《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
我後悔今日對佢咁差,自己諗埋一邊,我一路以為我係最無辜嗰個,但依家諗深一層,呀詩都好無辜。

我都思考咗好耐,我諗足夠同呀詩一樣咁耐了吧?

「我當然可以俾啲時間大家啦,依家係我追你,決定係你度,唔通要逼你接受我咁咩?但竟然你對呀彥無嘢,我都會俾時間你哋⋯⋯同我哋。畢竟所有事都需要時間,我亦都講過,我會等,係咪?我會證明俾你睇㗎。」

唔打咁多啦,因為我一諗起今日就覺得好柒。

我係喊完,感動完先覆佢,當中呀詩係on過msn,而且係有輸入中㗎!不過都無嘢sd過出嚟,炎炎夏日,我開住冷氣都可以起曬雞皮。

而我,好似釋懷咗咁,亦打從心底相信呀詩,相信MK妹係真的。

之後我同呀詩都恢復到之前咁,甚至仲要好咗添。

間唔中我都會同佢食lunch,因為仲有功課留堂班,我基本上都係同呀詩一齊放學。

有一種感覺,就係呀詩好似係我女朋友咁,但其實又唔係。我同佢之間有一層薄薄地,透明嘅膜,我哋互相睇到大家,但一觸碰,個膜就會穿,只係依家,我哋都有共識唔想個膜穿。

今日係留堂班嘅最後一日,我哋好有默契地淨係做咗一樣功課,然後無無聊聊咁hea到夠鐘。因為每日留堂班都會有唔同老師,今日個老師正正係我哋班主任,姐係都唔會理我哋。佢仲忙過我哋啊,改卷仲辛苦過我哋啲功課。

呀詩已經無聊到係張枱度亂畫嘢,畫咗隻哆啦A夢出嚟。

我忽然諗起我之前嘅疑問,細細聲咁問呀詩:「係呢⋯⋯點解嗰陣時你會傳紙仔俾我嘅?」

「Er⋯⋯姐係我嘅意思係,點解嗰⋯嗰陣咁驚我嬲?」
加速
今晚出唔到咁多,聽朝要早起
聽朝會出返篇
整理埋個紙言就瞓
如果鐘意我嘅文字可以Follow我開無幾耐嘅ig,已經近成個月無update過,但遲下會po下嘅,入面有我啲小小散文,鐘意嘅可以大力啲俾個like仲有我以前嘅舊facebook page,因為人流唔多所以好耐無po過嘢啦

我已經有成年無乜點寫過嘢了,猶疑過繼唔繼續寫好,係故台都見證住好多人離離去去,亦有好多高質巴打keep住緊,我都想好似佢哋咁,繼續寫落去所以更加俾心機

紙言:https://www.shikoto.com/i/ZDW
Facebook Page : https://www.facebook.com/scholar.story/
Instagram : __noooo.silent
留名
文呢
年少無知梗有撞過板既
「有⋯有⋯有咩點解姐,純粹唔想你嬲囉!」呀詩陰聲細語地說,為怕太大聲嘈到其他人。

「下?就係咁簡單?」

「唔係你以爲咩啊?」又幾啱喎佢。

「無,以為會話啲咩緊張你啊,覺得你重要嗰啲囉⋯⋯」

「超!」呀詩嫣然一笑,嘴角依然藏唔住佢嘅笑意,上揚嘅嘴角出賣咗佢,儘管佢想盡力掩飾。

「過嚟。」不溫不重地命令道。

我一邊伸個頭過去,一邊盤算緊做咩嘅時候,我臉上忽然間好似俾人啄咗一下咁。

幾秒過後,我先反應過嚟。

係呀詩錫咗我一啖。

我即刻環顧四周,睇下有無人發現到,咁又無⋯⋯個個都係度低頭做功課,呀班主任都好專心改緊薄。

「作死你咩?你唔驚有人發現㗎?」我紅都面曬,我緊握拳頭,有一種衝動想將佢就地正法。

「屌你生人唔生膽,驚乜鬼啊?逃學你都未驚過,你驚埋啲咁嘅嘢?」

「咁⋯⋯可唔可以錫多啖啊?」我調皮地道,亦預咗佢會煎巴嚟。

誰知佢一下扯住我條呔,又嚟多下蜻蜓點水。

但喱一下過於明顯,引到班主任抬起頭嚟望下咩事。

我哋兩個即刻低頭扮做嘢,望都唔敢望下班主任,然後久久都無聲氣,我哋就知無事發生,趴係張枱度相視而笑。

屌,同佢一齊真係好多痴線嘢,亦都覺得好有趣。

我指一指自己塊臉,呀詩輕輕地用力打我塊臉。

就算無結果,都不枉過。

可能青春過求嘅,係一個過程,而非結果。
扮工等緊你文
Wow 好正 呢幾篇開始入正軌啦
live 左
又一次諗起自己嘅經歷,10年喇,仲未放得低
我feel到樓豬想bad end
加速
Msn😍😍
越睇越驚
樓豬今晚有冇文
有啊!今晚加下速度
點解呢
點解呢
多謝
10年真係好長喎巴打你有咩故事啊
我大概6年多啲啲先放得低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞