《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
文呀
加速!
文呢?樓主出快啲啦
講好的加速?
樓豬喺邊度
嚟啦嚟啦
快一半啦其實希望可以追咁啲進度
文啊
好正
對於佢哋咁樣講呀詩,我只係覺得好唔尊重,團火都著著地。

「夠啦,我唔想再講佢。」加上今日心情又麻麻,認真唔想講嘢。

佢哋聽完之後,靜咗陣,好快就轉走咗個話題。

男人嘛,好多時都快來快去。

食完飯返學校中途,健三都走過嚟,搭曬膊頭咁問:「你無嘢啊嘛?」

我完全感受到男人間嘅友情,就係咁簡單,男人老狗有咩好收收埋埋?

就算健三頭先幾口臭都好,喱一下都知道佢其實關心我,男人會關心一個男人,真係好fd㗎啦;女人會關心一個女人,大多出於純粹嘅八卦。

而我亦知如果我再擺款,盞fd都難做嘅姐。

「無乜嘢啊,無事喎我。」

「有咩事都好,仲有我哋撐你!」三哥用力地拍拍膊頭,佢頭頂上散發著光芒,彷如耶蘇降世。

「知啦。」我知我仲有班兄弟係度。

返到學校後,我心情好返好多,好似稍為諗通咗,咁我生活又唔係淨係得拍拖,我仲有班fd。

我一返班房坐低,我察覺到櫃通有異樣。

係櫃通入面,多咗一張我從未見過嘅紙仔。
Live咗....
好鍾意呢種簡簡單單令人有共鳴既故仔
張紙仔入面寫住:你嬲我牙?

我真係好唔爭氣,李建強你係咪男人嚟㗎?一張紙仔就搞到你笑啦?

仲要寫都寫得咁MK。

只不過一時之間,心軟咗都好,都唔知點樣面對呀詩。而且件事都仲未完,我都唔知佢點諗。

呀詩食完飯返嚟,佢似乎都係自己一個人食lunch,回來後留意到枱面上嘅紙仔。

佢下意識地拆開嚟睇,一模一樣嘅,望一望我。問我點解?因為我餘光一直都係佢身上。

呀詩睇完後,快速咁將個紙仔拋入櫃通度。

跟住我成個人驚起上嚟⋯⋯係由背脊傳上大腦嘅心寒。

我留意到佢嘅眼神由今朝早嘅唔開心,轉變為兇狠⋯霸氣⋯銳利。

屌你⋯⋯我下就啲堂一刻都專心唔到,時刻防備住呀詩,兇狠嘅人有時都唔算太可怕,如果你知佢會去到幾盡嘅話,你仲有得計有得避。

最可怕嘅係既兇狠,又估你唔到嘅人。

呀詩⋯⋯
直到放學,原本係要一齊去留堂班,但我要自己去,所以我提早執好書包。

「唔一齊去留堂班啦?!」呀詩嘅語氣有點強硬,feel到佢想強硬啲,但又克制住自己。

吱嗱吱嗱,就爆啦就爆啦。

「唔啦。」我賭氣地。

我好霸氣地離開班房,一出班房就後悔,其實好想同佢一齊行落去留堂班。

今日留堂班人唔多,成大半個班房都吉咗。

我求其揀咗一個位,呀詩尾隨我,無幾耐就到。佢坐係我對面,中間隔咗個走廊,我哋都相安無事咁做功課。

留堂班完結後,我正準備拎起個書包⋯⋯

呀詩一手搶走咗個書包,頭也不回地走咗去,揮一揮手,不帶走一片雲彩。

仆你個街⋯⋯我仲有個筆袋同埋啲書未執落去。

我狼狽地執好啲嘢狗衝咗出去,一出去,人影都無。

去咗邊???
加速
我行到出學校門口都見唔到呀詩嘅人影,我開始覺得唔妥⋯⋯

難道喱個先係佢報仇大計?

同埋佢究竟係匿埋咗係學校啊,定出咗去啊?15定16啊大佬⋯⋯

我等咗15分鐘,除咗急我仲可以做啲咩姐?我部電話又係書包度。

半個鐘過去⋯⋯

最後我決定返屋企,咁樣等唔係辦法。

係我行去搭車嘅途中,係一間麥當勞入面,見到呀詩。

佢就坐係靠窗嘅位置,食緊麥旋風,食得津津有味。

「喂,做咩拎咗我個書包姐。」對於我頭先呆等咗半個鐘,發火都合情合理掛?

「乜你咁慢㗎,我都就嚟食完個麥旋風啦。」對於佢咁鳩屎嘅態度,只會火上加油。

我連書包都諗住唔要就返屋企。

呀詩見狀,急急腳咁問:「喂!你書包都諗住唔要啦?」

「咁唔係你想點姐?你咁想要咪俾你囉。」我都唔係好惹㗎,俾個真心你,你無視完都算啦,仲要玩返我?

「咁⋯邊個⋯邊個叫你成日都唔理我姐。」呀詩一臉無辜咁款,乜唔係最無辜嘅係我咩?

「咁琴日係邊個唔理我先?唔通我今日要好開心咁同你講嘢啊?」

「我琴晚返去有MSN你囉。」

「⋯⋯?」

「係你自己無覆我咋喎。」

「⋯⋯」

頂!我琴日真係返到去無心情開電腦,本來返屋企開電腦係我指定動作嚟,但我琴日咁啱係我唯一一日無開到個電腦。

⋯⋯⋯⋯⋯
今晚加速還可以嗎?
幾好 keep住
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞