【少女古箏團】古箏老師誘離家出走 前少女古箏團成員:好似邪教洗腦

1648 回覆
1632 Like 24 Dislike
學費及上團堂既錢形同會費
唔覺有做不道德既交易 但會著得露啲post fb
等班女Keep住學收入都幾可觀呀
團內基層學生都收成$4000-$6000/月 唔使比琴行抽佣
10個團內學生 仲有琴行個堆未計

琴行個堆有父母照住 琴行又限住個學費係市價
抆唔到幾多羊毛 咪由古箏團班學生到入手
話買裙比你 無得你揀 聽日上堂就要比$3000我
依啲情景好常見

另外似育成遊戲咁 指揮個角色按自己既喜好行事
著咩衫 嫁咩人 學咩野 買咩野 全部我話事
有cg拎又幾有成就感

我都幾鍾意玩美少女夢工場
我有睇過關於佢嘅片!
依個又係一個奇人黎
仲會包裝到自己成個女版Steve Jobs咁
問題係你點查證佢本人信定唔信
一,佢可能當初信,後來做大左之後心知唔得就騙得一日得一日,或者,本來係想騙,做下做下連自己都呃埋,真心覺得係得,咁點計?
二,用咩去證明,除非搵到一D好強力既證據,例如發現佢既日記,紀錄佢每一步?
三,如果佢既學生都係自願跟佢,咁算唔算呃?

上面既問題除非佢自爆,否則都只能旁敲側擊
籠統啲嚟講其實道德觀 普世 價值都係大家喺由細到大讀書嘅時候畀政府灌輸㗎啦
你可以話政府洗腦所以呢個世界先會咁和平咁美好
小朋友
呢個世界所有嘢都係雙向嘅
假如呢個世界政府一開始就宣揚血腥 宣揚仇恨大家出去大家就唔能夠享受一個和平嘅社會
公平嘅交易

所謂你覺得嘅價值啱與錯其實係一啲個人嘅取向佛教嚟講每個人都有自己嘅價值觀
屌你老母個琴行咁撚不負責任
踩上門啦
波又細又樣衰
上天真係公平咪鬼再比呢啲廢物害人害物
我MARK住佢幾時拍賣BELL既初夜權
太誇張
推一推
冇買蘋果
第二條應該係唯一一條冇買都睇到㗎喎
好開心 見到你走咗出嚟
希望其它𡃁妹都快啲醒 唔好再做人地件玩具同生財工具
加油樓豬
樓主加油 之後要學識戴眼識人 同埋要學識拒絕人
Concept無錯!人人都想向上流動,擺脫公屋

個問題係手法錯、價值觀錯:會唔會有人叫你大學退學,為咗可以出嚟打工賺錢交租交團費?

唔會囉!因為讀大學係可以向上流動,但係點解個老師叫樓主退學?就係為咗樓主可以喺最短嘅時間賺最多嘅錢俾佢。

有啲文盲話睇唔出老師點樣賺錢,首先啲𡃁妹一日留係個團到,而家個團入邊有10個人,每人每個月交三至$4000學費,個老師咩都唔使教就可以有三四皮一個月,仲未計佢出邊琴行嗰啲學生。

有追開post就知,個老師會冇單冇據咁迫啲團員去買一啲所謂要用嘅嘢,古箏、單車咁,然後原來個差價係好大,個老師係中間食水,甚至樓主連部單車都未見過... 黃太話佢試過買過部古箏,個差價係四萬蚊,幾撚好賺!

打工打到冇書讀、打到有抑鬱,咁叫做向上流動?咁只係俾人洗腦當做奴隸咋!

仲有!最終得益者係邊撚個?啲錢唔係樓主自己袋返,而係個老師!樓主走咗之後仲有一身債要還!所謂的向上流動呢?
由post 1追到而家 覺得樓主好勁
幫推
補充翻 單車係收到貨後供
雖然唔係自願想買 但起碼叫做拎到手
準備退團個陣賣左出去湊屋租同分手費
不過有部要價幾萬既古箏 係先供後取
唔知具體價錢同款式
只知道每月要比多起碼$1000佢當供款

走個陣都無退翻個萬幾蚊比我 亦無見過部琴
仲逼我比多兩萬幾佢地做賠償
真係當學生妹啲錢黎得咁輕鬆
拎唔出筆錢 又用人牆圍你房門
拎得出筆錢 又話你被包養或做援交
On9
三核入面最核突
碌碌下見到 笑左
岩岩佢地fb 又有新post
有啊
唔清楚佢既準則,可能係觀察夠唔夠聽話再作打算
不過在團期間無聽聞過有不道德交易

所以我咪狂兼職通宵玩命
書都讀唔成仲周身債
徐妖話三核靠佢教既投資方法拎到錢揮霍
實際上啲錢點黎 得佢地四個人知
我諗其餘女仔應該不少簽過借據或碌卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞