【少女古箏團】古箏老師誘離家出走 前少女古箏團成員:好似邪教洗腦

1648 回覆
1632 Like 24 Dislike
ching可唔可以講多d 點同社會學有關, 有興趣知多d
其實我都係識皮毛 始終major唔係sociology
個邪教老師比我叻好多 仲要實踐出嚟
選角幾好 係徐妖個樣唔夠奸
第二集係咪正常要聽晚先睇到?
凌晨應該有啩 我呢集追live
或者睇吓之後youtube會唔會upload
請問有無link?
追曬post 樓主加油
最後mytvsuper都有既 不過感覺有廣告彈到出黎 唔想比佢有丁點機會執到你錢 都係等big big channel 果個 果個好似無廣告出黎 豪一點比個hit rate 佢
無理由呀 敦煌牌
平極都兩千
我知有啲人單純靠東張同蘋果既報導去揣測依個團
當初佢地段片太長 我又懶得逐點去回
依家望到部分網友留言 有幾點我需要澄清翻

1. 我手上唯一一個名牌袋LV係用第一間租屋既退按金買既
其他人買袋既資金來源,希望大家唔好作惡意推斷,毁女仔聲譽,或者去批評佢地既外表。
咁樣佢地會覺得外界係衰人,更加圍爐唔敢走,覺得老師先係保護佢地既好人。

我在團期間,從未聽過老師會要求團員去作不道德交易。

2. 團員口中既「我買名牌」,除左LV外係我用自己錢買外,其他都係我媽媽、男朋友買比我既。
我媽媽諗法係,你因為個老師買一兩件衫袋比你就死心塌地跟住佢,但其實我都比得起,我買比你你係咪就跟我翻屋企?

當時交往既男朋友家中有做生意,佢自己有用奢侈品,所以都會送一兩樣野比我。但所有野都不及果個LV袋貴。

3. 至於你地話我大洗,實在不敢苟同。我係好大洗,就唔會只係洗幾百同另一位團員去深圳慶祝生日咁簡單,甚至之後講到出口唔洗團員為我慶祝生日,我要攞正日去翻工。

4. 的確有因心情不佳,邀請過兩位室友去過韓國旅行,係徐老師既同意下一齊去玩。相信若非兩位自願,憑我一己之力無可能綁佢地上飛機再同遊再翻香港。

好多野,從頭到尾,係咪我自己一個人話哂事,我唔想多講,你地應該多作思考。

我都為左慳錢,努力壓到機票連食宿,5日行程$4000內。之後加多啲班,都可以cover翻筆數。老師叫我地住星級酒店,我違背佢意思,問兩位願唔願意住民宿慳翻啲錢,最後你地都願意。

5. 同事嘔吐物掂到Love Moschino袋底,我當時即時致電老師(習慣報告+個袋係老師送),老師話同事有責任賠償。翌日約埋室友去Twist查問原價再索償,索取左$2000。當時處理不周,我應該從此丟左個袋或比左同事,而唔係經皮具清潔服務後再用左幾次,在此為年少不懂事既自己致歉。

6. 我知道有一兩位團友承受唔住經濟壓力,又想留係個團到,所以好似我咁傻去透支未來錢,信用卡透支/借貸,但我本人唔係受老師或團員教唆去借錢。

由於金額大,收入來源多於1個及非全職,銀行唔肯借三萬多既大學學費比我,只能向財務公司借。唔睇收入批款既代價係貴利息;財務係自己揀既。

後來明白借得一次借唔到第二次,唔通次次交學費都要靠財仔?最後萌生退學念頭,並同老師講學費、租金太貴,月支出太多讀唔到書,交左學費又無法專心讀書,日日翻工,唔通要退學?

老師不置可否,默許我退學,無比其他可行建議我,例如正路退團翻屋企專心讀書/停學古箏/減古箏學費etc.

仲有一次貸款,先後用黎作預退按金比兩位室友,以及佢地既精神賠償費,務求盡快脫離苦海。

逼買貴價單車,簽三核借據去分期,每月$1000還一年;在老師遊說下,向老師額外支付$1000/月,權當老師幫草錢買多一部~$40000古箏先係正確。

希望可以解到團員/網友既惑,勿作攻擊🙏🏻
歡迎較要好既幾位團友係line到問我問題,
我會盡全力協助你地回歸正常生活,唔會責怪你地或辱罵你地。

可以放心,本人好佛系

成件事可以攞黎拍電影
樓主好堅!比個叻你

講得冇錯,團友應該擁有自己美好嘅人生,唔應該再跟住個大老千,做小老千,離開個老千,繼續過自己應有嘅人生,不用再為租金奔馳,過著無日無夜嘅生活。冇朋友冇同學冇家人、盲目咁工作、書又讀唔到,根本過d非人生活,而且現在更有可能惹埋官非,種種跡象顯示,當中牽涉刑事,三核和徐妖肯定走唔甩,團友要盡快離團,免得被牽連,只有家人可以幫到你哋,快聯絡你嘅家人幫你哋離開啦,唔洗比徐妖知,唔洗同佢商量,佢都教你哋無聲無色咁離家出走啦。如果唔知點走,聯絡咗家人先啦,佢哋會陪你哋㗎。
睇完東張西望過黎 點解仲未捉到個老師
係知佢播先特登轉台10分鐘睇
可能你嗰個高規格啲
我嗰陣係買最cheap嗰款嘅
然後其中一個花紋同你嗰個一樣
不過我最後揀咗另一隻花
我諗唔止樓主
其他家長都會好願意幫你哋
就算唔想返屋企都唔洗助養徐佳旻嘅
慳返交學費買表演衫啲錢
幾個女仔自己出嚟租一間都冇問題啦
又有返自由唔好咩
支持樓主💪🏻重新出發💪🏻
香港中樂團出咗聲明同徐妖割席:
http://www.hkco.org/tc/Whats-On/News/Declaration.html
上海嗰邊如果都割埋就即係學歷做假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞