(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區66

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
聽講果度好多奇怪人
例如呢?
好牙煙喎巴打 點解唔轉做rack pull如果你咁練法
做尖做到好頹
8月開始做做到依家5個月由63kg->70kg

之後就開始好慢上升 體脂又開始有啲多
同埋唔知點解個胸每次練完第二日都好有feel 扯到恆曬
但就好似一直都長唔大咁 冇咩線條

究竟係我體脂太高定邊到出錯
咁相反用增肌黎講
如果靠薯片雪糕呢啲黎達到每日食夠卡路里
係咪又一樣增到肌
食呢啲零食,有排都食唔夠所需蛋白質
增磅增脂就得
咁假設食夠蛋白質又食唔夠卡路里呢?
我成日都遇呢個問題
蛋白質夠但係卡路里仲差幾百
你要食carbs黎補卡路里 太高脂肪都會肥
會唔會有人黎煩你?
無呀 我果時無人理
蛋白質有助build muscle
但都需要carbs
Carbs 亦係主要人體活動fuel, workout嘅主要燃料

鬼佬健身成日講嘅macros就係調整p c f 比例執達到最佳bodybuilding 效果,3樣缺一不可

唔知你calorie balance 同protein goal係幾多
目標係點
Comment 唔到

但你應該食得好clean下
Carbs最主要透過咩去補充係最快最方便
同埋點計每日所需幾多carbs?

其實我都唔知應該點食最好
我做咁耐尖都係鳩食 正係為求達到足夠卡路里同蛋白質

反而想知你地平時都食開啲咩
carbs隨便貪都會過
我個人最方便又快又唔飽肚既方法
水+燕麥打爛飲 多數再加1serving whey
想請救下已經一日四五餐, 一個禮拜做4日gym, 計好哂TDEE, 又有飲增重粉, 但重左5-6都係肥哂係肚腩 點解會咁
想請教下已經一日食四五餐 又有飲增重粉 一個禮拜又做4日gym 計好哂TDEE 但重左5-6KG 都係肥哂係肚腩度 點解會咁
無啵 都係自己聽歌自己做
幾麻煩下,佢係1樓同3樓,要上3樓既一定要搭lift

跟著地下上一樓reception又係要等lift

damn
就咁睇
係食物營養,同埋你罐gainer 出事
淨玩dl?
新手! 亂玩健身間間斷斷幾年
一直都因為做唔到成績半途而度

有成一年無做過運動日日放工層龍
最近一年開始打泰拳
最近半年開始舉鐵
個心態係想減肥塑型
(目標係減左肥仔波 + 練個虎背番黎)

我因為番shift關係
無咩 規律性schedule
(明白休息對健身 同 新陳代謝既重要性)
所以我心態係 盡力做 希望大家唔好打沉我

背景資料
177高
85kg
體脂率: 唔知....有冇咩機test到準

我既訓練係咁

Day 1 操腳 (上完泰拳拳館做)

Barbell 深蹲
@80kg + barbell 12下 x 6組
(多數第5組無力就拆走兩餅 10kg 做 60kg)

Barbell 做小腿
@80kg + barbell 15下 x 4組

踢腳(單腳做)
@20kg 15下 x 4組
(左右為一)

弓步 lunger
@自身體重 15下 x 4組
(左右為一)

Day 2 操背 (上完泰拳拳館做)

拉背 (上拉落下個隻pulldown?)
@55kg 12下 x 4-5組
(視乎是否拉到力竭 集中力唔夠用錯力)

拉背(坐係度果隻划船式拉背)
@40-45kg 15下 x 4組

One arm dumbell row
@15-20kg 10,10,8,8 4組

Barbell bent over row
@40kg 12,12,12,12 4組

最後 facepull
@20 kg 12,12,12,12

之後跑步30分鐘

Day 3 做肩推飛鳥 +
Day 4 做胸 + 跑步 30分鐘 (唔想燒肌)
Day 5 Repeat

問題黎喇!
利申:重點依段時間我無戒口

體重無變
但唔覺自己大隻左

肥仔波都無改善
側腹兩個位都係肥

點搞?
有冇師兄指點下
就咁睇你program 强度未必夠
加埋飲食你自己都知無做好控制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞