔想答佢咁無聊嘅問題。

「快撚啲搬佢入紙箱啦!」我將個紙箱搬到雜物房門外,點知芝麻糊跳咗入紙箱裡面。

「嘩!你幾時養咗隻貓嫁!」

「芝麻糊快啲出返嚟啦!」果然貓呢種生物好鍾意紙皮,芝麻糊跳咗入個大紙箱裡面不停咁爪。

好唔容易先將芝麻糊捉出嚟,正當我哋搬Mary落紙箱之後,家強電話無啦啦響起。

佢行埋一邊聽完個電話之後,面色一變:「我⋯⋯我應該又搬唔到Mary返去,我老母又話要同我老豆離婚,走嚟訓。」
唔撚係呀又玩離婚。

「唔得呀!你今日一定要拎走呀!你出去租迷你倉又好,今日內必須拎走Mary呀!」我將紙箱推向家強。

家強一手壓住紙箱:「唔係呢⋯⋯會死人嫁。」

「租迷你倉啦你!」

「點同呀!放你呢到唔使錢!」

哎吖!果然係好兄弟。

「屌你啦!你個陣唔買容易收埋嘅飛機杯,買咁大個人型公仔就預咗啦!」

我同家強好似上次角力,我將紙箱推向佢到,佢又推返向我到。

「拎走!」

「下次先啦!」
「拎走!」

「下次先啦!」

我哋不停重複,但忽然之間竟然傳出開門聲,我同家強同一時間望向大門位置,點知見到呀Man開門入咗嚟。

我吔三個人呆咗係到。

「Hi,你好⋯⋯」家強好尷尬咁向呀Man打招呼。

呀Man向佢點頭示意。

「我⋯⋯朋友家強。」

當我介紹完家強之後,無啦啦門鐘響起。奇怪,點解會有人㩒門鐘。我未開聲呀Man已經轉身打開門睇下。

點知呀Man一開門,我唔只個人呆咗,直頭差啲暈低。

「呀仔呀,咩今日屋企咁熱鬧呀。」
聽日繼續
話咁快86正評
之前可能講得太口響
多謝你
我努力緊

原本諗住趕pod出書
但應該趕唔切。
期待
應該可能過咗書展先有
有興趣到時買本
新讀者lm
Push
個畫面好滑稽
mary唔知會唔會嚇親伯母
90正評
櫻花莊香港版?
Man 係 mashiro
估唔到咁快
好驚寫唔切
櫻花莊係咩嚟嫁?
Ch.17

呀Man聽到係我呀媽就開咗門,呀媽一入嚟就係咁打量呀Man。

「您好。」呀Man對我呀媽打招呼。

「姨姨您好。」家強向我呀媽打招呼。因為家強同我由細認識到大,以前中學時代經常上嚟我屋企打機,所以我呀媽都認到家強。

「你哋好,做咩有個咁大嘅紙皮箱放係到呀?」呀媽見到我同家強搬個大紙箱就問。

我未開口講嘢,家強已經搶先答:「黃家杰佢買咗嘢,我幫佢手搬上嚟啫。」家強趁機推返個紙皮箱入雜物房。

屌呀!乘人之危!

呀媽見咁大箱嘢,就好奇想走去睇下。

「呀仔做咩咁嘥錢買咁大件嘢呀?」做咩有間雜物房嫁?使唔使呀媽幫你執屋呀。
呀媽講呢句嘢嚇到我同家強標哂屎咁滯,我同家強對望咗一眼,然後話:「唔使!唔好呀!唔好搞亂我屋企嘢呀!我有set風水陣嫁!你整亂咗壞咗個局會死嫁!」

我哋擋住係雜物房前,呀媽見到我哋反應咁誇張,就停落嚟。

「係呢!點解呀媽你今日會無啦啦嚟嘅。」

「衰仔!你仲好講!搬出去住咁耐都唔返嚟食餐飯,平時OT都話啫,但星期六日又唔返嚟。」

俗語講得好「養兒一百歲,長憂九十九」,呀媽除咗掛住我之外,可能都驚我自己一個住食得唔好,成日都叫我唔好出街食外賣,食杯麵,話多味精。

講起都有啲慚愧,新屋同以前住嘅地方距離有啲遠,平時返工已經好攰,一放假都想係屋企休息,唔想出遠門。

「搬到流哂汗,快啲去沖個涼換套衫,我哋一齊去食餐飯,你哋都一齊嚟啦。」呀媽對住家強同呀Man講,見呀媽咁遠嚟到,我當然乖乖哋聽佢話。

但我無諗過沖完涼出到嚟,就見到呀媽拉住呀Man坐係梳化到傾計。

我就知道呀媽見到有個女仔係我屋企,就一定會亂諗嘢。家強見到我出嚟就向我投向睇好戲嘅眼神。
呀媽見我出咗嚟,我哋就出門。係沿路中呀媽都翹住呀Man係咁同佢講嘢,完全都無理過我。

我用手肘撞咗撞家強問:「宜家係咩情況呀?」

「你呀媽知道咗呀Man住係你屋企,佢當正咗呀Man係你女朋友咁。啱啱係咁同呀Man講你細嗰啲嘢。」

屌!唔係呀嘛!望住呀Man同呀媽嘅背影,我有啲尷尬。唔知之後應該點同呀Man解釋返。

「呀Man佢有無同我呀媽講啲咩呀?」

「佢無解釋得好詳盡,只係話佢係你朋友,借住你屋企咁囉。不過睇你呀媽個樣,點解釋都無用。」

家強忽然搭我膊頭笑住問:「屌!Man真係好鬼正。Tracy同呀Man你揀邊個呀?」

「痴線咩!你亂講咩呀。」好驚家強講得大聲得滯會比呀Man聽到。

我哋跟住呀媽去到一間酒樓,一入到除咗呀爸呀妹之外,仲有埋姑姐姑丈。

仆街!呢個場景咁似見家長咁嘅。

姑姐見到呀Man就問:「係咪杰仔女朋友呀?睇過又幾靚女,屁股又翹一定好生養!」

聽到姑姐咁評論呀Man,我即刻開口阻止佢再講落去,我驚呀Man會告佢性騷擾呀。果然啲人講得無錯,啲三姑六婆真係好鍾意評論人。

「唔係呀!佢係我朋友,暫時租住我屋企咋。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞