《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
文牙
加速
文呢
文呢
等你文呀樓主
加油
文呀
文呀
還欠你的文章沒更新
幹你娘,快點!
「喂!」果不其然。

「咦,你自己一個嘅?」我勢估唔到呀詩會自己一個人,同埋我問完之後,發覺我問咗個唔應該問嘅問題。

呀詩面色一沉,然後笑笑帶過:「我...啲朋友今日唔得閒同我食啊嘛。」

呀詩揮揮手便快步向前行去,本來佢見到我幾興奮㗎,但後尾好似好尷尬咁。

接住落嚟,我感受到背後一眾羨慕嘅目光。

「李建強!」我俾人呼叫。

「你幾時識到條咁正嘅女啊?!」佢哋嘅手搭曬上我個膊頭度,平時又唔見佢哋咁熱情。

「佢坐我隔離喎。」

「係呢?佢咩台啊?」其中一個問道。

以前溝女,好講天時地利人和,如果能夠同自己心儀嘅女仔同一台,係一種緣份,甚至會因為同台而多個籍口接近佢。

就算你夠鐘意一個女仔,願意每條msg都曬一蚊咁sd,人哋都未必願意啦。

「我無問喎,我諗應該係中國移動啦。」我求其講咗個比較偏門嘅,其實唔想佢哋追呀詩,自己係有私心嘅。

「屌!我以為佢MM地K,應該實係3台添。」所以話,同台係幾咁緊要呢。

「MSN得啦掛?」佢哋鍥而不捨地追問。

「我邊度知姐,先坐得嗰一陣。」我講咗個大話,

後來佢哋就無再理到,不過唔知點解,我幾享受佢哋對我投以羨慕嘅眼神,係幾爽嘅。

佢哋諗住去雙餸飯前面,諗住買飯返學校操場食,我眼尾見到呀詩行咗入間茶餐廳度,於是乎我即刻有個諗法。

「你哋係咪返學校食啊?!」

「係啊。」健三講。

「我今日唔係幾想返學校食,咁我今日就唔同你哋食啦!」我講完,最怕就係佢哋問長問短。

但佢哋反而好爽快咁答:「Okay啦!」

男人係爽快啲嘅,哈哈!
加速
留名追文
每次樓主出文
我都要睇返上面究竟講到邊
已經唔記得
所以快啲出文
文呢
我快步行去間茶餐廳度,我好快就係人群中搵到呀詩,見到呀詩自己一個人係度睇緊餐牌。

我好瀟灑咁坐係佢對面,呀詩佢抬頭望一望我,好驚訝咁望住我,佢嘅表情一早出現係我腦海入面,繼而崇拜我!

「你做咩啊?」呀詩佢不滿地道。

「無,佢哋諗住買返學校食,但我今日諗住出嚟食啊嘛。」

「我慣咗自己一個人食飯喎。」呀詩嘅反應有點出乎我意料,我以為佢會多謝下我之類......

依家佢冷淡到我唔知點應佢。

「我咁啱都係自己一個人食姐。」氣氛瞬間冷到一個點。

「其實我真係慣咗一個人,我唔需要人哋陪,更加唔需要人哋覺得我可憐。」

「我邊有覺得你可憐姐。」我反駁道。

「你真係覺得無咩?」呀詩再一個反問,就如一塊透視鏡般,直照我內心。

我頓時無言以對,我會無言以對,係因為事實就如呀詩所講咁。

「如果係以前,我會趕你走,一係你走,一係我走。」

「但今日唔同,我......」佢將自己個餐牌擺係我前面。

「我今日真係想有個人陪我。」

我無答佢,只係靜靜地咁望餐牌,除咗嗌嘢食,我同呀詩接住落嚟一句聲都無講過。

我見住佢可以喊住咁食曬成餐飯,我就知道依家唔係講嘢嘅好時機。

同時間我都諗咗好多嘢,我對呀詩真係一啲都唔了解,我諗我會鐘意上佢,係佢俾我嗰種神秘感吧?儘管辛苦,但會唔甘心咁想試下。

係行返學校嘅路上,我見佢好返啲,就問佢:「點啊你,心情好返啲未啊?」

「嗯,好返啲啦。」

呀詩佢輕輕捉一捉我衫角,我想行前嘅時候,俾佢硬生生留係原地。

「做咩啊?」我問佢。

「不如我哋唔好返學囉?」
一齊去網吧,之後傾心事
加速
「不如我哋唔好返學囉?」

正到
「下?」我真係俾佢嚇親,佢講啲嘢成日都超乎我想像,估都估唔到。

「你認真咩?」

「認真啊。」佢好認真咁回應我嘅認真。

「你成日逃學㗎?」以呀詩咁MK嘅性格,成日逃學並不出奇。

「唔係㗎,我上堂咁認真點會逃學啊,今次我都係第一次逃學。」

「咁你又......?」

「你咪咁婆婆媽媽啦,走唔走,一句咁多,咪咁多廢話!」呀詩惡到呢,唔難feel到佢唔開心嘅心情。

唉,死就死,預咗返屋企會俾呀媽屌撚死。

「咁你想去邊啊?」我哋首先扮去7-11買嘢,然後商量對策。

「唔知㗎,我只係唔想返學。」

最後,我同佢買咗兩支可樂係公園坐。

屌,點解可以咁戇鳩......

我仲以為好似私奔咁好浪漫,又或者好型之類嘅,點知係兩條傻鳩唔知去邊好,求其買啲嘢飲去公園坐......

我有提議話不如買酒,不過俾佢屌話著住校服點買酒。

我哋知附近公園有個鞦韆,平時係啲情侶放學後嘅好去處,依家兩個鞦韆都無曬人,正合我倆意。
所以我要出快啲先留得住你哋
希望啲正皮數都可以加速
還有人睇嗎?加速緊
屌 快啦 要甜呀
青春就係咁樣不計後果,哪怕只有青春過一次都好,足以令你覺得無憾。

就算幾柒,幾樣衰都好,將來喱啲柒事絕對會係令你開懷咁笑嘅原因。你會記得邊個邊個啲柒嘢,自己啲戇鳩,喱啲嘢過咗好多年你都仲會記憶猶新,反而你邊次考試考得好,考咗幾多分,你唔會上心。

我會記得呀詩佢係公園度一開可樂搞到自己成手都係;我會記得佢推我個鞦韆搞到我向前仆,成個飛咗落街;我會記得佢除低個馬尾,頭髮飄逸嘅嗰一刻,佢頭髮嘅香氣,同埋靚到爆嘅畫面。除咗令我有心理反應之外,仲令我有生理反應......

「好舒服啊...」呀詩慢慢盪住鞦韆,一邊飲可樂,原來快樂可以咁簡單。

我真係好想好想呀詩做我女朋友,喱個係我當下嘅想法,我覺得我哋仲可以更幸福。

「係啊。」我附和道。

「你心情點樣啊?好返啲未啊?」

「多謝你啊,我好返好多啦。」今次個笑容係真嘅,我感覺到。

「 Sorry啊,頭先咁話你,不過呢......」

「你真係好好人!對我真係好好。」佢照舊拍拍我膊頭。

「咁我同你條仔,邊個對你好啲啊?」我問出嚟都驚啊真係。

「咁梗係你啦。」呀詩一啲猶豫都無,衝口而出嘅說話,大多數都係真嘅。

「咁你又同佢一齊?你明明知我對你點㗎。」

嗰陣時,情竇初開嘅我,天真地以為只要邊個對邊個好,就好應該一齊,做咩要同一個對你唔好嘅人一齊姐?係咪?

「你都唔明真係鐘意一個人係點。」

佢成日都係講喱句,我以前係唔明啊......

係我未鐘意你之前。
快啦 仲咩簡佢唔簡我呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞