《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
文呢
有心唔怕遲
「帶住以防萬一啊嘛。」呀詩淡然地道。

雖然我好想追問,但佢由熱情轉變為冷淡嘅速度太快,我都唔敢再問落去。

佢嘅故事,我又知道幾多先得㗎,儘管我幾好奇都好,佢想講就自然會講,我驚問落去佢只會以為我係啲變態毒撚。

同佢同桌,時以瘋狂時以認真。

不過今日見證住佢對我哋班長嘅不滿。

何解呢?事關我哋班長係一個好特別(戇鳩)嘅人,有幾特別?就正如黃子華所云,特別到你實會記得佢,姐係勁過講嘢會加標點符號。

就係條友仔講嘢係講書面語。

事源係咁嘅,呀詩佢幾蒲,食煙又好,出去亂搞嘢又好,都唔會欠交功課,喱個似乎係佢做mk妹嘅原則。

咁今日班長收唔齊功課,發覺少咗呀詩嗰本硬皮簿,於是佢就走嚟問呀詩。

「還欠你的功課沒交。」

我咁大個仔,除咗啲人朗誦之外,真係未見過有人咁樣用書面語講嘢,今天真的是長知識了。

「我頭先班會明明就交咗。」呀詩一開頭語氣都好好。

而班長傻仔智喱個怪癖全世界都知,就連老師都習慣了,喱個人由以前中一就因為喧好多人都識佢。

中學會出名嘅人離離去去一唔係啲好優秀嘅人,一唔係就係啲奇撚怪怪嘅人。

但呀詩佢向來少管學校嘅嘢,見佢一臉訝異咁望住眼前嘅怪雞,似乎係唔敢相信自然耳仔。

「但課本上沒有你的,你是不是沒有交啊?」
留名
文呢
留名
留名
文啊
樓豬
為何會沒有文章更新?
又煙又condom溝過第二件喇
留名繼續追文
樓主去佐邊
「點會無啊戇鳩仔?我頭先明明就交咗。」呀詩佢即刻串佢,呀詩啲脾氣話嚟就嚟,唔清楚嘅人真係會俾佢嚇親。

「你說粗口!」班長搞錯曬個重點,真係戇鳩到我都想屌柒佢。

「我屌你個老味,你煩唔煩啲啊!?」呀詩拍曬抬起身,大聲喝佢,全班嘅人都望住佢,俾呀詩嘅勢嚇親。

「你...你....」班長口窒窒咁,明顯嚇傻咗,跟住就跑走咗。

「唔好嬲,坐返低先。」我試著安慰佢,但睇嚟效果不大,佢係嬲爆爆咁坐低,大力咁將個筆袋拍係枱面度。

「你話係咪戇鳩,今朝早收功課嗰陣我明明有交囉!你都見到㗎。」呀詩向我抱怨道。

聽佢咁講,我又醒起今朝佢真係有交喎,如果頭先我有醒起,幫佢講說話咁咪唔洗搞到咁囉。

「係喎,我都記得你有交。」

但又有咩用呢,件事都發生咗,都挽回唔到啲咩。

無幾耐,教數嗰個陳sir嚟班房,係門口大叫呀詩出嚟。

呀詩佢心裡有數,但佢唔係度嗰陣,我都好擔心佢。

因為我知佢並唔係啲咩壞學生,甚至因爲頭先無幫佢澄清而感到內疚。

最後佢係黑住面咁返嚟,果然估中咗,呀詩二話不說就趴係度瞓。

之後佢上堂都係趴係度,平時佢上堂都好認真,今日成堂都無上過咁制。

我諗緊佢會唔會喊,所以擺咗包紙巾係佢隔離。

「你擺係度做咩啊?」就嚟放lunch嘅時候佢就醒咗,佢額頭成個紅印,頭髮散亂,嘴角仲有啲口水跡,睡懵懵嘅樣映入我嘅眼簾,真係好可愛,加上佢頭先嘅真性格,我覺得自己好似又鐘意上佢幾分。
「我驚你喊啊嘛頭先。」

「你都傻嘅,我會喊?」呀詩一野打埋嚟,熟咗之後佢就係咁打鳩我,好暴力。

我望住佢,硬係覺得佢係度扮堅強。

因為我見到佢個笑容。

笑得好牽強。

呀詩嘅笑容令我笑唔出,好想佢將所有唔開心嘅嘢都同曬我講,想同佢一齊分擔。

到咗放lunch,我隔離班啲死黨一早係出面等我。我哋學校中三就俾出去吃飯,所以一開學嗰陣我哋勁興奮囉,超期待出去食。

終於唔洗係學校食埋曬啲垃圾活力午餐,我哋出去食飯嘅第一餐,就係麥當勞.......

我哋幾個男仔一路行一路傾食咩之餘,仲傾一陣放學去打機啦。

忽然間小二好興奮咁講:「喂喂喂,隔離條女幾正喎!」佢細細聲咁講。

所有人預備好曬咁款,即刻問:「邊個邊個!」

小二指咗指隔離斜對面嗰個女仔,睇背影同呀詩有幾份相似。

「屌行前啲,但要扮下嘢唔覺意咁喎。」佢哋係度討論緊點樣行前啲昅女得嚟仲要唔覺意,仲要不失霸氣。

「真係幾正喎,乜我哋學校有啲咁正嘅女仔咩?」呀牛發出讚嘆嘅聲音。

而我企係最側邊, 姐係條女隔離,無得好似佢哋明目張膽咁昅。

我左手突然間傳來一陣劇痛。

一個好熟悉嘅感覺。
文呀
加速啦mk仔
我係mk仔咩
返嚟啦返嚟啦!
班長??
末睇曬已經眼濕濕
好撚似我個青春
文阿巴打
諗起我中學第一條女
都係有D mk
唉好撚懷念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞