【少女古箏團】古箏老師誘離家出走 前少女古箏團成員:好似邪教洗腦

1648 回覆
1632 Like 24 Dislike
上進唔係一種錯 但佢將一套不符合現實情況既價值觀
套用係班女仔身上 要佢地跟住黎行事
當初啲人反對國民教育都係因為咁啫

學歷永遠都係入場劵 有時仲係優勢
mmc淨係靠成績同大學個朵都草夠人氣奪冠
再加上佢地某啲人屋企本身做生意
可想而知留係屋企 個發展會幾好
個人發展到事業再離開屋企都未遲

一個普通中學畢業既古箏演奏家 同
一個大學名校畢業既古箏演奏家
高下立見?

家下徐妖鼓吹班未成年少女離家出走跟佢發展
甚至唔顧會唔會因古箏影響到班女仔既dse成績
到離家出走後 又漠視人地打工打到gpa, attendance 勁差
依啲都算
問題係你叫班人跟你 係想佢地靠個人努力成鳳/攀龍
但咁多年黎 請問佢地住到半山未? Hermes?
司機? 出名做明星? 接代言?

唔係諗住拖到三四十歲下化?
佢地有啲人已經三十中啦啵
仲未意識到個方法係錯?
團入面啲女仔會唔會拍拖,如果會佢地男朋友唔會覺得個團好奇怪?
夜喇 早啲抖啦你 唔好諗咁多
兩者都係貓仔 不過如果唔係點會有hello kitty 不過讀書時就應該淨係會講kitten
我諗係想見到佢地啲相既女仔會羨慕佢地既生活
從而更確信自己要繼續留係個團到發展

都唔怕share埋 翻工前後識左兩個屋企做生意既男朋友
大家都差唔多年紀 咁我就好乖咁上報左比徐妖知
徐妖一律叫我分手
無促成我撈錢 反而係咁叫我唔好拍拖、約會
分手並專注係古箏同個團到

我無照做 但兩個都因為我瘋狂打工同搬左出黎住
而覺得我奇撚怪怪 問親我點解會咁 我都答唔實
最後分手收場

同徐妖講分左手之後 條友就係團內話我釣金龜喇
仲講到好似我係靠徐妖既打造先識到有錢人咁
個樣非常之驕傲同得戚
我尋日睇到媽媽單新聞先開始追post好心up
其實宜家單嘢已經揚左,我以為佢哋已經改曬名潛曬水
但仲若無其事出緊po
其實有冇得從法律途徑告徐老師?
教唆?綁架?
全世界都睇到佢既問題但班女女仲係佢手上好唔憤氣
咁佢個生意模式都幾怪,我以為佢係想攪到自己變左高級龜婆 (唔好介意,因諗唔到其他形容),跟住愈cap愈大
我突然間諗起堆保險公司,開會要人自己買機票去泰國,自費食好野,係咪又係類似手法
三核好似flirt仔多 唔見有提拍拖
其他人大部分A0更加唔會拍 因為本身對拍拖無乜興趣
加上徐妖又唔支持拍拖/約會 (但又同意三核flirt仔)

我有拍拖 啱啱覆左個過程
無論係同事、朋友、男朋友
都會因為覺得我同個團奇怪而疏遠
不過有絲打講得岩 佢又無逼良為娼 綁架就應該難 佢定都夠十八歲 同埋又唔係真係比佢脅持住 不過恐嚇會唔會告到 佢叫三核加其他團友去迫離隊既團員比錢

[警方發言人提醒任何人,如以非法手段收取債務,有可能觸犯香港法例第200章《刑事罪行條例》第24條「刑事恐嚇」罪,最高刑罰為監禁五年,或第60條「損壞財產」罪,最高刑罰為監禁10年。]
https://youtu.be/uz_GVpBFa6k

唔知係咪好似韓國咁攪d極端女權意識 覺得男人係垃圾呢
心噏+1
我地都諗緊點樣可以繩之以法
主要係受害人依家大部份都成左年
雖然當年遊說離家出走係未成年

洗腦亦唔算係一種病同罪名
所以啲邪教先屹立不倒
我一路睇呢個post一路睇佢地fb,覺得班女仔好可憐,雖然佢地可能冇覺得自己可憐
佢打到咁真緻 幻想情景?
要識醒囉 世事無絕對 肯翻轉頭就實有轉機
就算留係個團到獲得左所謂成功
都漏唔到「邪教」個名
的而且確係個唔正常既團體 呃唔到人
加油 支持你
買下野叫上進咩?
係成個人嘅improvement
Not just about materialism

佢個思想太扭曲 唔係上進
係洗腦
絲打好叻㗎喇,好在仲後生好多嘢可以追返我頭先見到啲回覆係咪有啲團員已經30中?其實正常30中嘅女人唔係應該唔會再ff自己飛上枝頭?除非好靚嘅啫但好靚又駛乜等到30中
其實佢都幾文盲
Fb 啲英文錯哂

Newest model 你就知佢幾有墨水
邊會有人用newest .....
唔係話錯 但係中文式英文囉
People mountain people sea 啲級數

咁佢一定冇父母畀佢讀英文名校同去歐洲

好想同佢面對面 瘋狂恥笑佢
你係啱呀
估佢用左佢個女本作業 學左呢個生字啩
其實徐妖都有講過你頭3句野
但佢既所謂improvement係琴技、自信同見識
啲女仔覺得依3樣野淨係靠徐妖先可以得到
同埋最後fb都睇到 琴技依part都無埋
成班人唔知做緊乜
係囉 又話阿老師係名醫警司之後?
搞成咁呀老師,中女又爆牙又痴線,簡直係人生失敗組。
真係邪教來
搞到成班女仔同佢一樣中二病咁
我諗仲ff緊 否則都唔會繼續留係到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞