(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區66

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
心肺功能好唔單止長氣,做野efficiency, 個腦都會active d(因為血循環多左去腦)
牛頓第3定律,只要你反抗唔到,大力只會自己更傷
如果只係討論綜合運動能力 兩者都係缺一不可
而肌力係運動能力根基 即使長跑選手都會進行肌力訓練 只係訓練方法同目標唔同

但我睇唔明你練氣點樣咩令個人last耐左
做d咩last耐左sex?

只要你想維持/進步 肌肉 神經 骨質健康
負重訓練就係必需
任何帶氧運動都達唔到呢個效果
因為佢地係需要受壓先會進步
想問吓有冇人用過myprotein隻拉力帶?想買袋奶茶whey順便買多條拉力帶
如果你個需求係咁細,做負重時訓練到既心肺都夠哂應付有突
last 耐左係指有效率既工作時間,因為血液循環勁左,血會keep住上腦,令人concentrate 既時間長左,亦係帶氧運動既優勢。練力係for 爆發,對身體我覺得算係中性影響,唔會extends effective working time
...
你所講嘅低強度訓練(長跑)主要係會令到心腔容量增加,但係對於心壁增厚,反而你所講嘅訓練大力嘅運動,正正係後者。

如果一個人淨係追求「健康」,確實得閒落街跑下步冇三高已經好好。

但係反而我見上面都會討論一個問題,
健康對於我哋嘅喺危急關頭,能夠發揮嘅作用有幾大?

其實除咗大力之外,心肺功能都好有用。

咁如果你真係要放喺現代社會,知識型經濟社會上面,你係咪想我答你係啊大力淨係去做咕喱,反而呢長跑令到我哋心肺功能好咗整體上係現代社會有更多嘅好處。

有時候做乜嘢都唔一定有一個好實實在在嘅目標或者追求,換一句話來講就係虛無飄渺。咁樣任何形式嘅藝術又係為咗追求啲咩?

以下開放討論
既然你似認真傾
咁就試下答你

健身領域包括好多範疇
大力只係其中一樣

健力,健美,反應,敏捷度,心肺,營養學...
你見到每個師兄討論嘅野,絕對唔只大唔大力咁簡單

當你質疑其他人追求某樣野
你首先應該先了解,擴闊你自己嘅認知先

況且,一個人鍾意做某樣野,係單純因為「有無用」嘅咩?
其實佢本身有既定立場同既定答案去批判人哋嘅諗法
溝通唔係為咗尋找對與錯

而係大家各自更加了解大家嘅觀點

所以非常歡迎大家繼續喺度熱烈討論
同意,sorry! 我係一直唔明練大隻個種心態
我依加開始明係對體形,對美既追求
所以我當初真係no offence 架,係街見d gym人講呢d 多,佢地又冇咩bio知識,我一認真少少問佢地又話好有用,完全係不求甚解。

我都好認同aesthetics, art 既追求,因為我自己都努力live a life I want
健身主要係帶氧/非帶氧practice, 我明反應,敏捷度,心肺,營養學個種必要性,係唔明健美個種心態。sor我當初真係no offence
新手開始左兩個星期
依家都係一個禮拜三次,都係上中腳咁樣
想問下如果分開練其實個效果係咪冇咁好
但係因為康文署設施有限,有冇啲動作推介係可以練全身
練氣 > office返工個人「last 耐咗」「精神會多咗」

唔係唔同意
但個推論好weak,debate又好,學術討論都唔會咁講法

Btw 你知唔知咩係新陳代謝?肌肉量同新陳代謝嘅關係係咩?
office久坐,唔做負重運動,單靠做帶氧,長遠對身型會有咩影響? 你可以自行google下先再傾
你唔係問緊大力有咩用咩?🤔🤔
黥解轉咗講健美
健美又係另一門學問
現代人有種弊病就係忽略咗對於藝術嘅追求

乜嘢都講實用實在令人無奈

Btw 我訓練其實都係純粹當係一個嗜好,我乜嘢都會Train 不過多數而家都係玩緊powerlifting 但係得閒都會去行山保持heart rate 170-180+
因為缺氧運動個種爆發力就係練力, muscle
咁又唔正確
你可以睇下咩係heart rate zone
Anaerobic threshold zone嘅function
絕對唔係你先入為主,覺得只係單純練力咁簡單
180+ 你唔係行山,係跑山喎
有睇,會increase maximum amount of work to sustain for longer duration.
即係增強短期爆發力時間,達至類似帶氧last 到個種效果, 如果係用心跳measure, 我覺得aerobic 加快我會舒服d
因為扁平足嘅問題跑上山膝頭可能會核爆,所以快步行(因為本身嗰座山好斜)。

我知你想講咩行山本身就好傷膝頭,不過冇計本人好熱衷於大自然嘅環境
我無想講傷膝頭喎
自己中意,又handle到就無問題

Squat, deadlift夠俾人話傷腳傷腰啦
然後不斷慢慢提高訓練量?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞