(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區66

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
係傳銷黎既? 銷d咩架? 純粹好奇
屌你
rack中間都有3個身位
新手入門做gym想請教下
而家做咗第五個星期 每星期4日
想請教下點樣加強push方面嘅表現?
我做訓低推bar/啞鈴(唔識學名sorry)綀胸果隻
連推空bar(20k)都好吃力,左右手又推唔齊整

但做拉啲動作反而好好多
如果deadlift 可以拉到 bar+兩邊10-15kg(4*10)
定係人人一開始推都會差啲?
想改善下推嘅表現
認真新手咩都唔識 有錯屌細力啲
175cm 62kg到
Bench press 一定少過deadlift吖 正常架
消耗多過吸收=重 相反就會輕
唔關食咩嘢食事 你一日食嘅calories少過tdee就會輕
食炸雞pizza都係
如果你一日食得好clean 但食多過tdee就會重

不過營養素的確會決定你減咗/多咗嘅係脂肪/肌肉
Sor 消耗多過吸收係輕
安利experience centre 果到有得度
我都係果到度

直銷黎
一開始最好搵識操既朋友執你動作 行少好多冤枉路
bench press推吉bar都吃力 可以啞鈴輕重量練多d先 學識左右平衡發力 同 安全姿勢 再推bar
順帶一提,你係確定你自己出街食計得清楚先好
最近聽過一個比喻

上網自學big3 就好似一個病人同醫生講自己有曬啲工具
然後再問醫生同佢講下啲步驟應該係點,之後就自己返屋企試吓自己幫自己開刀。

我唔係話緊請教練係必須,但你一個好嘅教練可以令到你行少好多冤枉路同埋大大減低受傷風險。
健左一段時間都係康文署
我果到最大60lbs 啞鈴
平時working set推50 4x10
想挑戰60,但係推到兩組半左右就唔得,會轉返50補埋淨抵果組
係咪應該keep住咁練去到做到60 4x10
邊個話一定要每組10下
呢個我pattern黎姐,或者師兄你有冇建議點練
我既意思係
你可以試吓唔同重量同數量嘅組合
對你既肌肉同神經作唔同既刺激
有冇其他動作可以綀到隻閪手唔會震同埋可以平衡啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞