《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
唔會嘅
每日一篇呢
樓豬加油繼續出唔好爛尾呀
因為篇文,我好撚有共嗚

而我已經分不清,你是友情,還是錯過的愛情
希望個尾唔好係咁啦
我出身係一個支離破碎嘅家庭,由細到大,我都未曾感受過咩係家庭溫暖,甚至唔明點解會出身係喱個世界上。

我返學亦同其他人好唔同,每次都會期待有人嚟接我放學,當你見住個個都有人接,你可以一出個學校門口,就衝去爸爸媽媽嘅懷抱入面,一家人融洽地放學。

而你只能夠眼望人哋擁有嘅嘢,努力克制自己嘅葡萄。

我媽咪一早離咗婚跟佬走,留低我老豆,老豆好似好慘咁,媽咪跟佬走,俾綠帽佢多。但我老豆係抵死嘅,份人衰爛賭,周圍問親朋好友借錢,借到佢身邊無人無乜。媽咪一開始都幫佢還,捱咗好一段時間,發現老豆只會變本加厲,仲繼續留係佢身邊嘅話,就唔係好人,而係戇鳩了。

我好想跟媽咪,我好想逃離老豆嘅家,因為老豆對我一啲唔好,只有呀媽對我好。但媽咪嘅新歡似乎唔太鐘意我,因為佢除咗媽咪之外,都唔鐘意老豆同我。

對於咁嘅人生,一早想重刷首抽了。

但我無咁嘅勇氣,你無勇氣,就只能過住行屍走肉嘅生活。

係我屋企,時不時就有人走上嚟叫我老豆還錢,又拍門又講曬粗口咁。有一次我放學返屋企,我住公屋的,係香港社會最底層嘅公寓,門口企咗兩個紋身硬漢,一見我就互相講咗兩句,就行緊過嚟。

「妹妹,你住邊啊?」眼神兇狠,不見得友善。

我嚇到個腦空白曬,都唔知點應佢好。

係喱個時候,我隔離個鐵欄打開咗,一個男人出嚟趕走咗兩個硬漢,中間發生咗咩事我都唔知,我只係咩都唔想理。

最後喱個具有幾霸氣而不失良善嘅叔叔邀請我去佢屋企坐下,話依家我屋企無人,自己一個係屋企好危險。

「呀彥!出嚟陪下人啦!」個男人向屋入面大嗌。
半夜都有文睇
起身終於等到文
第二個故嚟?
今次爛尾就唔會嘅
但努力改緊出文個速度
多謝支持
呀詩細細個
係呀詩嘅故事
對唔住啊會加快下個速度
俾多次機會或者最後入嚟睇都可以
大家理想一日出幾多更
盡量寫快啲!進度慢得滯
我就無所謂嘅
留喺度等都係為咗睇好文啫,何必動怒

少啲晦氣,樓主開心,你又開心
早午晚各2篇
一日一更 ,有一兩日拖is ok
但成個post成個月得十零篇就好似...

建議一係拖幾日寫多啲 儲吓文先再出 有儲貨就算有幾日唔想寫都有貨出
啱呀
頂住呀
今次係我第一次見呀彥,佢出嚟望一望我,目無表情,二話不說就拖咗我入房。

佢屋企好乾淨企理,唔似得我嗰度,家不成家,老豆都唔會理間房係點,起身就係賭,賭波賭馬咩都齊。

呀彥佢拉我入房,閘埋門,嗰陣時我好驚,驚佢會唔知對我做啲咩,但對比頭先,喱啲唔算係啲咩。

最後只係自己諗多咗,誤會曬。

佢只係打機姐。

而我就係度望住佢打機,我見佢攞住支槍,前面仲見到旺角地鐵站,都唔知佢玩緊咩,我亦都唔知自己係度做緊咩。

過咗好耐,叔叔入嚟,對於呀彥打機見怪不怪,佢見到我之後好訝異我點解係度。

「你仲係度啊?」叔叔和藹可親地問。

「係啊。」

佢叫咗我出廳,坐咗係一個好舒服嘅沙發度。

「你爸爸同我都有啲交情,之前都帶我贏過錢,我知佢依家都唔係咁好景......」

「不如咁啦,以後你放學就嚟我度,等晏啲你老豆返嚟再走囉!咁樣好無?」

我思考咗一陣,諗起頭先嘅情景,默默地點點頭。

「就咁話啦喎!你返到都可以做功課㗎,仲可以叫呀彥一齊做,個死仔成日掛住打機㗎咋!」

「好啊。」

我第一次感受到溫暖,心裡面異常地開心,亦都好期待放學可以去呀彥屋企。

當你長期身處黑暗入面,你見到一丁點光芒嘅時候,你會拼了命去抓住那點光芒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞