《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
校園故真係幾有共鳴
好睇,樓主加油
文呢?好凍呀樓主
距離今晚完結 尚餘5分鐘
加油啊樓主!
第二日都過咗兩個鐘啦
一篇都未有
嗰一日,我覺得我同呀詩嘅關係大躍進,只不過⋯⋯

我同佢都必須係我哋逃學付上代價。我當然避唔過老豆老母嘅追問同埋責罵,罰咗我成個禮拜無得打機。

咁呀詩屋企本來就唔管佢,所以唔算係啲咩。

而學校對我哋政策,就係要我哋放學去參加嗰啲咩功課留堂班,就係一班人留係一間課室做自己嘢,做一個鐘先可以走,為期一個禮拜。

「最衰都係你,搞到我哋要去留堂班啦!」呀詩同我講。

「⋯⋯」乜唔係你咩?依家屈返我轉頭?

呀詩踩咗我隻腳一下,態度依然係咁差。

去到留堂班,我同佢好自然咁坐埋一齊,我嚟留堂班已經係家常便飯,學校對於欠交功課唔知幾多次,又或者遲到嘅同學仔,就係罰佢哋去留堂班。

我係學校除咗唔交功課,都係一個好學生嚟,唔煙唔酒唔打飛機(男仔話唔打飛機一定係呃人)。

而呀詩就係除咗交功課,成績好之外,其他衰嘢都係出面學曬返嚟。

去留堂班,最尷尬就係隔離左右都坐住啲你唔識嘅同學仔姐。

我將今日要做嘅功課都做一做,有咩唔識就問呀詩,佢咩都答到我,我見佢已經係度預習緊聽日要教嘅課本。

預習⋯⋯

一個小時做幾份功課就完咗,我都好自然咁同呀詩放學,諗到喱個星期都可以咁樣一齊放學,就覺得好幸運,亦因為咁樣嘅幸運而感到開心。

覺得我哋兩個好有緣。
「唉,我屋企罰我一個禮拜無得打機啊⋯⋯」我向呀詩抱怨道。

「我仲以為你一個禮拜無得打飛機添。」佢開玩笑。

「咁你點啊?你屋企無理你咩?」我好奇地問。

「無喎。」回答得快到我完全感受唔到溫暖,冰冷到一個點。

「咁呀彥呢?」我小心翼翼地問。

呀詩低著頭,一聲不響,喱樣沉默令到我哋放學嘅路變到好短。

「我已經好幾日無搵佢。」呀詩臨到小巴站嘅時候講。

而依家係小巴站就停咗一㗎小巴,準備開車。

呀詩無再多講啲咩,留咗句「bye」,然後快步上咗㗎小巴。

我都知應該喱度stop,但係⋯⋯

係呀詩上咗小巴無幾耐,我都跟埋上去。回過神來,我已經拍咗卡了。

我迅速坐咗係佢隔離。呀詩再一次呆咗咁望住我,唔知點解,我幾鐘意佢呆咗,覺得好意想不到嘅模樣,好有成功感。

而且接住落嚟,佢會笑,我就更喜歡。

「做咩姐你?你上嚟都唔同路。」

「唔會啊,我同你屋企都算近啊,幾個地鐵站咋嘛。」我都傻笑著。

「做咩姐?咁想知呀彥啲嘢?」佢挑釁地道。

「係啊,只要佢一日仲係度,我就無辦法完完全全追到你。」

而我知道「溝」女同「追」女仔唔同。我鐘意追女仔多過溝女。

溝女,你可以同時間溝好多個,可以好唔認真;而追女仔,通常都係認認真真咁去追佢,想認認真真咁佢同一齊。

我對呀詩都係認真。
我通常都深夜先打文
咁多年習慣咗,真係有動力有feel啲
好正啊!
呀詩別過臉,眼神飄咗去窗外,小巴關門,慢慢向前駛去。

「我覺得我同呀彥已經唔同以前啦,我都慢慢唔想過嗰種生活,以前會覺得呀彥係一種希望,但原來我心入面想要嘅並唔係咁,我亦都唔係想要喱啲咁嘅生活。」

「我只不過由另一個地獄去咗另一個地獄。」

「唔知係咪識咗你之後,我就察覺到我同彥其實唔啱,所以我依家都好亂。」

「因為你同佢一齊已經無之前嗰種開心,拍拖就好應該開開心心㗎啦,唔開心仲拍嚟做咩?」

車上嘅人唔多,我哋傾偈都可以肆無忌憚。

「我將所有嘢講係前面俾你知咗先。」輪到我了,既然呀詩都講咗佢啲真心俾我聽,我都好應該要咁樣做返。

「我係越嚟越鐘意你,鐘意你夠坦率,夠直,但你個心都會收得好埋,我知如果我唔行係你前面,我係唔會追得到你,我都好清楚。只不過⋯⋯我唔想做第三者,所以你同呀彥之間點解決,我管唔到,我亦都唔會咁自私逼你分手,人生係你嘅,你係有得揀,唔會無得揀。」

「可能你覺得自己之前嘅人生無得選擇,但由喱一刻起,你係有㗎。」

「如果呀彥佢仲係咁唔識珍惜你,仲係對你咁差嘅話,我會搏命追到你。同埋,我會等你,等你肯回頭為止。」

「喱番說話我琴晚諗咗好耐,咁大個仔都未曾咁認真過,而且我琴晚返到去真係好開心,成晚都開心緊,因為你終於肯同我講你嘅嘢。」

係我講到一半嘅時候,呀詩佢都喊起上嚟,有一刻我好慌亂,唔知點做好,但我都想將剩底嘅講埋佢。

因為難得嘅係我股起全身嘅力氣同埋勇氣,一講完成個人軟曬咁無曬力。

剩底嘅就係等待,等待唔知點樣嘅回應。
好撚jeng啊樓主,繼續啊!!!!
做乜咁撚型棍啊李建強!屌,我覺得我係女真係會俾我冧死,我都唔怕同你哋講我點諗啦。

對於喱番說話,我係幾有自信㗎,覺得唔多唔少都俾我感動啦?

而我都成功令到呀詩喊,所以我都好順理成章咁等緊佢俾回應我。

一個站⋯⋯

「司機有落!」

兩個站⋯⋯

「轉彎有落啊唔該!」最後一個乘客都落埋車。

總站⋯⋯

你知唔知頭先程車,我個心臟係跟住車速嚟跳,你知啲小巴開得幾撚快㗎啦,㗎小巴有幾快,我個心就跳得有幾快。

我仍然得唔到任何回應。

都到總站啦,我只好逼住落車。

一落車,正當我想回頭問呀詩洗唔洗送佢返屋企嘅時候,呀詩講:「我走先啦,多⋯⋯多謝你,掰掰。」

今鋪呆係原地嘅⋯⋯係我。

呀詩無等我回應,就走咗。

What the fuck?

乜撚⋯⋯?

我搞唔清楚啲女究竟係度諗緊咩,我安慰自己呀詩可能係有事?可能係怕醜?

天啊!!!!有無人可以話個答案俾我知啊??
快d出 樓主
我都係中意深夜熄曬燈靜曬先追文
等左樓主幾日,終於有文
阿強做咩咁有自信
好撚mk
好撚多回憶
新讀者留名 成個月先知有呢篇咁正嘅文
死啦我都已經覺得自己搏老命咁打文
我會再努力啲㗎啦
最緊要大家鍾意我個故
樓主留下你Tg,比利是你先
一樣 半個鐘睇完
可以出嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞