(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區66

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
推唔胸 ,唔夠力推膊,係常見
講真,人體力有限
如果係咁就調節一下負重,或休息interval,或用incline bench press + 飛膊... 組合無限多

盡量唔好skip膊
2 day week 都skip 膊,太浪費了
個人意見
明白
搭單問下, 新手黎緊想由5日轉keep住4日programme, 大概咁樣有無問題?
每日7-8個動作, 26-29組, 大肌肉多組數d, 細肌肉就少d

1. Rest
2. Rest (或者day 2做, day 3 rest)
3. 胸x10 背x10 膊x6 (前後各x3)
4. Rest
5. 腳x20 (大概quad x8-12 / ham x6-8 / glutes x0-4) 腹x6
6. 胸x12 膊x11 (前後各x4+側x3) 三頭x6
7. 背x16 (其中4組係DL) 二頭x6 腹x6
新手做左一個月整體多左少少肉 原本冇
但個啤酒肚好能大
應該點做
想增肌 但又想減個肚腩
呢個係咪參考緊PHUL?
想問下大家知唔知m program個教練證書牌係咪國際認可?同埋嚟緊諗住玩下比賽 跟佢地啲教練好唔好?thx
新手
想問下有冇師兄有跳繩既繩推仲下 ?
見市面好多款 幾十- 300蚊倒都有

想睇下有冇啲好手感/好用 推薦
我自己諗架咋
原來有咁重,我成日以為得十磅八磅
我見人叫我用 咪用
用左幾次 帶返工好煩
就冇用
腰BELT 係幫你COOL 實條腰, 吸氣時壓得更實, 保護條腰
通常好大重量時先需要用到
點睇條Bar幾重?
我都想知
無寫, standard, 長bar 20kg, 不過有見過唔足磅BAR
我會覺得2,3頭太少
我都有諗過,但好似已經無地方塞多組day 6,7做完胸背膊應該唔夠力做8組二三頭,所以諗住6組算

bp落果時拉傷左邊lat
腳呀 打錯左
阻力帶
日日都可以放,睇你個日仲會配咩小肌肉
咁你咪推得啱囉用埋個背肌
我應該係果下左邊用哂個背去受力
但點解拉傷
前一日拉完背未復原定真係唔好彩咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞