《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
Book marked
原來佢叫呀詩,睇唔出個名又幾好聽喎。

「咁好啦,我都係親自搵佢好啲嘅!」我露出虛假嘅笑容,但四眼讀書仔好受落。

「咁咪好囉,拿,如果佢問係邊個俾你,你就話係圖書館嘅四眼靚仔就得啦。」

「梗係會啦,放心啦!唔該曬你啊,幫咗我好大忙。」頓時因為四眼仔喱個MSN拉返我上嚟。

心情好似過山車咁。

唔知睇我故嘅人仲知唔知咩係MSN呢?不過都係循例解釋下,係遠古時代手機仲未咁普及嘅時候,人們嘅通訊軟件除咗單純地打電話之外,就係依靠MSN。MSN稱霸咗好長一段時間先到手機短訊,8蚊同台無限send,再嚟先到WhatsApp。

雖然成日都見唔到佢,但拎到佢MSN已經好夠,放學就衝返屋企,細細個真係心口得個勇。

依家?我連send個WhatsApp問佢近排點樣啊?都問唔出口。

究 竟 係 我 慢 慢 無 咗 當 初 嘅 勇 氣 , 定 係 喱 種 勇 氣 只 能 夠 用 一 次 ?

返到屋企,係電腦面前準備好曬!

Add咗佢之後,就係等佢通過我驗證了。

一路等就一路打機,以前小學嗰陣鐘意打Heat Project,上咗中學之後就開始轉玩CSO,嗰期時好興玩喪屁模式,拎住個重機就入去掃人,我哋班啲男仔就組團玩。

以前打機仲未有用skype,後來轉玩LOL先用,嗰陣仲用緊電話幾人連線咁樣打。

咁我一轉咗用全屏,MSN啲訊息就跳唔到出嚟,我哋打機都打到天昏地暗。
我都慢慢有返以前寫故嘅感覺
加油啦
今晚出文
留名
直到打到娘親叫我食飯先收手。

當我開返MSN嘅時候,呀詩就傳咗好幾個震動過嚟,劈頭就問我係邊個,點解會有佢MSN。

「你估下?」我諗住玩下佢,鬼叫佢嗰陣叫我心思思啊嗱!

「你系牙哲?」

「唔係啊。」突然彈出一個我唔識嘅名,發現我對佢嘅了解真係好少。

「咁你係邊個姐。」

「係圖書館成日問你借書嗰個囉~」

「屌!你點解會有我MSN㗎?」佢好似好驚訝咁,而佢MSN個名叫牙詩,前後都仲有啲唔知咩符號,充滿藝術的韻味。

「有個四眼靚仔俾我㗎。」再加「XD」,更能突顯句子的趣味性,就好似中文作文加啲排比句會篇文章更有深度一樣。

「頂,條仆街真係呢……」

「我依家唔得閒同你講住,出面有個兄弟俾人挖緊。」跟住呀詩就落咗線,頭像由綠色轉為透明。

而我,依家先留到呀詩個Icon……

係同一個男仔嘅合照,一張貼紙相嚟,個背景就係貼紙相牆,仲加咗唔少效果。

張Icon睇唔清,無辦法放大張Icon,但隱約見到個男仔同佢幾匹配,因為對方明顯係一個MK仔,留住遮到隻眼嘅陰,個頭Gel到無雷公咁高。

MK妹配返MK仔,就好似鄧麗欣配方力申一樣。

見到咁樣,個心好酸,雖然好唔想承認,但內心真係好提子個MK仔。
唔通佢係牙哲?唔會啊,無理由無自己條仔MSN㗎。

一張Icon竟然可以令我聯想到咁多嘢,甚至諗咗成晚,係我短短十幾年人生入面,都係第一次。

跟住落嚟,我無再搵過呀詩,亦都無再上過圖書館搵佢了,喱一切就似一部鬧劇,嘈完就散場。

當然呀詩亦都唔會搵我啦,加完個MSN傾咗幾句就無再傾過。

好快,就踏入暑假,就放暑假嘅時候,係一個好矛盾嘅時間,姐係放暑假前有大考,就算考完要返學,我哋都係放飛咁㗎啦,【考完=放暑假】喱個概念一直深深地印係學生心目中,不過老師卻不這樣認為。

就算之前幾hea都好,我考試之前都會溫下書,基本上時間都過得好快,我都無乜再諗起佢。

放暑假後,就係我同班兄弟嘅廿一世紀殺人網絡。

每日都係網絡上面游走,廝殺。

然後中間例牌同屋企人去個旅行,但我連去旅行都唔係幾想,只係想留係屋企打機。

大個咗先知幾戇鳩,有時間梗係出去玩下啦,放工都已經係返屋企打機啦。但細細個唔係咁諗㗎嘛,係咪?

好快,一閃眼暑假又過去了,今年我已經升中三了。

因為仲未分班,唔洗揀科住,所以我哋都仲係隨機抽,除咗A班喱個精英班之外,咁好老實,我並唔係精英。

今年我被分配到最最最尾嗰班,通常最尾嗰班都係比較邊緣啲,因為係走廊嘅盡頭,而我之前係C班,一落堂會走去隔離班搵下其他人又或者其他人會過嚟我哋班搵人。

咁E班就好少人去搵,通常就去搵人多,而我每次經過E班,小息嗰陣都係空空蕩蕩。
遲咗出文補多篇俾各位巴打
留名
Keep住出就得
屌你好撚青春
lm
lm
LM
重點係!頂佢個肺,我班兄弟幾乎無人分到E班,淨係得返健三一個。

而健三又有佢嘅青梅竹馬陪住佢,換句話說,得返我一個人。

我開始對我喱一個新學期感到擔憂...…

暑假嗰陣,我每日都係電話同埋兄弟埋怨,無咗佢哋學校仲有咩樂趣,而佢哋嘅解決方法就係小息多啲去他哋班房搵佢哋。

我諗應該淨係得喱個方法。

開學當日,我千祈求萬祈求,就係希望班上面啲人都係正常人!

我一入班房,基本上有大半班人都係唔識嘅,不過!

俾我發現到坐係角落位嘅佢,差啲就唔記得咗佢。

無錯,就係呀詩。佢好獨僻咁坐係一角,無他,因為佢一向都我行我素,係學校都無幾個朋友。

我諗都唔諗,就行過去,坐係佢無人會坐係隔離嘅位置。

「嗨!」我對佢笑了笑,一種好有緣份嘅笑容。

但係,依家對住呀詩好像無咗當初想溝佢嘅感覺,更有一種他鄉遇故知嘅感覺。

「乜又係你啊陳生?」佢都對住我笑了笑,唔再好似之前咁冷傲。

今日嘅佢,無再係圖書館披頭散髮,綁咗馬尾嘅佢反而少咗份MK妹。

「我哋今次真係有緣份啦,唔係扮㗎。」

Sad咗成個暑假,一開學就同到呀詩一班,都算好彩。

「係呢,你後尾做咩唔再嚟圖書館啊?」
多謝我都好懷念青春
今晚平安夜,有真毒撚的話會出多啲文
有呀
毒撚在
LM
突然間問咁尷尬嘅問題,我搔搔頭,道:「嗯......嗰排要考試溫書啊嘛!」

「哦...咁姐係你睇曬本書啦?」估唔到佢仲記得。

「咁...我話睇曬,你係咪會講你叫咩名先?」

佢淺笑,說:「你仲執著緊我叫咩名啊?我哋都同班啦,你遲早都會知㗎啦。」

「我想要你親口講,咁先有意思㗎嘛,我唔想咩都要遲下先知喎!」

佢又擺出一副無我咁好氣樣,接住打開枱面上嘅筆袋,拎咗支筆出嚟。

「伸隻手出嚟啊。」

「下?」

「叫你伸就伸啦。」

我遞我隻手俾佢,佢就係我隻手上面寫咗個「詩」字。

「你叫我呀詩得啦。」

「屌你!劃花我隻手。」我好嫌棄咁講,儘管如此,但其實心入面覺得幾溫暖。

我都唔知點解自己成個女人咁,會口是心非,我諗係因為唔想俾佢知自己心入面點諗掛?

個詩字雖然第二日就無再刻係手入裡面,但呀詩佢有能力將佢個名刻係我心入面。

開學日無幾耐就放學,同呀詩嘅相處時間好短暫。

中午就放學,我哋幾個兄弟當然唔會錯過喱個如此早放嘅開學日,計劃就係去網吧一路戰鬥到原本嘅放學時間。

上咗中學嘅回條全部都係自己簽,無再俾過家長簽名。
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞