《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
lm
終於有文
我開頭都以為係
好開心有文
文呢
之後嘅日子,我放學就成日去呀彥度,只不過呀彥佢唔會理我,佢小學都係讀我隔壁校,放學佢就開門俾我,然後就返入去房度打機。

叔叔佢唔係成日係屋企,我都無理到,有呀彥係度都總好過我嗰個冷冰冰嘅屋企。

有一個月,我問老豆拎中午嘅食飯餐,佢都無俾到,話叫我帶飯返學,最後佢都無煮到飯,我都無錢買飯。

就算係食垃圾到仆街嘅活力午餐,都好過咩都無得食啊。

之後嘅中午我都無食到嘢,嗰段時間就用嚟做功課,讀書方面從來都難唔到我。

啲同學仔都問我做咩中午唔食飯,我仲強顏歡笑咁呃佢哋話我好飽啊......

一去到呀彥,我餓到一啲力都無,仲要揹住好重嘅書包。

呀彥如常地開門俾我,正準備轉頭行返房嘅時候,佢望到我嘅唔妥。

「你做咩事啊?」我好似第一次聽到佢把聲。

「好...好...好肚...肚餓。」有氣無力地道。

我用盡最後一道力行去沙發度,隻腳軟到呢,好似變咗啲軟糖咁,一用力就會斷。

我最估唔到嘅係,呀彥竟然親自落廚,煮咗碗面俾我食。

我到依家都仲印象深刻,好足料,有丸有肉有菜,而且仲好好食!

「慢慢食啦你,你想食幾多都有。」

我一路食,啲眼淚忍咗成日,終於都唔爭氣咁流落嚟,視線已經模糊到見唔到碗面。

只係覺得自己點解咁慘......最慘嘅係,唔係人哋覺得你可憐,而係連自己都覺得自己可憐。
一入嚟就有文
已經唔記得之前講緊乜
可能因為喱餐面,我同呀彥破咗冰咁,慢慢熟絡起嚟,佢就好似我生命嘅救贖,為我悽慘嘅生活徒添不少色彩。

嗰一個月,我一放學就叫佢煮面,佢亦都唔似一開始咁冷酷。

我都開始將我自己屋企嘅事話俾佢聽,佢知道後對我都照顧有加,係佢令我小學最後嗰段日子過得好開心。

呀彥嘅轉變係佢上咗中一開始。

我同呀彥係同屆,所以我哋一齊升上中學,當時我覺得自己好好運㗎。

佢本身成績就麻麻,最後入咗間風評唔好嘅中學,無幾耐佢就成個人嘅look都唔同曬,好似著咗魔一樣。

染髮、打交、食煙、飲酒咩都學齊,佢識嗰班都係一群mk仔女,佢嘅生活變得好多姿多彩。

而我?無乜朋友嘅我,第一次識到一班朋友,對我都好好。

因為咁,我就咁俾人灌上MK妹之名,慢慢係學校傳開去,都無邊幾個想同我做朋友,而大家都係行開MK路線嘅同學仔,一早出面就有自己嘅班子,好難做到朋友。

我只要有佢哋,有呀彥就好。

而慢慢大個,我同呀彥嘅身體接觸都多咗,我漸漸由放學上佢屋企變咗有時會過埋夜。

有一次我係房聽到叔叔同呀彥講:「小心啲啊你!袋住啦,咪搞出事啊。」

我知係咩嚟,亦大概明叔叔講緊咩,但其實實際係點,我完全唔知。淨係小五有上過常識堂講過喱啲嘢,其實心入面係有幾份害怕。

無幾耐,係呀彥屋企嘅晚上,呀彥比平時更加主動......
所以要加速返
係呀詩嘅角度故中故
希望你哋鐘意啦
等你!!
我無多餘嘅時間去寫存貨
可能新年會有返啲,之前寫落嘅存貨都出曬了
依家一有時間就寫!一有時間就覆post
多謝你

我明白巴打們想追故的心 係小弟出得太慢

你都由隔離post追到嚟喱邊啦
好青春樓主加油!
實講我追咗你咁耐故真係已經睇化晒仲有三個故等你找數㗎,其他人都仲喺度㗎
老豆揾條女比個仔屌 好老豆
Push
鐘意!!
開始加甜
推呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞