【少女古箏團】古箏老師誘離家出走 前少女古箏團成員:好似邪教洗腦

1648 回覆
1632 Like 24 Dislike
錢呀 唔止捱貴學費但學唔到野練唔到琴
可以睇google doc 其中一位受害者脫團之後
被班人騷擾及要求佢支付「應該要比既屋租」
脫左團而且無簽租約 都要照比接近$7000佢地
比足一年

我覺得筆錢係入左高層袋
作為成團人入面個樣最正常最瘦同琴技最好果個
個個心照不宣都以佢為目標
不過因為徐妖當王牌咁捧左佢咁多年 佢好難醒
亦可能習慣左依種小圈子既崇拜 啲人當佢大家姐
我覺得都幾浪費 我想像到佢當初唔脫離屋企可以有幾好

如果佢依家撈翻個會計師牌都唔會太差
可能徐妖唔知同佢講左啲咩令佢放棄左
同黃太個段訪問一樣 徐妖遊說個女唔洗比心機考dse
徐妖會幫佢發展古箏事山
當初都有個真朋友好大聲diu7我
「成個邪教咁架喎!你點先肯走呀!佢地啲背景係真又點呀?成個香港佢地控制哂咩?你都尋死啦,死都唔驚驚佢地?」
我覺得依段說話有點醒左我 不過我以為繼續跟著佢地
話唔定將來有日真係會有出頭天 有錢到改寫屋企人既生活
所以好痛苦都繼續堅持 留係個局裡面

個精神科醫生講得好啱架 你要企係個受害人嘅角度去思考
諗下佢出於咩理由而跟從徐妖 先會說服到佢
係 揚左唔洗加密
真係好犀利
你寫既依段野咁有用 唔洗加密啦

老實講我個人覺得如果果位徐妖係賣佢地去做雞,啲女仔可能醒得仲易
但(照你估)佢地無出賣肉體 只係自己不眠不休返工賺錢還錢,啲女仔只係覺得自己係「力爭上游」緊
佢地更加難醒覺 係佢地「力爭上游」緊時有屋企人叫醒佢地 佢地會更加沉迷 因為唔想衰俾屋企人睇,佢地會更努力咁沉迷落個邪教度

你的確捉到個種「力爭上遊」既心理
我當時諗既野同你寫既一模一樣
所以有留言話我地懶、抄捷徑想成功所以先中招
但其實我地一直以為自己努力改寫緊
真係懶 唔會翻通宵工半工讀 維持兩年或以上
絲打都係受害者?
簡單寫下各人損失 損失既野唔止錢

受害者A
圍人牆要求比分手費4萬
$3000-$4000一個月學費

被老屈借左徐妖錢

受害者B
非情願下被要求供一部單車同古箏 要寫借據
古箏供左超過1萬 無拎到琴 無退到錢
徐妖親自挑選無label、以千計既貴價裙(好多條)
$6000一個月學費

被老屈係爭徐妖寵 妒忌成員致退團

受害者C
退團後 每月要比接近$7000*12個月比依班人
$3000-4000一個月學費

被老屈係一分錢都無比就退出 貪屋企人零用錢而退團

古箏供左超過1萬 無拎到琴 無退到錢
徐妖親自挑選無label、以千計既貴價裙
$3000-4000一個月學費
未退租先退按3萬($22500 2按,2位室友)
上門要求支付額外賠償費2萬幾
係餐廳圍人牆並好惡咁要求我借3萬比其中一位成員

被老屈做援交、被包養

唔知條數點計 太多雜項
同埋條數睇落好細 但我地當時只係普通半工讀
同意
連登睇完碌走就算
徐妖依啲說話係每星期上堂都會聽1、2次
學左6年 你數下個次數 假都比佢講到變真
幫推

2016年11月5日

3個月前
我都係第2條free
好似有人會偷偷玩snapchat
但基本上都脫哂節 只上fb同睇新聞
唔follow人、唔玩app
但我會

唔會意識到 因為審美觀被徐妖踩到一文不值
你當佢係真理自然會自卑 唔敢按自己意思去著
按徐妖要求 會著翻佢比既衫 再襯下唔同配搭
Send比徐妖睇邊套順眼 個日就著邊套

唔化妝係因為徐妖崇尚素顏美
徐非係有演出要化妝 不過啲妝都撞哂車
我有段時間翻工翻到個樣殘哂 要化妝遮
結果上團聚個陣被公審話厚妝/唔應該化妝
D都有試過咁樣比佢話

佢地話向上流動都要逐步黎
普通私樓-》豪宅-〉半山
所以消費都係啦 未到level用Hermes
我本身有留意潮牌 徐妖係2019年先發現supreme既存在
說好的潮流尖端 敏銳的觸角呢
我同佢講 啲hoodie 可以炒到$10000一件
你係咪想買? 佢好似無回應到

退左團後見到佢地post off white 口罩同鞋
仲要揀正最柒個啲款
其實佢好鍾意上堂時考大家英文
當啲基層學生答唔出時 佢就有位離間佢地同父母嘅關係
話父母唔比佢地讀名校同去歐洲旅行先英文差

有次上堂問我貓仔既英文係咩 除左cat外
因為個陣睇左啲Vimeo 聽到有鬼佬嗌kitty
咁我咪答kitty
結果成班人係到笑我讀乜翻譯 得kitten 依個答案係啱
我翻到屋企search左下 我無錯架啵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞