(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區66

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
安利,無人Sell架,上面科學館咁ja ma ,擺哂d野係到,自己玩
例如 legday
我會建議 第二個動作做多個比較高强度既
leg press / front squat / hack squat
一d squat既variation / accessories

小腳可以留最後做
自備飯盒真係好大難度
最近真係覺得唔可以咁落去
轉左飲食習慣

早餐 = 洽蛋無糖麥皮 +熱齋啡

午 = 大快活雞胸紅米少飯+ 熱檸水(無糖)

晚 =
如餓 - 大快活雞胸紅米少飯 + 熱檸水
唔餓 - 食洽蛋西蘭花加蘋果

強度果度我做唔到上去喇
做到無氧氣上腦 頭暈😂

31歲打得飛機多
身體差
我曾經試過日日大快活 大概2個月
而家對果個飯有心理陰影
每次再食都吞唔落 想嘔
有有去開 彩虹道 / 順利 康文健身室既 師兄
指點兩下😂
減肥減左咁耐
肥仔波跟左咁耐
好灰
持續第二星期中
無辦法
外食全部都肉
又精制飯類

我煮野食又垃圾
黎緊入手左氣炸鍋
先再研究自帶減脂飯盒
拳館 係儀器做
你以上既 leg press / front squat / hack squat

定轉dumbell 做 類似既野 進一步刺激 4頭肌?
做到back squat一定做到front squat
或者做d pause squat/ box squat
Diu 係喎
Barbell Back squat 緊一直都
front squat 聽日拎60kg先試下...
唔係 有玩其他

第一 其實見你Day1/2都係練完拳先操野
所以你操腳背intensity會因為咁去唔到盡
仲有唔知你平時幾點操 操前唔食野一定暈
視乎你操前隔幾耐 但食番一定份量既carb就少不免
練拳個日最好就操膊/胸

第二 假設你無飲粉 protein攝取絕對唔夠
操前 1.5 - 2 hours 食野

有飲粉 都係最近兩三個月飲

Isolate 乳清蛋白

操完 上完泰拳

飲一殼 (唔知夠唔夠)

利申 肥底
唔知你拳係點練
但你自己有冇感覺day1/day2有種overtrain既感覺
姐係操完攰到過左火

有既一定要執一執個programe
因為我個人經驗 我通常打完拳都俾人渣乾哂
尤其打sparring

所以個日直接去操腳背 就力不從心 去唔到好盡
暈就通常一係冇食野血糖低 一係心肺追唔上個intensity

飲食都要睇緊D
反而一開頭唔洗點戒carb戒到好誇張
最緊要係overall calorie deficit
因為你日日操 變相一定要比之前食得多野
唔好亂咁cut
打沙包 打靶 擊影
做burpee 蝦跳 踎跳
拳上壓
Sit-up feet up 果d...

吊 有喎 打完做腳
會暈 / 條氣唔夠...
呼吸困難

因為康文無barbell
去開打拳就會做埋.....
不如講下你點操玩幾重,同埋四五餐你食咩?
網上面搵唔到足球 Specific gym program
想問下呢度有冇巴打踢波同埋知道邊度有
定係呢度全部巴打都係bodybuilding 或者健力?
戇鳩問題 如果淨操但冇足夠蛋白質 身體會變鋼條?
為左沖大重量 錯撚哂
所以我咪講佢條腰有冇攰
想知too
香港有冇鋪頭賣正貨powerblock
可能有得用公司錢買
介唔介講下幾高
因為我都係75左右
但無可能做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞