(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區66

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
又唔會
但太重我拉唔到
我feel到條腰唔够力
唔敢勉強夾硬拉
仆街喇 我次次都暈暈哋
如果大家係gym見到有人咁做,千祈唔好笑尻佢
我都係輕到40lb咁做起
可能因為咁無頭暈
我個人操腳就先做輕重量多下數做熱身
之後做大重量 1-3下
去到接近你個人極限先用腰帶都未遲
100lbs 10 reps 叫做堅⋯⋯?你係咪講笑

你所講嘅頭暈應該係講緊blackout ?

Anyways, 可以喺呼吸技巧上面調整,可以試吓唔使吸到好飽但係仍然進行腹式呼吸達致核心穩定。

Bracing 唔係吸一大啖氣,有興趣可以自己上網查下先。(本人比較懶)
你嘅目標其實係?

因為如果用腰帶確實可以令到你亦都可以保護到你拉重啲

但係亦唔能夠確保你個動作係啱同埋係安全

所以如果你冇乜所謂我會建議你學好個動作先上gear
我動作都做得好小心
應該無咩錯
係想拉重啲
有啲進步
咁你想玩重啲咁咪有啲耐性慢慢做progressive overloading

Btw farmer walk CP值超高
正常人我諗無操過都拉到60kg
Farmer walk留意下先,tx
好,thx
新手盡量唔好依靠belt, 練好core 呼吸,姿勢等等個重量就升得好快,belt攞嚟破PR 5x5依啲大重量時候先用啦
之前一直玩嚟玩去都係100kg
用belt 上左120之後再慢慢玩
而家冇用belt 正手120五下 正反手140五下
想請問計重量係咪唔計條bar
計埋呀我
咁通常係幾重
係康文 farmer walk會唔會比人屌
話說小妹本來幾乎完全唔做deadlift咁滯
1rm得兩餅 拉完仲要腰痛

買咗條belt之後無端端輕鬆拉3餅做完下背係唔會痛
我審視過自己應該係core太廢
從此deadlift上癮
夠大隻應該唔會嘅

唔好多人嗰陣做插嚟插去 做啱form應該無人屌嘅屌返佢吹咩
99%時候講重量都係計埋㗎
佢咪寫住叫softbox
唔駛。你做幾多Rep?
10⋯⋯?
sor miss 左。腰帶真係做堅重 e.g., PB/1RM先要用

100lb 10Rep 都幾堅。Btw 你哋做Deadlift會唔會頭暈( 踎低起身果隻)?
又唔會
但太重我拉唔到
我feel到條腰唔
唔敢勉強夾硬拉
大把人做
林士德gym房細到做嗰時真係要避開人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞