(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區66

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
https://hk.iherb.com/pr/MusclePharm-Assault-Energy-Strength-Pre-Workout-Fruit-Punch-12-17-oz-345-g/69367
iherb見到有特價,但佢係未同protein兩樣野黎? 做完gym後都要飲protein補充返?
你地計雞胸嘅營養/卡路里
會用生定熟嘅重量?
我用熟去計
重量我都覺得要用熟
因為煮完會飛咗水
但蛋白質係咪都會少埋呢
未諗得通
出現大細胸
cut完見到?
未cut 都見再
自己睇下成份都知啦
之前一星期3日gym 玩ppl
但而家返工時間少左的返一星期2日
想問下可以點安排
一日上身 ,一日下身定係2日都操哂全身

試過一日深蹲+推胸推膊
但蹲完推完胸就冇哂力去推膊 三頭肌就仲玩到
有無人好似我咁胸背膊頭臂 分五日

唔知你地腹會放係邊一日 我就間唔中朝早操左去先
兩日好難喎 玩完腳都收皮了 不如你係屋企都做下
day 1
squat
bp
close gripbp / feetup bp
pause deadlift / RDL / stiff leg dl
pull up

day2
deadlift
bp
close gripbp / feetup bp
front squat/ leg press
row

2日其實真係幾少

連住定點?
操野操到無氣係咪算練到心肺
條bar唔係20kg 咩
胸,背,膊,頭,臂

求教學點操頭
分開
2日全身, 3樣操8組 , 一星期都有16組
我可以
但屋企冇負重
可以點練
出去操就星期一,五,
星期三係屋企總數100下掌上壓, 100下引體, N咁多下捲腹 OR 波比跳
連住做SUPER SET 做5至10組
分開就唔洗諗

2 days 都full body 啦
玩完深蹲或者硬拉 成個人都半收皮
推8組胸 拉8組背
跟住4組腳 4組蹲
咁得唔得
不過二三頭就操唔到
加埋膊

其他意見:

4組腳 4 組蹲 有啲duplicate,你可以諗下點簡化

2,3頭其實推胸/膊, 拉背同時都練到
我一定會加返 組arm curl, tricep extension/dip 喺尾2尾3做

最尾就做返組集中abs,例如平板,crunch ,練abs唔嫌多

每日keep around 30組 total

我會咁
深蹲同硬拉 我都係玩力量多
腳個4組我係一日深蹲 一日硬拉 4組5下
同埋23頭會玩幾多組

另外試過蹲完推完胸想玩膊 但發覺推唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞